Pazar Bodrum’un içi-dışı: Küba ve Changa

Bodrum’un içi-dışı: Küba ve Changa

08.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bodrum’un içi-dışı: Küba ve Changa

Bodrum’un içi-dışı: Küba ve Changa



Küba, Bodrum’un en "durmuş-oturmuş" lokantası. Gecenin geç saatlerinde Bodrum’a gidenlerin "buluşma noktası" (meeting point’i).
Küba’nın Küba ile ilgisi yok. Küba’nın Kübalığı bu lokantayı işleten kişinin "ününden" geliyor. Arkadaşları Bodrumlu Bülent Şenol’u "Küba" diye çağırırmış. O da açtığı lokantaya Küba adını koymuş.
Küba, Bodrum’un içinde, sahil yoluna cephesi olan, eski taş yapımı Bodrum evlerinden birinde. Binanın küçük bir bahçesi var. Bahçenin karşısında rıhtıma bağlanmış sıra sıra tekneler duruyor.
Bahçe duvarının önünde upuzun bir bar tezgahı var. Bu tezgahın iki yanındaki yüksek iskemlelere tüneyerek Bodrum’da günbatımını seyretmek pek zevkli oluyor.
Küba’nın başarısı, Bülent Şenol’un her zaman işinin başında olması ve personelin devamlılığı. Servis elemanları müşterilerini rahatsız, huzursuz etmeden saygılı ve dikkatli serviste başarılı.
Mutfak sorumluluğunu Ahmet Özgür ile Taner Barış üstlenmiş. Küba’nın mutfağında her tür et ve balık yemekleri hazırlanıyor. Bembeyaz kolalı keten örtülü masalarda, kaliteli tabak-çanak içinde, usulüyle masaya getirilip ikram edilen yöre otları Küba’nın özelliğini teşkil ediyor. Köz patlıcan, biber tarator, fava, deniz börülcesi, kırma zeytin, hardal otu iştah açıyor.
Deniz ürünlerinden kalamarı, ahtapotu, yengeç bacağını, karidesi çöp şişte hazırlıyorlar.
Küba’nın klasik balık yemeği lagos şiş veya lagos fileto... Paraya kıyarak "böcek" yiyeceklere, böceğin tadı ile başka tadı karıştırmamaları tavsiye olunur.
Bu yıl Küba’da her tür kaliteli şarap var. Yemek saatlerinde popüler müzik yapan disk jokey Zeki Perçin ile Mustafa Aydoğdu yemek saati sona erince gençlerin müziğini çalıyor. O saatlerde bahçedeki masalar kaldırılıyor. Bahçe sabahın erken saatlerine kadar "görmek ve görünmek" isteyen Bodrumseverlerle doluyor.
Küba, Neyzen Tevfik C., No: 62, Bodrum, Tel: (0252) 313 44 50

İstanbu’da Sıraselviler’de üç yıldır faaliyetini sürdüren Changa bu yıl yazlığa taşındı.
Changa iki genç işadamının, Savaş Ertunç ile Tarık Bayazıt’ın ortak eseri. İkisi de uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan bu gençler, yöneticiliği bırakıp kaliteli bir lokanta açtı. Sıraselviler’deki binadaki lokantaları kısa sürede salt İstanbul’da değil, yurtdışında da ün yaptı. Kışın müşterilerinin çoğu yurtdışından rezervasyon yaparak yemek yemeğe gelen yabancılar.
Bana anlatıldığına göre "Changa" Afrika’nın güney-orta bölgelerinde konuşulan bir dilde, "karışım" anlamına geliyormuş.
Changa’nın da mutfağı "fusion" (karışım) mutfağı. Mutfakta Doğu-Batı karışımı yemekler hazırlanıyor.
Savaş Ertunç ile Tarık Bayazıt, Bodrum’da Türkbükü’nde Ada Oteli’nin yazlığını lokantaya dönüştürdü. Ada Oteli bir tepe üzerinde Bodrum’un en lüks "butik oteli". Süreyya ve Vedat Semiz’in uzun emeklerle meydana getirdikleri tesis, şimdilerde yabancıların ilgi odağı. Otelin sahildeki bahçesi ve plajı gün boyu "Changa-Ada Sahil" adı ile hem plaj hem lokanta olarak, akşamları ise sadece lokanta olarak faaliyetine devam ediyor.
Ada Sahil’in denize uzanan ve gündüzleri denize girenlerin güneşlendiği iskelesinin üzerine akşam saatlerinde beyaz örtülü masalar diziliyor. Lüks bir lokanta ortaya çıkıyor.
Changa’nın Bodrum’a özel "haftalık mönüsü", kişi başı 30 milyon lira. Bu mönüde deniz börülcesi, fava, koruk ekşili tarhun ot, yoğurt soslu salata, yaz turşusu, ızgara enginar, kapari ve hardal soslu taze peynir, fesleğenli kızarmış kabak çiçekleri, arapsaçı ve pazılı börek, kuzu kulağı, taze baharatlı münekop, rezeneli fasulye püresi var. Tatlı olarak da sakızlı dondurma, beyaz şarapta pişmiş erik ile rakılı bisküvi veriyorlar.
Changa’nın mutfak şefi Murat Çaldenk, servis elemanları Kemal Öksüz, Cem Gül, rezervasyon sorumlusu Nükhet Türel.
Changa’da her tür şarap var. Ve de hem yerli hem yabancı şarapların fiyatları benzer lokantalardaki fiyatların çok çok altında. Savaş Ertunç ve Tarık Bayazıt "Biz yemekten ve şaraptan anlayan müşterilerimizin, iyi yemeğe ve iyi şaraba fazla ödeme yaparak ağızlarının tadını kaçırmamak, tatlarının ağızlarında kalmasına özen göstermek için özellikle şarap fiyatlarını makul çizgide tutuyoruz" diyorlar. Changa Ada Sahil, Bodrum Göltürkbükü, Tel: (0252) 377 52 66