Pazar Bizim için en zevkli derbiler

Bizim için en zevkli derbiler

06.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bugün oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe maçı Beşiktaşlılar için de önemli. Çünkü sonuçla yakından ilgililer. Bu nedenle Beşiktaş taraftarı bir açmazın içinde bulacak kendini. Fakat tarihte çok örneği var bu gibi maçların. İşte Beşiktaş taraftarının izlemekten büyük keyif aldığı, yakın geçmişten Galatasaray-Fenerbahçe derbileri

Bizim için en zevkli derbiler

Televizyon başında Galatasaray-Fenerbahçe derbisini izleyen bir Beşiktaşlı kadar rahat insan az bulunur; hele takımı o hafta üç puanı cebine koyduysa... Nasılsa rakiplerden biri puan kaybedecek... Böyle bir durumda “Yesinler birbirlerini” der Beşiktaşlı. Fakat mesele her zaman bu kadar basit olmaz. Çünkü klişe tabirle “Lig uzun bir maraton”dur. Beşiktaş’ın şampiyonluk ya da Avrupa Kupaları’na katılma yarışını etkileyecek bir durum varsa Beşiktaşlı; “taraftar açmazı”nın ortasında bulur kendini. Gönülsüz de olsa kendisine avantaj sağlayacak sonuç için parmaklarını çapraz yapar. Tarih böyle maçlarla doludur. Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen bu karşılaşmadan önce, ben ve benim gibi Beşiktaşlıların unutamadığı Galatasaray-Fenerbahçe maçlarını derledik. Bu maçların sonucunda Beşiktaş’ın avantaj sağladığı skorlar da var, çıkan olaylar sonucu Beşiktaşlıları keyiflendirenler de...

Dört kırmızı kart, bir gol
16 Şubat 2002’de oynanan bu maçı unutulmaz kılan maçın skoru ya da şampiyonluk yarışına olan etkisi değildi.
Bu maç Galatasaraylı futbolcuların gördüğü dört kırmızı kartla hafızalara kazındı. Karşılaşma aslında sakin başlamıştı. 27’nci dakikada Ogün’ün kullandığı köşe vuruşunda Rapaiç çok güzel bir gol attı. Fakat maçın ikinci yarısı başladığında, bir sonraki hafta, futboldan çok hakem Ali Aydın’ın konuşulacağı anlaşıldı. İlk önce Emre Aşık, ardından Batista, sonra Hasan Şaş ve son olarak Bülent Korkmaz oyundan atıldı. Fenerbahçe galibiyete ulaştı, biz Beşiktaşlılar da Galatasaray’ın birkaç maç için as kadrosundan yoksun olacağını düşünerek keyiflendik.

Derbi berabere bitti, şampiyonluk kolaylaştı
12 Nisan 2009’da Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi de Beşiktaşlılar için önemli. Beşiktaş o yıl şampiyonluğa yürüyordu ve tabii ki iki ezeli rakibinin karşılaşacağı derbiden Beşiktaş taraftarı avantajlı bir skor bekliyordu. Maç başladığı gibi 0-0 bitti. İki takım da puan kaybetti. Ve her zamanki gibi maçta olaylar çıktı. Galatasaray ve Fenerbahçeli futbolcuların kavga ettiği sırada iki Brezilyalı; Fenerbahçeli Roberto Carlos ve Galatasaraylı Lincoln’ün birbirlerine sarılmaları da maçın unutulmazları arasında yerini aldı.

Haberin Devamı

377’nci randevuda FB önde

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’de bugün yapacakları derbiyle birlikte tarihlerinde 377’nci kez karşı
karşıya gelecek. İki takım arasındaki 104 yıllık rekabette Fenerbahçe’nin 143, Galatasaray’ın 120 galibiyeti var. 113 maç ise beraberlikle noktalandı. Gol sayısında ise Fenerbahçe 526’ya 477 ile önde.

4-4 ’lük derbi

Tarih 7 Şubat 2001. Türkiye Kupası finalinde derbi heyecanı yaşıyoruz. Maçın Beşiktaş’la bir ilgisi yok. Fakat normal süresinde 4-4 biten maç en heyecanlı derbilerden biri olduğu için listede yer almayı başarıyor. Beşiktaş taraftarının bu maçı bir Real Madrid-Barcelona ya da Inter-Milan maçı gibi zevkle izlediğinden emin olabilirsiniz.

En sulu derbi

Haberin Devamı

19 Mayıs 2007’deki derbiden önce ayyuka çıkan “Galatasaray takımı şampiyon Fenerbahçe’yi alkışlamalı mı alkışlamamalı mı?” tartışması taraftarı gerdi. Galatasaray taraftarı derbi için hazırlanmıştı ama rakibi alkışlamak için değil. Taraftarın Fenerbahçeli futbolcuları su şişesi yağmuruna tuttuğu maçta Fenerbahçe galip geldi. Sonuç Beşiktaş’a yaradı. Beşiktaş Fenerbahçe’nin ardından ligi ikinci sırada bitirerek Şampiyonlar Ligi biletini kaptı.

Tarihi fark bize yaradı

6 Kasım 2002’de iki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasaray 344’üncü kez karşı karşıya geldi. Uzun lig maratonunun hemen başında olunduğundan derbinin “ekstra” bir heyecanı yoktu. Tarihten hangi maçı anlattığımızı anlamışsınızdır. Yine de hızlı bir özet geçelim: Maça Fenerbahçe hızlı başladı, Tuncay ve Ortega ile iki gol buldu. Fakat ikinci yarıda (58’inci dakikada) Ortega oyundan atılınca maçı izleyen herkes Galatasaray’ın oyuna ağırlığını koyacağını düşündü. Ancak hiç kimsenin anlam veremediği şeyler oldu. Fenerbahçe dört gol daha buldu ve rakibini 6-0 gibi net bir skorla yendi. Beşiktaş taraftarı belki o gün bu skoru çok umursamadı, sadece Galatasaray’ın hezimetiyle ilgili şakalar yaptı ama maçın etkileri sezon sonunda ortaya çıktı. Beşiktaş, Galatasaray’ın ikinci olduğu sezonda şampiyonluğa ulaştı.