Pazar Borsa’nın Akdeniz Lokantası

Borsa’nın Akdeniz Lokantası

19.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yer alan Mediterranean, benzer lokantalarda tadılamayacak Akdeniz yemekleri hazırlıyor. Lokantanın Türk, Fransız, İtalyan ve Amerikan şaraplarından oluşan bir de kavı var

Borsa’nın Akdeniz Lokantası

Borsa’nın Akdeniz Lokantası

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yer alan Mediterranean, benzer lokantalarda tadılamayacak Akdeniz yemekleri hazırlıyor. Lokantanın Türk, Fransız, İtalyan ve Amerikan şaraplarından oluşan bir de kavı var

İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi binasındaki Borsa’nın Boğaziçi Lokantası’nın şimdi bir kardeşi var. Kongre Merkezi’ne yeni bölüm eklenince, Acık Hava Tiyatrosu kapısının hemen karşısındaki girişte Borsa’nın Akdeniz Lokantası açıldı. Borsa’nın Boğaziçi Lokantası gibi Akdeniz Lokantası’nın da kapalı ve açık kısımları var. Güzel havalarda yemek servisi bahçede yapılıyor.
Borsa Lokantalarını şimdilerde Rasim Özkanca işletiyor. Eşi Suna ve New York French Culinary Institut isimli ahçılık okulu mezunu oğlu Umut da ona yardımcı oluyor.
Rasim Özkanca, Borsa ismini 1985 yılında kardeşleri Tahsin ve Ali Reşat ile birlikte satın aldı. Ogan Soysal ve Engin Ansay’ın desteği ile büyüttü.
Borsa Lokantası, Eminönü’nde Zahire Borsası Sokağı’nda küçük bir dükkan idi. 1927 yılında Münir Bey kurmuştu. Münir Bey’in ölümünden sonra Rahmi Akuguz’a intikal etmişti. Kapanır halde iken 1983 yılında Rasim Özkanca tarafından devralınmıştı.
Rasim Özkanca, daha önce kardeşleri ile İstanbul-Ankara arasındaki yemekli vagonları işletiyordu.
Amerika’daki ahçılık eğitimini tamamlayan oğlu Umut Özkanca, dönerken aynı okulda okuduğu arkadaşı Amerikalı şef Justin Lozza’yı da Türkiye’ye getirdi. Şimdi ikisi Borsa Akdeniz Lokantası’nın mutfağının sorumluluğunu ortak taşıyorlar.
Borsa’nın Akdeniz Lokantası masaları, örtüleri, dekoru, çatal ve kaşığı ile tertemiz, pırıl pırıl bir lokanta. Şef Ahmet Baskın’ın yönetimindeki servis özenli. Orhan Çiftçi serviste becerili.
İstanbul’da benzer lokantalarda tadılamayacak farklı Akdeniz yemekleri hazırlıyorlar.
Örneğin ıstakoz, yengeç ve deniz tarağı ile hazırlanan deniz ürünleri köfteleri, ekşi elmalı Akdeniz salatası ile sunulan ılık ördek konfiti, taze kabak, karides ve morel mantarı ile hazırlanan risottosu, sirkeli ılık fener balığı, levrek sarması, ahtapotlu semizotu salatası, çok lezzetli iştah açıcılar. Bunların tabağı 5 milyon lira ile 6 milyon lira arasında.
Ana yemek olarak piliç, et, balık çeşitlerini Akdeniz usulü hazırlıyorlar. Ana yemeklerin tabağı 5 milyon 500 bin lira ile 12 milyon lira arasında.
Tatlı çeşitlerinden Ege usulü hurmalı incir tatlıları, incirli profiterolleri ilgi görüyor. Tatlılar 4 milyon 500 bin lira.
Akdeniz Lokantası’nın Türk, Fransız, İtalyan ve Amerikan şaraplarından oluşan zengin bir kavı var. Şarap fiyatları 11 milyon lira ile 40 milyon lira arasında değişiyor.
Akdeniz Lokantası’nın özel fırını var. Bu fırında biberiyeli fokaça hazırlıyorlar. Fokaça, İtalyanların kabarmayan yağlı lavaj ekmeği imiş. İnce, kıtır kıtır pek lezzetli bir ekmek. Hafif zeytinyağlı.
Borsa’nın Akdeniz Lokantası’na giderseniz, Umut Özkanca Usta’nın baklava hamuru ile hazırladığı frambuaz soslu, çikolatalı "fontaine" isimli tatlısını tadınız. Hoşunuza gidecek. n
(Borsa Akdeniz Lokantası, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi yeni binanın altında, Açık Hava Tiyatrosu ana kapısı karşısında.
Telefon: (0212) 219 63 86)




PAZAR