Pazar Bob Marley’nin oğulları motorla Afrika turunda

Bob Marley’nin oğulları motorla Afrika turunda

04.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bob Marley’nin üç oğlu Robbie, Rohan ve Ziggy Marley motora atladı, babalarının yıllar önce ziyaret ettiği Afrika’yı keşfe soyundu. Ziggy Marley “Kardeşlerim fazla risk alır, benim yapmayacağım bir sürü şey yapar” diyor

Bob Marley’nin oğulları motorla Afrika turunda

Marley Kardeşler Afrika’da. Discovery Channel’da Türkiye izleyicisiyle buluşan bu belgeselde Rohan, Robbie ve ağabeyleri Ziggy Marley, motora atlıyor ve babalarının “Africa Unite” isimli şarkısında bir gün birleşeceğini ümit ettiği kıtaya doğru yola koyuluyor. Müzik ve insanlar üzerinden Afrika’ya bir bakış atıp, babalarının yıllar önce geldiği kıtada neler görüp yaşadılarsa bu programda bulabileceğiz.
Ziggy Marley geçen hafta telefonun diğer ucunda, şahane Jamaika aksanı ve cool ses tonuyla bu yolculuğa neden nasıl çıktıklarını, neler hissettiklerini anlattı. En çok da babasından neler öğrendiğini anlattığı kısım ilgimi çekti...
Bob Marley hâlâ dünyanın en etkili isimlerinden. Müziğiyle, mirasıyla fikirleriyle... Bu vesileyle bir öneri: “Survival” albümünü koyun, bu röportajı öyle okuyun.

Haberin Devamı

Bob Marley’nin oğulları motorla Afrika turunda

Marley ailesi
70’lerde Jamaika’da.
Bob Marley, ülkesinin çalkantılı siyasi durumunu müziğine yansıtmış, barış ve kardeşliğe vurgu yapmıştı (Ziggy Marley ortada ayakta).Marley ailesi 70’lerde Jamaika’da. Bob Marley, ülkesinin çalkantılı siyasi
durumunu müziğine yansıtmış, barış ve kardeşliğe vurgu yapmıştı (Ziggy Marley ortada ayakta).

Afrika’da yolculuk etmenin en heyecanlı yanı neydi?


Aslında en heyecanlı şey orada olmak. Ayrıca Dünya Kupası zamanıydı ve bu, yolculuğu daha da heyecan verici yaptı. Futbolu seviyorduk ve doğru zamanda oradaydık.

“Birleşik Afrika babamın fikriydi ama bu vizyonsuz liderlerle mümkün değil”

Neler gördünüz yolda?

Çok şey. Mesela Güney Afrika’ya daha önce gitmemiştim. Ama apartheid (ülkedeki ırkçı ayrımcı rejim) döneminde olan biteni haberlerden izliyorduk. Oraya gittiğimizde dostlarımızla buluşmuş gibi hissettik ve öyle karşılandık. Babamın şarkıları onların mücadelesinde önemli bir sembol olmuş, ayakta kalmalarına yardım etmişti. Biz motorlarımızın üzerinde gezinen tiplerdik ve bizi durdurup evlerine aldılar, ağırladılar, partilere çağırdılar.

Apartheid rejiminin ardından gidip gördükleriniz sizi tatmin etti mi?

Apartheid dönemini yaşamayan gençler verilen mücadelenin ve Afrika’nın geleceğinin pek bilincinde değil. Devrimci ruhun devam etmiyor olması beni şaşırttı. Irkçı yönetim gitti ama daha verilecek çok mücadele var.

Afrika size ne ifade ediyor?

İnsanoğlunun geldiği yer. Dünyanın en büyük kıtası. En zengin kıtası. Altın, elmas ve daha pek çok zenginlik var. Fakir değil, zengin bir yer aslında. Ve gelecekte dünya lideri olacağını görebiliyorum. Açlık, savaş ve sefalet değil. Benim hayalim ve vizyonumda böyle bir Afrika var.

Birleşik ve güçlü Afrika aynı zamanda babanızın da hayaliydi değil mi?

Evet. Bu onun fikriydi ve çok güçlü bir fikir olduğunu düşünüyorum. Ama vizyon sahibi olmayan liderlerle ve insanlarla mümkün değil.
“Babam bizi top oynamaya ya da stüdyoya götürürdü”

Haberin Devamı


Kardeşlerinizle yakın mısınız? Onlarla daha önce böyle bir yolculuğa çıktınız mı?

Biz bir araya geldiğimizde genellikle futbol oynarız. Daha önce birlikte böyle bir yolculuk yapmadık. Daha önce bu tip motorlar da kullanmamıştık.

Kardeşlerle yolda olmak nasıl bir his? Onların tanımadığınız yönlerini keşfettiniz mi mesela?

Çok eğlenceli. Ama hayır, keşif yaptım diyemem. Onları zaten tanıyorum. Bebeklikten beri hep birlikteyiz. İyi çocuklardır ama gene de sözümü dinlemezler. Yapmayacağım bir sürü şeyi yapıyorlar. Bana göre fazla risk alıyorlar.

Babanızla ilgili en eski anınız nedir?

Aklıma en eski şu geliyor: Trench Town’dayız. Futbol oynuyoruz. Fonda müzik var. Futbolu çok severdi. Bizi yanında ya top oynamaya ya da stüdyoya götürürdü.

En sevdiğiniz Bob Marley albümü hangisi?

“Survival”. Lisedeyken sık dinlerdim. “Africa Unite”ın da olduğu albümdür ve siyasi açıdan güçlü mesajlar içerir. Bana belli bir bilinç kazandırdığını söyleyebilirim.

Ondan ne öğrendiniz?

Güçlü olmayı, çok çalışmayı, elimizdekilerle başkalarına yardım etmeyi. Doğrulardan olduğu kadar hatalardan da ders alırız. Ben etrafımda onlarca insanla birlikte dolaşıp yaşamaktan hoşlanmam. Bunu da babamdan öğrendim. Başkasının seni kontrol etmesine izin verme. Bu da öğrendiğim bir diğer şey.

Haberin Devamı

“Amerika’dakiler cepten, Afrika’dakiler yürekten çalıyor”

Haberin Devamı

Afrika yolculuğunda yeni müzikler ve müzisyenlerle tanıştınız mı?

Çok yetenekli müzisyenlerle tanıştım. Reggae çalıyorlar ve gayet iyiler. The Tidal Wave adında bir grup mesela. Amerika’da para için çalan müzisyenler var. Afrika’da yürekten çalıyorlar. Cepten değil.
n Son albümünüzü (“Wild and Free”) dinliyordum. Favori şarkım “Personal Revolution” oldu. Nedir kişisel devrim?
Devrimin hep sosyal ya da siyasi olduğunu düşünüyoruz ama değil. Kendimizi değiştirmeden toplumu ve dünyayı değiştiremeyiz.


Şarkı yazarken esin kaynağınız nedir?


Jah. Tanrı. Bazen bunu başka şekillerde anlatmam gerekiyor çünkü insanlar anlamakta güçlük çekiyor. Ama esin kaynağım bu.

Marijuanaman adında bir çizgi karakter yarattınız. Anlatır mısınız? (Gücünü marihuana bitkisinden alan dünya dışı bir süper kahramanın maceraları)

Ben bu çizgi romanı bu bitki hakkındaki iki yüzlülüğü vurgulamak için kullanmak istedim. Marihuanaya karşı olanlar bugün alkol, tütün ve tüm diğer yıkıcı ve insana zarar verici maddelerin arkasındalar. Bu bitkiyi çok
farklı kullanma amaçları var ama biz ondan faydalanmak yerine birileri onu “şeytani”
ilan ettiği için insanlığın düşmanı gibi gösteriyoruz. Bu aptalca.