Pazar Bu sezon bizi neler bekliyor?

Bu sezon bizi neler bekliyor?

18.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig’de yeni sezon cuma günü oynanan Medical Park Antalyaspor-Kayseri Erciyesspor karşılaşmasıyla 56’ncı kez başladı. 34 hafta boyunca yine her hafta sonu futbolseverlerin gündelik hayatının önemli bir bölümünü oluşturacakolan Süper Lig’de bizi nelerin beklediğini spor yazarlarına sorduk

Bu sezon bizi neler bekliyor

“Deplasmanlar tüm takımlara kabus olacak”
Gürcan Bilgiç Sabah

-Mücadele Fenerbahçe’yle Galatasaray arasında geçecek gibi görünse de Beşiktaş ve Trabzonspor’un haricinde Bursa, Kayseri, Kasımpaşa ve Eskişehirspor da iddialı kadrolar kurdular. Çok güzel ve renkli maçlar izleyeceğiz.
-Deplasmanlar bütün takımlar için kabus olacak. Altı hakeme geçilmesiyle birlikte sahadaki doğruların da artacağını düşünüyorum. Umarım futbolu olaylardan daha fazla konuşur, tartışırız.
-Yasaklarla bir yere varılamaz. Doğru hamle insanları protesto yapmalarındaki nedenleri ortadan kaldırmak.

“Taraftarın geneli birbirini daha iyi anlamaya başladı, daha az kavga olacaktır”
Mehmet Demirkol Fanatik

-Bu sezon ligi Galatasaray’ın domine etmesini bekliyorum. Salih Uçan öne çıkacak isimlerden. Onun sezonu olabilir. Malouda ve Olcay Şahan da önemli isimler olacaktır. Selçuk ve Burak’ın performansları da Galatasaray için olmazsa olmaz.
-İnsanların artık birbirlerini daha fazla anlamaya başladıklarını görüyoruz. Bu sene tribünlerde, özellikle üç büyük takım arasında daha az kavga olacaktır. Taraftar birbirini daha iyi anlamaya ve empati kurmaya başladı.
-Siyasi sloganlarla ilgili olarak konunun üzerine fazla gidiliyor. “Yasak” dedikçe insanların aklına getiriliyor
ve daha fazla ajite ediliyor. Bu konuyu kapatsalardı şu anda çok az kişinin aklında olurdu.
Ama şimdi herkesin aklında. Neredeyse bunlar olsun diye uğraşıyorlar.

“Yeni transferlerden Emenike’nin fark yaratabileceğini düşünüyorum”
Metin Tekin Sabah

-Geçtiğimiz iki-üç sezon, alışılagelmiş bir üç büyükler hegemonyasının dışında oynandı. Tabii ki iki senedir Galatasaray ve Fenerbahçe’nin forse ettiği ligde Beşiktaş’ın
bu sene “araya girebilir miyim” çabası olacaktır. Yine başaltı takımların da bu sene ciddi heyecanları ve hedefleri olacağına inanıyorum.
-Yeni transferlerden Emenike’nin fark yaratabileceğini düşünüyorum. Ama yeni bir yıldız derseniz özellikle Beşiktaşlı Oğuzhan’ı (Özyakup) merak ediyorum. Bu sene onun için çok belirleyici olacaktır. Gol krallığının en büyük adayının Burak Yılmaz olduğuna inanıyorum.
-Tribünde futbol dışında ne mesajlar verileceği çok önemli olacak. Ama biz buna siyasi slogan olarak değil bir mesaj, fikrini söyleme olarak bakmalıyız. Taraftar grupları hayatın içinden insanlardır. Bazı ülke olaylarında fikirlerini tabii ki söylerler.

“Ligde gelir dengesi bozulunca sürpriz beklemek zorlaşıyor”
Uğur Meleke Milliyet

-Kulüpler açısından son 10 yılın en iyi günlerini yaşayan Alman futbolunun yeni derdi şu: Bayern ile Borussia iyi de, bu ikiliyle diğerleri arasında açılan derin fark ne olacak? İspanya’nın da derdi benzer, bence Türkiye de ufak ufak bu yola giriyor gibi. Geçen sezon Trabzon’un havuzdan aldığı paya bakarsak Galatasaray ile arasında 40, Fenerbahçe ile arasında 30 milyon var nerdeyse. Sadece bir yılda sadece bir kalemde bu denli gelir farkı, Süper Lig için hiç hayra alamet değil.
-Bu sezona da Galatasaray-Fenerbahçe ikilisi gelirler ve transfer bütçeleri açısından diğerlerinin ciddi biçimde önünde giriyorlar. Futbol
veri sitesi Transfermarkt’a göre Trabzonspor’un bu sezonki kadrosunda 10 milyon avroluk adam yok, Beşiktaş‘ta bir oyuncu (Manuel Fernandes) var. Oysa Galatasaray ilk 11’inin yarıdan fazlası (Muslera, Chedjou, Selçuk, Melo, Sneijder ve Burak) transfermarkt’a göre 10 milyon avronun üstünde değerde oyuncular. Ligde, gelir dengesi iki Şampiyonlar Ligi ekibi lehine bu denli bozulunca turnuvanın sonu için sürpriz beklemek zorlaşıyor.
-Benim bu yıldan beklentilerimse bazı yeni yıldızların çıkmasıyla ilgili: Kayserili Sefa (Yılmaz) beni en çok heyecanlandıran oyuncu. Akhisar stoperi Uğur Demirok, Eskişehirli Özgür (Çek) ve Serol (Demirhan) gibi oyuncuların da daha fazla dikkat çekeceklerine inanıyorum. Gelişmelerini beklediğim yeni oyuncularsa Konyalı Ali Dere ile Ömer Ali Şahiner...

“Gözlerim saha yerine tribünlerde olacak”
Uğur Vardan Radikal

-Yeni sezonda benim gözlerim sahada değil tribünlerde olacak.
Kitleler Gezi ruhunu statlarda sürdürmek isteyecekler, gerçekte “Siyaseti değil sadece muhalefeti yasak kılmaya çalışan anlayış” ise onları susturmak için her türlü dayatmaya soyunacak gibi görünüyor. Lakin tribünün zekası siyasetin çok üstündedir, bu yarışı egemenler kaybeder diye düşünüyorum.
-Yeni bir gerginlik unsuru olarak AKP İl Başkanı görünümündeki Trabzonspor’un yeni başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun performansı da ilgiye değer olacak sanırım!
-Son olarak Galatasaray Devler Ligi’nde yarı finale uzanırsa kuşkusuz tarih yazar ama asıl sınav grup aşamasında verilecek gibi geliyor.

“Bu sezon bizi öncelikle Didier Drogba bekliyor”
Altan Tanrıkulu Hürriyet

-Öncelikle bizi Drogba bekliyor. Galatasaraylı olmamama karşın çok mutluyum onun burada olmasından. Onun varlığı Süper Lig’in kalitesini bir kademe yukarı çıkarıyor.
-Emenike’den çok umutluyum. En akıllı transferlerden biri Pedro Franco. Şampiyonluk mücadelesinin Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçeceğini düşünüyorum. Süper Kupa’yı beğendim. Futbol kalitesinin de yüksek olacağı düşüncesindeyim. Yalnız kritik bir nokta var; başta Arena olmak üzere zeminler... Sıcakta berbat, soğukta berbatlar.

“Slogan yasağına karşı yaratıcı bir enerji ortaya çıkacak”
Atilla Gökçe Milliyet

-Çürük defanslardan yararlanan fırsatçı hücumcuların rahatça gol attığı, bu nedenle beklenmedik sonuçların da ortaya çıkabileceği maçlar bekliyorum. 6+0+4’le paçası sıkışan yöneticiler işin en kolay yönüne kaçarak federasyonu eleştirecekler.
-Tribündeki bazı gruplar siyasal içerikli slogan yasağına karşı yaratıcı enerjileriyle mizaha başvuracaklar. Hakemler, antrenörler ve futbolcular yine olayların kahramanları arasında yer alacak. Medya da meslek etiği, sportif felsefe, oyunun kurallarına bakmadan taraflarına göre suyuna soğan doğrayan yorumlar yapacak.

“Sneijder kariyerinin en iyi futbolunu oynayacaktır”
Barış Dinçarslan Fotomaç

-Bu sene Sneijder’ın kariyerinin en iyi futbolunu oynayacağını düşünüyorum. Şu ana kadar Türkiye’ye gelmiş en iyi yabancı olduğunu göstereceğini düşünüyorum. Onun dışında Kasımpaşa’nın Ryan Babel transferi Türkiye şartları için iyi. Ayrıca John Utaka da önemli goller atacaktır.

“Futbolumuz gözaltında”
Ercan Güven Milliyet

-Yeni sezon beklentimizden önce durum tespiti yapmamız lazım ki fazla hayal kurmayalım. Bu ortamı kimler, nasıl ve neden tezgahladı; anlatmak uzun iş... Anlatsanız da alınan veya mahcup olan bulamazsınız zaten. Ama gerçek meydanda... Futbolumuz “gözaltı” durumunda. Müthiş bir tedirginlik ve polisiye önlemler. Maça gidenler potansiyel suçlu. Futbolun gündemi yeni güvenlik birimleri, hakimler, savcılar, kameralar, ikaz, uyarı, tehdit, alkolmetre ve yasak...
-Süper Lig başlıyor, bayram olması lazım; memleket teyakkuz durumunda. Elbette laf olsun diye alınmıyor
bu tedbirler, mecburiyetten! Lakin her etki bir tepki yaratır. Doğal akış kendini temizleyemiyorsa, alınan önlemlerin yan etkisi olacaktır ve futboldaki “gözaltı” durumunun yan etkileri bu sezon ortaya çıkacaktır. Seyircinin tribünden çekilmesi mi olur, marka değerinin düşmesi mi, kin ve nefretin keskinleşmesi mi, yoksa tam tersine taraftarın yasaklar karşısında birleşmesi mi, bilemem. Ama bu sezon gözaltındaki futbolun kaderi belli olacak: Ya tahliye ya müebbet talebi. Bence kimin şampiyon olacağından daha önemlidir bu.

“Bu sezon puan barajı çok yüksek olmayacaktır”
Güntekin Onay Vatan

-Bu sezon puan olarak yine geçen yıla benzer kırıcı bir lig bekliyorum. Özellikle Kasımpaşa, Kayserispor, Bursaspor, Eskişehirspor ve Antalyaspor gibi başaltı takımların dört büyüklerle birlikte birbiriyle oynadıkları maçlarda yaşayacakları puan kayıpları yüzünden çok yüksek bir puan barajı olmayacaktır.
-Galatasaray oturmuş kadrosuyla ve güçlü oyun yapısıyla rakiplerinden bir adım önde. Fenerbahçe ve Beşiktaş yeni teknik adamlarla sezona giriyor ve daha çok transfer yaptılar. Bu yüzden zamana ihtiyaçları var. Galatasaray 6+0+4 kuralı yüzünden kadrosunun tüm gücünü sahaya yansıtamayacak olması da ilginç bir detay.
-Sadece futbolun ön plana çıktığı. Hakemlerin ve TFF (Türkiye Futbol Fedarasyonu) kurullarının adil ve çifte standartsız uygulamalar yaptıkları bir lig istiyoruz. Güçlünün değil haklının yanında olan yönetimler bekliyoruz. Medya olarak da bu konuda bizim de sorumluluklarımız var.

Haberin Devamı

2013-2014’ün yenilikleri

Altı hakem Hakem hatalarını azaltması beklenen 6 hakem uygulaması bu sezon başlıyor. Artık maçlarda Avrupa’da olduğu gibi orta ve yan hakemler dışında kale yanında ilave iki ek hakem görev alacak. 10 yabancının altısı sahada Üniversite sınav sistemi gibi her sene değişen yabancı sınırlaması kuralı bu sene de değişti. Bu sezon Spor Toto Süper Lig takımları kadrolarında 10 yabancı bulundurabilecek.
Bu yabancıların altısı sahada veya kulübede yer alacak. Yani 18 kişilik maç kadrosunda altı yabancı bulunabilecek. Diğer dört yabancı oyuncu ise maçları tribünden izleyecek. Süper Lig ekipleri şimdiden tepkili. Önümüzdeki sezon ise yabancı oyuncu konusunda nasıl
bir matematik formülünün ortaya çıkacağı bu tepkilere göre şekillenecek.
Gezi Parkı’ndan yeşil sahalara Bu sezon tribünlerdeki sloganları Gezi Parkı direnişi şekillendirecek gibi görünüyor. Başta Çarşı olmak üzere futbol taraftarlarının protestolarda daha aktif olması bekleniyor.
Bu sezon tribünlerde görev alacak sivil ve üniformalı polislerin bu duruma tepkisinin ne olacağı ise şimdilik bilinmiyor. İnönü’süz ilk sezon Ligin ilk yıllarından beri İnönü Stadı en önemli statlarından biri oldu. Galatasaray ve Beşiktaş’ın ortaklaşa kullandığı stat daha sonra sadece Beşiktaş’ın oldu. İnönü’ye kazmanın vurulduğu bu yıl İnönü Stadı, Süper Lig maçlarına ev sahipliği yapamayacak.

Bu sezonun ilginç karakterleri
Futbol figürleri saha içinde olduğu kadar saha dışında da takip edilir ve konuşulur. Özellikle bu yıl saha dışında söyledikleriyle ve hareketleriyle spor basınına bol bol malzeme verecek birçok isim var

Slaven BIlIc
Beşiktaş’ın bu sezon anlaştığı Hırvat teknik adam, dövmeleri, beresi ve gitarıyla bir teknik direktörden çok rock yıldızı profiline sahip. “Ancak elinizdekileri paylaşmayı bilirseniz onurunuzla ve mutlulukla yaşayabilirsiniz. Ben gerçek anlamda bir sosyalistim” diyerek bir futbol adamının ağzından duymaya alışık olmadığımız şekilde beyanat veren Bilic
bu yıl çok konuşulacak.
ChrIstoph Daum
Bursaspor’un yeni teknik direktörü Christoph Daum bize yabancı bir isim değil. Beşiktaş’a ve Fenerbahçe’ye iki kez gelen Daum, çat pat Türkçe’siyle futbolseverlerin ilgiyle takip ettiği bir isim. Alman teknik direktörün Bursaspor’a ve Bursa taraftarına kısa zamanda uyum sağlayacağına şüphe yok.
Mustafa Reşit Akçay
Trabzonspor’un teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay da çok konuşulacak isimlerden biri. Şenol Güneş gibi felsefi içerikli sözler söylemeyi seven Akçay’ın “Oyuncularımın kalbine giden yolları bulacağım. Yaklaşık 1.5 aydan beri onların inandığı İncil ile uğraşıyorum” sözleri daha sezon başlamadan çok tartışılmıştı.

En pahalı transferler

Haberin Devamı

Bu sezon bizi neler bekliyor