Pazar Bu düğüm nasıl çözülecek?

Bu düğüm nasıl çözülecek?

10.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şampiyonluk için geri sayım başladı. Bir ay içinde lig sona erecek ve kupa sahibini bulacak. Üç büyüklerin arasında sadece bir puan fark var. Şampiyon takım kim olacak? Duayen yazarlara göre düğüm 33’üncü hafta oynanacak Galatasaray-Beşiktaş derbisinde çözülecek

Bu düğüm nasıl çözülecek

Yaklaşan genel seçimler bir yana futbolseverlerin aklı şampiyonluk mücadelesinde. Bu sayfanın yayıma hazırlandığı 8 Mayıs’ta Beşiktaş 64 puanla lider, aynı puana sahip Galatasaray averajla ikinci, Fenerbahçe ise 63 puanla üçüncüydü. Uzun zamandır hasret kaldığımız bu zirve mücadelesinin nasıl sonuçlanabileceğini Atilla Gökçe, Tayfun Bayındır ve Uğur Meleke yorumladı. Üçlünün ortak fikri şampiyonluk mücadelesinin 33’üncü hafta oynanacak Galatasaray-Beşiktaş maçında açıklığa kavuşacağı yönünde...

Haberin Devamı

“Ersun Yanal-Aziz Yıldırım kapışması işi bu noktaya getirdi”

Tayfun Bayındır (Milliyet Spor Servisi Müdürü)

- Böylesine bir mücadeleyi açıkçası beklemiyordum. Bir yıl önce Fenerbahçe’nin yaşadığı erken şampiyonluk ve Fenerbahçe’nin kadrosunu takviye ederek koruması benim gözümde sarı-lacivertlileri favori kılıyordu. Galatasaray özellikle teknik adam konusunda sıkıntılar yaşadı. Beşiktaş ise genç bir takım... Fakat sezon başındaki Ersun Yanal-Aziz Yıldırım kapışması ve Yanal’ın beklenmedik bir şekilde gönderilmesi, yerine de bence tecrübesiz İsmail Kartal’ın göreve getirilmesi işi başka bir noktaya getirdi. Sanırım 10’uncu haftadan itibaren de lig yarışının böyle devam edeceği kesinleşmişti.

- Sezonun en iyi futbol oynayan takımı Beşiktaş. Kaliteli hücum silahları var. Demba Ba önemli bir transfer. Bunlara rağmen en iyi sonuçları Fenerbahçe aldı. Galatasaray ise düşe kalka geldi buralara. Kritik Hamza Hamzaoğlu değişikliği etkili oldu. Beşiktaş ise kritik Tolgay Arslan ara transferiyle bir anda potaya girdi.

Haberin Devamı

“Düğüm derbi haftasında çözülür”

- Düğüm Galatasaray-Beşiktaş derbisinin oynanacağı hafta çözülür. Ben o haftaya kadar ligin böyle devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü o hafta Fenerbahçe de Başakşehir’le mücadele edecek. Ligin zirvesindeki Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’dan bahsediyoruz sürekli ama bir altta da Başakşehir, Bursaspor ve Trabzonspor arasında Avrupa kupalarına gidebilmek için
bir mücadele veriliyor. Sadece bir tanesi gidebilecek. Bu nedenle bu yarış da önemli. Başakşehir zaten çetin ceviz,
bir de Avrupa söz konusu olduğu için işi sıkı tutacaktır.

“Öne çıkan isim Gökhan Töre oldu”

- Üç takım şampiyonluğa gidiyor. Beşiktaş’tan bir yıldız çıkacaksa bu Gökhan Töre olacaktır. Sosa, Demba Ba, Veli... Birçok oyuncu söylenebilirdi belki ama Gökhan Töre çok öne çıktı. Fenerbahçe’yi sanki sezon sonunda daha iyi göreceğiz ama Caner (Erkin) biraz daha öne çıkıyor. Galatasaray’da ise Burak Yılmaz önemli, Selçuk İnan önemli ama Wesley Sneijder faktörü de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

“Belki bu rekabet rakibe saygıyı da hatırlatır bize”

Atilla Gökçe (Milliyet Spor Yazarı)

- Üç takımın kenetlenmiş bir halde son beş haftaya girmesi bir şanstır. Belki bu rekabet birbirlerine saygı duymayı, birbirlerinin değerini kabul etmeyi hatırlatmıştır. Çünkü taraftarlar da sadece kendi takımlarına bakarak, diğerlerine kör kalarak futbolseverlikten uzak bir yaşam biçiminin içine düşmüşlerdi. Şimdi rakibini de düşünen, hatta empati yapan insanlar çoğaldı. Bu nedenle bu rekabeti ben çok olumlu karşılıyorum.

“Takımını sırtlayan futbolculara saygı duymalı ve kutlamalıyız”

- Üç büyükler beklediğimin üstünde bağlılık gösterdi zirve mücadelesinde. Büyük bir ısrar ve inatla kötü futbolla da başarılı olunabileceğini gösterdiler. Bu nedenle bireysel olarak takımlarını sırtlayan futbolcular oldu. Onlara saygı duymak ve onları kutlamak gerekiyor. Beşiktaş’ta Gökhan Töre, Fenerbahçe’de Caner Erkin, Galatasaray’da Fernando Muslera... Bunlar maçı kurtaran futbolcular. Bu yıllardır görülmemiş bir şey. Keşke iyi futbolla da süslenseydi.

Haberin Devamı

- Şimdi ligin “yokuş haftaları”na geldik, kim tırmanışa geçecek göreceğiz. Takımlar sekiz günde üç maç oynayacak. Bu haftalarda mental ve fizik olarak çok yorulabilirler. Rakiplerin hiçbiri basit değil. Puan kaybına tahammül de yok. Ben 33’üncü haftada düğümün çözüleceğini düşünüyorum. Fenerbahçe bir puan geride. Aynı tablo devam ederse derbi berabere bittiği anda Fenerbahçe galip geldiği takdirde lider olacak. Bu dramatik olur Galatasaray ve Beşiktaş için. Zaman gösterecek...

“Bu kıran kırana mücadele ‘üç güzel adam’ın eseri”

- Bence bu şampiyonluk mücadelesinin en güzel tarafı şu: Bu mücadeleyi üç güzel adam yönetiyor. Slaven Biliç, Hamza Hamzaoğlu ve İsmail Kartal... En çok saygıyı bu üç adam hak ediyor. Bir kere kendi aralarında polemik yaratmadılar, hakem hataları nedeniyle canları yansa da efendiliklerini bozmadılar, gerektiğinde özür de dilediler...
Onlara teşekkür borçluyuz.

- Bu sezon benim kırgınlığım hakem arkadaşlara. Çok ağır baskı altında kaldılar ve o ağırlığı taşıyamadılar. Bazı pozisyonlara kayıtsız kaldılar ki bence bunda yardımcı hakemlerin de etkisi var. UEFA’nın altı hakem uygulaması bazı problemler yaratıyor. Hakem sayısı arttıkça sorumluluk azalıyor.

Haberin Devamı

“Üç büyüklerin harici hayal kırıklığı”

Uğur Meleke (Milliyet Spor Yazarı)

- Böylesine kıran kırana bir şampiyonluk mücadelesi beklemiyordum. Çünkü bu yılki şampiyonluk mücadelesinin bu denli kıran kırana olmasının altında sadece üç büyük takımın iyi olması değil, ligin kalanının da büyük bir hayal kırıklığı yaratmasının önemli etkisi var. Ligin geri kalanında büyük bir sürpriz olmazsa üç İstanbul büyüğü birden 76 puanı bulacak. Ki bu, tarihte bir ilk... E peki bu yıl üçünün birden bu puanları bulmasının nedeni, üçünün de harika takımlar olması mı? Hiç sanmıyorum.

“En iyi antrenörler Okan Buruk ve Abdullah Avcı”

- Beklentilerin üstüne çıkan takımlarsa Başakşehir ve Gaziantep oldu. Bence yılın en iyi iki antrenöründen biri Okan Buruk. Balıkesir’den de, Rize’den de, Erciyes’ten de kötü bir kadroyla çok saygıdeğer iş yaptı. Başakşehir’de de gelenekten gelen bir çıkış var. Ligin en iyi savunma anlayışına, ligin en iyi kalecisini ekledi Abdullah Avcı. Volkan Babacan’ı ikinci lig takımı Manisa’dan alması, bu ülkeyi de bu gençleri de ne kadar iyi takip etttiğinin göstergesi. Abdullah Avcı’nın tekrar doğuşuydu bu sezon.

“Ligin yarısı tatile erken rezervasyon yaptırdı”

- Avrupa’ya beş takım gönderen, son üçün de düştüğü bir ligin son haftaları hedefsiz bir sürü maça mahkumdur. İlk beşte ve son üçte değilseniz hiçbir şey fark etmiyor ki! Dolayısıyla üst taraf ve alt taraf tablosunun netleştiği şu son günlerde ligde hedefsiz neredeyse 10 takım var artık. Bu durum, düğümün çözülme anını da doğrudan etkiliyor. Ligin ilk üçü ve sonda çırpınan Karabük-Rize hariç herkes tatile erken çıkmış, Alaçatı’da erken rezervasyon yapmış gibi. Bu görüntüye bakılırsa 24 Mayıs akşamı Galatasaray kazanırsa Galatasaray, Beşiktaş kazanırsa Beşiktaş, berabere kalırlarsa Fenerbahçe şampiyonluk kupasının bir kulpundan tutar.

“Volkan Babacan sezonun en iyi çıkış yapan oyuncusu”

- Başakşehir kalecisi Volkan Babacan, Galatasaraylı Burak Yılmaz, Fenerbahçeli Mehmet Topal, Beşiktaşlı Demba Ba ve Trabzonsporlu Mehmet Ekici sezonun yıldızı olma konusunda kafa kafaya gibi. Volkan Babacan bu yılın en iyi çıkış yapan oyuncusu. Mehmet Ekici de duran top-durmayan top ne varsa tabelaya yazdı. Ve takımı iyi olsun olmasın, tek başına kazandırabilen oyuncu kürsüsüne çıktı. Demba Ba, Burak ve Mehmet klaslarına yakışır sezon geçirdiler ve hangisinin takımı şampiyon olursa, gazetelerin altın topunu o kazanacak bu sene. n