Pazar Bıyığınızı nasıl alırdınız?

Bıyığınızı nasıl alırdınız?

10.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir bıyık modasıdır aldı başını gidiyor. Yoksa zamane erkeklerinin vazgeçilmez “aksesuarı” bıyık mı oluyor?

Bıyığınızı nasıl alırdınız

Özellikle son bir yıldır İstanbul’un çeşitli köşelerindeki restoranlarda, kafelerde ve alışveriş merkezlerinde beyaz entarileriyle oturan, kafaları bandajlı Arap turistler dikkatinizi çekti mi? Hayır, bandajların sebebi bir gece önceki sokak kavgası değil, saç ekimi operasyonu. Erkeklerin fizikleriyle ilgili en büyük endişelerinin başında gelen kel kalma korkusunun çaresi olan saç ekimi yapılan bandajlı kafalara, bandajlı dudak üstleri de eklendi. Türkiye’ye 2012 yılında sağlık turizmi için gelen Suudi Arabistan, Dubai, Irak, İran, Rusya, İtalya ve Fransa’nın başı çektiği 50 binden fazla erkek turist saç ekiminin yanı sıra, 7 bin dolar civarında tutan bıyık ekimi için de sırada. Kadınların bakım ve estetik kaygılarının sonu yok
bunu biliyorduk ancak belli ki sıra sonunda erkeklere de gelmiş.
Erkeklerin bıyık bırakması Türkiye’de her ne kadar I. Dünya Savaşı’ndan sonra sekteye uğrasa da, 70’lerdeki ideolojik görüşlerin bu keskin simgesi, Kadir İnanır’ın “nolamaz” naralarının, İbrahim Tatlıses’in “sen aşıksın arkadaş” dizelerine karıştığı dönemde Türk erkeklerinin vazgeçilmezi oldu. Tam hızı kesiliyordu ki bu sefer de milyonları ekrana kilitleyen diziler, bıyığı daha sempatik
bir şekilde hayatımıza soktu. Örneğin, Kenan İmirzalıoğlu’nun canlandırdığı Karadayı ve Burak Özçivit’in “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde hayat verdiği Malkoçoğlu karakterlerinin en baskın fiziksel özelliği olan bıyıklarının benzerlerini sokakta yürürken sıkça görmeye başladık.

Ortadoğu da nasibini aldı
Bu etkileşimden bizler kadar, Ortadoğu da nasibini aldı diyebiliriz. Nasıl ki “Dallas” dizisi dünya çapında bir rüzgar estirdiyse, Türk dizi endüstrisinin de Ortadoğu’ya benzer bir etkisi oldu. İlk olarak 2008 yılında MBC televizyonunun sahibi Suudi medya patronu Şeyh
Velid el-İbrahim tarafından satın alınmaya başlanan Türk dizileri, Arap toplumunda bir nevi ‘ılımlı bir devrim’ yarattı. Oradaki ağırlığını her zaman için koruyan bıyık da bu ılımlı devrim sırasında bizi birbirimize bir nebze daha yaklaştırarak yepyeni bir ‘estetik turizmi’ yolunu açtı desek yerinde olur.
Bıyığı sadece Türk erkeklerinin yükselen trendi sanmayın. Bıyık modası, dünyada çığ gibi büyüyor. Örneğin, kendini hipster olarak isimlendiren bir kesim var. Ana akım olan her şeyden kendini soyutlayan ve üretmekten
çok tüketmeyi kendine iş edinen hipster’ların en belirgin özelliği de bıyıkları.

Haberin Devamı

Bıyığınızı nasıl alırdınız

Hipster etkisi

HIpster akımının sembolü olan uçları yukarı doğru kıvrılan ince bir bıyık aynı zamanda her yıl kasım ayında sadece erkekler özelinde kutlanan Movember etkinliğine de ilham vermiş. Movember, moustache (bıyık) ve november (kasım) kelimelerinin birleşiminden doğmuş. Erkekler özelinde diyoruz çünkü prostat kanserine dikkat çekmek üzere kasım ayı boyunca düzenlenen etkinliğin tek şartı bıyık bırakmak. Erkeklerin karşılaştığı sağlık risklerine dikkat çekmek üzere kurulan ve sayısız ülkeyi saran Movember’ın bıyık bırakma ritüeli olmasa, bu kadar dikkat çekmezdi, değil mi?

DİZİLERİN BIYIKLILARI

Bıyığınızı nasıl alırdınız

“Bıyık da metroseksüellik gibi geçici bir trend”
Ahmet Ağırbaş (Hair Mafia)

“Önceden sadece sadece bıyığım vardı ancak bıyık moda oldukça genel eğilimden kendimi ayırmak için sakal bırakmaya başladım. Bıyık modasının da metroseksüel erkek olmak gibi sadece belirli bir dönem süreceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

“En popüler Karadayı bıyığı”
Müslüm Kaygusuz ve Necmettin Kara (Üçgen Erkek Berberi)

“Bıyık talebi son iki yılda neredeyse yüzde 60 oranında arttı diyebiliriz. Onun öncesinde kirli sakal modası vardı. Müşterilerimiz şimdi dizilerdeki Karadayı ve Malkoçoğlu bıyığı istiyor.”

“Bıyıklarım bana ailemden miras”

Rıfat Ababay
(Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)
“Sarı bıyıklarım bana babamdan, dedemden ve büyük dedemden miras. Dedem geceleri yatarken Fransa’dan getirttiği bir aparatla bıyıklarını kulaklarına bağlarmış uçları kalkık dursun diye. Bıyıkları şekilli dursun diye İngiltere’den özel bir pomat getirtmiş. Benim bıyık uzatmaya karar vermem de
en az 15 sene öncesine dayanıyor.
Bıyıklı olarak Yavuz Selim’in bıyıkları
ve kulağında küpesiyle tarzı olan bir padişah olduğunu düşünüyorum. Spor yazarı Osman Tanburacı’nın bıyıkları da çok güzel. Bir de oyuncu Burak Özçivit’in bıyıklarını beğeniyorum.
Rol icabı bıraktı ama bence korumalı.”

“Bıyık giderek popüler oluyor, babam bile bıraktı”

Burak Özçivit (Oyuncu)
“Ben, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisindeki Malkoçoğlu rolüm için bıyık bırakmaya başladım, şimdi de severek kullanıyorum. Bıyığın giderek daha popüler olduğunu düşünüyorum. Babam bile bıraktı!”

Haberin Devamı

“Bıyık ekiminde en popüler ülke Türkiye”

Yrd. Doç. Dr. Bülent Çığşır (Medipol Üniversitesi Hastanesi)
Son yıllarda sakal ve bıyık ekiminde ciddi bir artış var. Özellikle Arap ülkelerinden inanılmaz sayıda hasta geliyor. Sadece bıyık ekimi dört saat kadar sürerken, sakal ekimi sekiz saati bulabiliyor. Operasyonu FUE yöntemiyle yapıyoruz.
Bu, mikromotor kullanarak saçlı
deriden veya vücudun diğer bölgesindeki kıl köklerinin toplanarak otomatik olarak deriye yerleştirme yapılan bir yöntem.

Bıyığınızı nasıl alırdınız

BIYIĞA SADAKAT

Bıyık modası büyürken bir de bu akımdan bağımsız olarak yıllardır bıyıklı olan isimler var ki onlar bıyıklarıyla bütünleşiyorlar.

Bıyığınızı nasıl alırdınız

Brad de öneriyor!

Dünyada esen bıyık modasının en yeni takipçisi Brad Pitt, “Erkekler bıyıkla daha maskülen” diyor.