Pazar Borsanın Akdeniz Lokantası

Borsanın Akdeniz Lokantası

19.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yer alan Mediterranean, benzer lokantalarda tadılamayacak Akdeniz yemekleri hazırlıyor. Lokantanın Türk, Fransız, İtalyan ve Amerikan şaraplarından oluşan bir de kavı var

Borsanın Akdeniz Lokantası

Borsa Lokantalarını şimdilerde Rasim Özkanca işletiyor. Eşi Suna ve New York French Culinary Institut isimli ahçılık okulu mezunu oğlu Umut da ona yardımcı oluyor.Rasim Özkanca, Borsa ismini 1985 yılında kardeşleri Tahsin ve Ali Reşat ile birlikte satın aldı. Ogan Soysal ve Engin Ansayın desteği ile büyüttü.Borsa Lokantası, Eminönünde Zahire Borsası Sokağında küçük bir dükkan idi. 1927 yılında Münir Bey kurmuştu. Münir Beyin ölümünden sonra Rahmi Akuguza intikal etmişti. Kapanır halde iken 1983 yılında Rasim Özkanca tarafından devralınmıştı.Rasim Özkanca, daha önce kardeşleri ile İstanbul-Ankara arasındaki yemekli vagonları işletiyordu.Amerikadaki ahçılık eğitimini tamamlayan oğlu Umut Özkanca, dönerken aynı okulda okuduğu arkadaşı Amerikalı şef Justin Lozzayı da Türkiyeye getirdi. Şimdi ikisi Borsa Akdeniz Lokantasının mutfağının sorumluluğunu ortak taşıyorlar.Borsanın Akdeniz Lokantası masaları, örtüleri, dekoru, çatal ve kaşığı ile tertemiz, pırıl pırıl bir lokanta. Şef Ahmet Baskının yönetimindeki servis özenli. Orhan Çiftçi serviste becerili.İstanbulda benzer lokantalarda tadılamayacak farklı Akdeniz yemekleri hazırlıyorlar.Örneğin ıstakoz, yengeç ve deniz tarağı ile hazırlanan deniz ürünleri köfteleri, ekşi elmalı Akdeniz salatası ile sunulan ılık ördek konfiti, taze kabak, karides ve morel mantarı ile hazırlanan risottosu, sirkeli ılık fener balığı, levrek sarması, ahtapotlu semizotu salatası, çok lezzetli iştah açıcılar. Bunların tabağı 5 milyon lira ile 6 milyon lira arasında.Ana yemek olarak piliç, et, balık çeşitlerini Akdeniz usulü hazırlıyorlar. Ana yemeklerin tabağı 5 milyon 500 bin lira ile 12 milyon lira arasında.Tatlı çeşitlerinden Ege usulü hurmalı incir tatlıları, incirli profiterolleri ilgi görüyor. Tatlılar 4 milyon 500 bin lira.Akdeniz Lokantasının Türk, Fransız, İtalyan ve Amerikan şaraplarından oluşan zengin bir kavı var. Şarap fiyatları 11 milyon lira ile 40 milyon lira arasında değişiyor.Akdeniz Lokantasının özel fırını var. Bu fırında biberiyeli fokaça hazırlıyorlar. Fokaça, İtalyanların kabarmayan yağlı lavaj ekmeği imiş. İnce, kıtır kıtır pek lezzetli bir ekmek. Hafif zeytinyağlı.Borsanın Akdeniz Lokantasına giderseniz, Umut Özkanca Ustanın baklava hamuru ile hazırladığı frambuaz soslu, çikolatalı "fontaine" isimli tatlısını tadınız. Hoşunuza gidecek. n(Borsa Akdeniz Lokantası, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi yeni binanın altında, Açık Hava Tiyatrosu ana kapısı karşısında. Telefon: (0212) 219 63 86) İstanbulda Lütfi Kırdar Kongre Merkezi binasındaki Borsanın Boğaziçi Lokantasının şimdi bir kardeşi var. Kongre Merkezine yeni bölüm eklenince, Acık Hava Tiyatrosu kapısının hemen karşısındaki girişte Borsanın Akdeniz Lokantası açıldı. Borsanın Boğaziçi Lokantası gibi Akdeniz Lokantasının da kapalı ve açık kısımları var. Güzel havalarda yemek servisi bahçede yapılıyor.