Pazar Bodrumda iki balıkçı lokantası

Bodrumda iki balıkçı lokantası

26.09.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yolunuz Bodruma düşerse Palavra ve Çıpa adlı balık lokantalarına uğrayın. Her ikisi de birbirinden lezzetli yemekler yapıyor

Bodrumda iki balıkçı lokantası

Bunları neden anlatıyorum... Şimdilerde Bodrumun Ortakentinde, Yahşide, Club Müskebinin yanında bu devenin adını taşıyan bir balıkçı lokantası var. Hüseyin Bayar, deniz kenarındaki Ortakentin Belediye Başkanı Mehmet Kocadonun babası, Şerif Kocadona ait arsada bir lokanta açmış. Palavra, lokantanın arkasında geviş getirerek sonbahar güreşlerine hazırlanırken, sonbahar güneşinde, kumsala dizilen masalarda balık yemenin zevkine doyulmuyor.Palavrada aşçıbaşı olarak çalışan Abbas Üstün entelektüel, okumuş bir kişi. İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Doğanın talebelerinden... Balık buğulamayı pek güzel yapıyor. Yardımcısı Mehmet Bilal ile hazırladığı yöresel otlar da pek lezzetli.Servis personeli Turan Takım, Erdal Kaya, Mehmet Demirel müşterileri memnun etmek için çırpınıyor. Palavrada tatlı olarak yaz aylarında bile ekmek kadayıfı bulunuyor.Palavranın soğuk havalarda yemek yenilebilecek kapalı bölümü de var. Kişi başına 35-40 milyon lira ödeme yapılıyor.Hasan Pulur ağabeyimiz yaz aylarında Kadıkale mevkiinde konaklar. Palavradan bana o söz etmişti. Kadıkalede beğendiği bir başka lokanta da Çıpa Balık Lokantası idi. Bu yaz Çıpaya da gittik. Bu Palavra başka Palavra... Palavra sevimli mi sevimli bir deve... Antalyada, Hurmada doğmuş. 16 yaşında. Erkek bir deve... Ege yöresinde deve güreşine meraklı olup da Palavrayı tanımayan yokmuş. Palavra öyle yiğit bir deveymiş ki, er meydanlarında önüne çıkanı devirirmiş. Bodrumun Yahşiyalı köyünün eski muhtarı Hüseyin Bayar da deve güreşine meraklıymış. Palavrayı satın alarak getirmiş Bodruma... Çıpa Balık Lokantası da deniz kenarında. Devre mülkle işletilen Armonia Tatil Köyünün içinde. Burada eskiden taş bir ahır varmış. Turizm ve otelcilik eğitimi gören Yalçın Önerli isimli bir genç, Haşim Tuncerle ortak olarak beş yıl önce bu lokantayı açmış. Mutfağı, servisi, deniz üzerindeki masaları ve kapalı bölümüyle kısa sürede ünlenmiş.Çıpanın deniz kenarında da, kapalı bölümünde de masa sayısı sınırlı. Bu nedenle yer ayırtmadan gitmemeniz tavsiye olunur. Yalçın Önerli her zaman işinin başında, mutfakta.Yalçın Önerlinin özel yemekleri var. Örneğin marine edilmiş, düğmeli ahtapot ızgarası, hardal soslu levrek balığı, deniz mahsullü pazı dolması, mürekkep balıklı pilav, deniz ürünlü İspanyol pilavı paella... Bunların üzerine de elmalı fırın helvası...Bodrumda bir adet var... Bir lokanta ilgi gördü mü, bina sahibi işletmeciyi çıkararak lokantayı kendi işletmek istiyor. Yalçın Önerli de ahırı lokantaya dönüştürüp ünlendirmiş. Şimdilerde bina sahipleri onu çıkarıp lokantayı kendileri işletme hevesinde. Yalçın bey "Bu Çıpa kapanır ise, yakında bir başka Çıpa açarım" diyor.