Pazar Brando’dan oyunculuk dersleri

Brando’dan oyunculuk dersleri

28.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Marlon Brando yeteneklerini ve tecrübelerini genç aktörlere aktarmaya karar verdi. 15 günlük bir aktörlük atölyesi niteliğindeki "Lying for a Living" adlı video kasetlerde aktörlük dersi veriyor. Aktörün internet sitesinden satılacak bu kasetlerdeki öğrencileri ise Leonardo DiCaprio, Sean Penn, Michael Jackson, Robin Williams ve Jon Voight gibi ünlüler

Brando’dan  oyunculuk dersleri

Brando’dan oyunculuk dersleri

Marlon Brando yeteneklerini ve tecrübelerini genç aktörlere aktarmaya karar verdi. 15 günlük bir aktörlük atölyesi niteliğindeki "Lying for a Living" adlı video kasetlerde aktörlük dersi veriyor. Aktörün internet sitesinden satılacak bu kasetlerdeki öğrencileri ise Leonardo DiCaprio, Sean Penn, Michael Jackson, Robin Williams ve Jon Voight gibi ünlüler

Baba", "İhtiras Tramvayı", "Rıhtımlar Üstünde" ve "Paris’te Son Tango" gibi filmleri ve ilginç kişiliğiyle artık bir sinema efsanesi olan Marlon Brando bugün tam 78 yaşında. Her zamankinden daha sert, daha kızgın ve çok daha garip. Küçük demeçler dışında 1996’dan beri röportaj vermeyen Brando’ya en son "nefret ettiğini" söylediği "The Score" adlı filmde ve Michael Jackson’ın klibinde küçük rollerde "rastladık". Brando ihtişamlı günlerini geride bıraktığından mıdır bilinmez uzun yıllardır "Aktörlük dünyadaki en aptalca meslektir" diyerek mesleğini aşağılıyor. Ama şimdi yıllar sonra ilk kez mesleği ile ilgili kendisine heyecan veren bir projeyle çıktı günışığına.
Yapımcılığını üstlendiği ve bizzat hazırladığı "Lying For a Living" adlı video kasetlerde gençlere oyunculuk dersleri veriyor. Dersler canlı olarak kaydediliyor. Yani 15 günlük bir aktörlük atölyesi olarak düşünülen bu kasetlerde öğrencileri arasında Leonardo DiCaprio, Sean Penn, Nick Nolte, Edward James Olmos, Whoopi Goldberg, Jon Voight ve Robin Williams gibi usta aktörlerle Brando’nun yakın dostu Michael Jackson’ın olduğu bir sınıf var. Kasetlerin bazı bölümlerinde bu aktörlerle röportajlar da yapıyor Brando. Ama esasen onlara da sınıfın normal öğrencileri gibi davranıyor. Yani dersi anlatıyor ve tekrar ettiriyor! Prodüksiyon aşamasında olan bu kasetler çok yakında, Brando’nun henüz hizmete girmeyen www.marlonbrando.com adresindeki internet sitesinde satılacak.
Usta aktör projenin adını "Lying for a Living" ("Yaşamak için Yalan Söylemek" olarak çevirebiliriz) koymuş çünkü ona göre "yalan" sosyal hayatın çarklarını yağlayarak çalıştıran önemli etkenlerden. Herkesin yalan söylediğini kendisinin de "muhteşem bir yalancı" olduğunu söylüyor.

İngiliz kadını kılığında ders
Kasetlerde Marlon Brando yüksek bir platformun üzerindeki taht gibi geniş bir sedirde oturuyor. Çıplak ayakları sedirden aşağıya sarkarken konuşuyor öğrencileriyle. "Tüm yüzünüz bir sahnedir", "Bırakın drama sizi bulsun" gibi unutulmaz şeyler söylüyor.
Derslerin üçüncü gününde bir İngiliz kadın oluveriyor rol icabı Brando. Sahneye dudakları rujlu, yanakları farlı, elleri ojeli, kadife Çin pijamaları ve boynundaki mavi fularla çıkıyor. 7 kamera sınıftaki yıldızların Brando’nun ağzından çıkacak lafları beklerkenki şaşkın hallerini çekiyor. Ve Brando elinde telefonla bir doğaçlama yapıyor. Sınıftaki ünlü aktörler de bunu "denediğinde" Brando’nun sınırsız yeteneği bir anda ortaya çıkıyor.
"Eğer doğaçlamada iyi değilseniz o zaman siz bir aktör değilsinizdir" diyor Brando ve devam ediyor: "Hamlet’te tüm sanatçılara uyarlanabilecek ama en çok aktörlere uyan bir konuşma vardır: "Yüzünüzü doğaya çevirin her zaman olduğu gibi. Bırakın sağduyunuz yol göstericiniz olsun. Hareketi kelimeye, kelimeyi harekete uydurun" diye başlıyor ve bir anda kendisini alamayıp Bölüm 3, Sahne 2’yi ezbere söyleyiveriyor.
Marlon Brando bildiklerinin büyük kısmını metot oyunculuğunun büyük ustası Stella Adler’den aldığı derslerden öğrendi. Bu kasetlerde de o dersleri hatırlıyor. Öğrencilerine, karakterlerine özel bir hayat yaratmalarını ve bu karakterlerin nasıl seks yapmaktan hoşlandığını bile bilmelerini öneriyor. Genellikle öğrencilerine karşı gayet duyarlı ve destekleyici davranıyor. Derslerde beğendiğini ifade eden cümlesi ise hep aynı: "İyi, lanet olsun çok iyi".
Brando’nun sınıfının yarısı siyahlardan oluşuyor. Derslerin dördüncü gününde günün doğaçlama çalışması olarak sınıftaki tüm siyah öğrencilerin beyaz, tüm beyaz öğrencilerin de siyah gibi davranmalarnı istiyor. Etkileyici sonuçları olan kışkırtıcı bir çalışma çıkıyor ortaya. Beyazlar siyahları "öfkeli" ve siyahlar da beyazları "önemsiz, küçük ve pısırık" tasvir ediyorlar.
Derslerin 14’üncü gününde ise garip bir gösteri kurguluyor Brando. Doğaçlama için iki cüce ve bir dev Samoalı getiriyor sınıfa. Dev olan aslında Michael Jackson’ın korumalarından biri. Bir anda cüceler birbirlerine yumruk atmaya başlıyorlar ve Samoalı onları iki oyuncak bebek gibi enselerinden tutup ayırıyor. Sahnenin sonunda Brando performansı övüyor ve şöyle diyor: "Bir şey iyi ise sizi çarpar. Bu performansın memnun edici tarafı şu. Siz asla bu insanların küçük olduklarını düşünmemiştiniz. Onlar dövüşürken sizin böyle düşünmenizi engelledi."

Bill Clinton’ı da bekliyor!
Kasetlerde son dersin konukları Elizabeth Taylor, Drew Barrymore ve Michael Jackson olacak. Bu röportaj / yazı Rolling Stone dergisinde yayınlandığında henüz yapılmamış olan ders, Jackson’ın sarayı Neverland’de yapılacak. Brando derse Bill Clinton’ı da çağırmış ama eski başkanın gelip gelmeyeceği henüz belli değil.
Derslere giren aktörler Brando gibi bir sinema devinden aktörlük ve hayat hakkında önemli dersler aldıklarını söylüyorlar. Brando’nun bir dersin sonunda söylediği unutulmaz "Eğer yüzüstü düşmek istemiyorsanız, eğer gerçekten aptalca bir şey yapıp utanmak istemiyorsanız, o zaman o işi yapmayın" sözleri bunlardan yalnızca biri.




PAZAR