Pazar Bütün dünyanın "Popstar"ları

Bütün dünyanın "Popstar"ları

04.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kimi fabrika işçisiydi, kimi öğrenci, kimi de müzisyen. "Popstar" yarışmalarına katıldılar. Haftalar süren maraton sonunda ülkelerinde pop star ilan edildiler ve hayatları bir anda değişti. Şimdi milyonlarca insan, çiçeği burnunda müzisyenleri takip ediyor. Kısacası, dünyada da "Popstar" çılgınlığı hüküm sürüyor

Bütün dünyanın Popstarları



Bütün dünyanın Popstarları


Reyting rekorları kıran "Popstar Türkiye" yarışmasının sonucu henüz belli değil. Bizdeki Bayhan, Eser, Firdevs gibi onlarca pop star adayı ülkelerinde kıyasıya yarıştılar. Birçok ülkede "Popstar" ile aynı formata sahip yarışmalardan star olarak çıkan sesler şimdi çok ünlü oldu. İngiltere'deki yarışmayı kazanan David Sneddon'un ilk single'ı 250 bin satarak 2003'ün en çok satanları arasına girdi. Geçen yıl Fransızların büyük desteğini alarak birinci olan 21 yaşındaki Nolwenn Leroy'un kendi adını taşıyan albümü
1 milyon sattı. UNICEF'in yeni vaftiz annesi olarak yardım kampanyalarına katılan pop star şimdi turneye çıkmaya hazırlanıyor. Alexander Klaws ise Almanların ilahı haline geldi. Üzerinde Klaws'ın resmi bulunan çarşaflar kapışılıyor. Genç şarkıcının ilk single'ı şu ana dek 1 milyon 100 binlik satış rakamına ulaştı.

Kasiyerlikten kazandığı parayla müzik kursuna gitti
Fransa'da artık sokaktaki çocukların bile tanıdığı Nolwenn Leroy 21 yaşında. Babası, henüz o çocukken evi terk etti. Annesi de evin geçimini sağlamak için başka bir şehirde çalışmak zorunda kaldı. Küçüklüğü maddi zorluklar içinde geçen Nolwenn 16 yaşında soluğu Amerika'da aldı ve orada hukuk okudu. Okurken kasiyerlik yaparak biriktirdiği parayla müzik kursuna gitti. Hayali şarkı söylemekti. Doldurduğu ilk kaydı, "Star Academy"nin adaylarını seçenlere gönderdi. Daha sonra Fransa'ya dönerek yarışmaya katıldı.
Aylar geçti ve yarışmanın finali gelip çattı. Finalistler arasından bir kişi pop star olacaktı. Milyonlarca kişinin soluğunu tutarak izlediği finalde Nolwenn'in ismi anons edildi.
Fransızlar güzel pop starın her hareketini ilgiyle takip etti. Milyonlarca hayranı bulunan genç şarkıcı, üçüncü single'ı "Suivre Une Etoile"i kısa süre önce çıkardı. 2004 NRJ Müzik Ödülleri adayları arasında olan Nolwenn, bu arada UNICEF'in yeni vaftiz annesi olarak yardım kampanyalarına katıldı. Şimdilerdeyse bir solo turnenin hazırlıklarını yapıyor.

Bütün dünyanın Popstarları
Yarışmacı hastalanınca talih kuşu David'in omzuna kondu
Yıl 2002, yer İngiltere. Çığlık atan, "David... David" diye bağıranların arasından mikrofonu eline alan Glasgow'lu David Sneddon, BBC'nin yayınladığı "Fame Academy"nin final gecesinde Elton John'un "Don't Let The Sun Go Down On Me" şarkısını söyledi. 25 yaşındaki David'in kendinden emin bir tavrı vardı. Oysa tüm yarışma süresince ülkede tartışma konusu olmuş, sivri dili nedeniyle jürinin tepkisini toplamıştı. Halk oyu ile elenmenin eşiğinden dönüp yarışmaya devam etmişti. Ancak finalde gülen o oldu. 3 milyon 500 bin oy alıp pop star ilan edildi. Aynı gün ilk albümünün kontratını da imzaladı.
David'in hayatında müzik her zaman vardı. Piyano çalmayı kendi kendine öğrenmişti. The Martians adlı grupta davulcuydu. 2000 yılında "Inside Out" adlı çocuk programının metinlerini yazıp sunuculuğunu yaptı. Bu işte o kadar başarılı oldu ki yeni bir şov için teklif aldı ama kabul etmedi. Çünkü kafasında sadece müzik vardı.
David'in, Türkiye'deki "Popstar" yarışmasının İngiltere versiyonu olan "Fame Academy"ye katılması babası sayesinde gerçekleşti. Televizyonda yarışmanın reklamını gören baba Sneddon, oğluyla ilgili bilgilerin yer aldığı formu "Fame Academy"ye gönderdi. David daha sonra provalara gitti ve elemelere katılmasına karar verildi. 13 kişinin seçileceği elemelerde 14'üncü olan David yarışma dışında kaldı. Ama şansına, Naomi Roger adlı yarışmacı hastalanıp yarışmadan çekildi. David'in hayatı da o anda değişti: Artık o da bir pop star adayıydı. Sonraki günlerde adaylığın da ötesine geçti.
David artık milyonlara sesleniyor. 17 yaşındayken kendi yazdığı ve yarışma sırasında söylediği "Stop Living The Lie" isimli ilk single'ı olarak piyasaya çıktı. Bir süre önce de yeni bir albüm çıkardı: "Seven Years-Ten Weeks". David bütün yaz boyunca İngiltere'nin gündeminden hiç düşmedi. Genç kızların rüyalarını süsledi, internet üzerinde adına onlarca hayran sitesi kuruldu.
Ancak o, şimdilerde şarkı sözü yazarlığına soyunmuş durumda. Pop starlığın kendisine göre bir meslek olmadığını düşünüyor. Zaten adımını da ona göre attı ve Universal plak şirketi ile şarkı sözü yazarlığı için anlaşma yaptı.
Hem jüriyi hem halkı etkiledi, oyların yüzde 70'ini aldı, ilk albümü 1 milyondan fazla sattı
Almanya'da o gece televizyon tarihinin reyting rekoru kırıldı. Ülkenin yeni pop starının belli olacağı finali milyonlarca Alman soluksuz izledi. Aslında herkesin favorisi 19 yaşındaki Alexander Klaws'tı. Sesi güçlüydü, profesyonellere taş çıkartan performansıyla jüriyi ve halkı etkilemişti. Oyların yüzde 70'ini alarak beklentileri boşa çıkarmadı. Ülkenin yeni pop starının çıkardığı ilk single "Take Me Tonight" tam 1 milyon 100 bin sattı. "Take Your Chance" adlı albümü de büyük ilgi gördü. Almanya'da özellikle genç kızların sevgilisi olan Alexander Klaws ancak kendisini henüz bir yıldız olarak görmüyor çünkü önünde çok uzun bir yolun olduğunu düşünüyor.

İtalya
Beş "Lollipop"
Lollipop
2001 yılında, İtalia 1 adlı kanalın organize ettiği "Popstars" yarışmasında Lollipop birinciliği kazandı. Lollipop; Dominique Fidanza, Marcella Ovani, Marta Falcone, Roberta Ruiu, Veronica Rubino adlı beş genç kızdan kurulu bir grup. "Popstars"ta birinci olmayı başaran "lolipoplar"ın ünü yarışmadan sonra da devam etti. Grup, Warner Music etiketiyle 2001 ve 2002'de "Popstars" adlı albümleri, 2003 yılında ise "Credi a Mi" adını taşıyan single'ı çıkardı.

ABD
Şöhrete gidişlerini tüm Amerika seyretti
Eden's Crush
Yaklaşık bir yıl önce Amerika'nın çeşitli yerlerinde yaşayan ve kendi işlerini yapan beş yetenekli gençtiler. Bir gün The WB Network'ün "Popstar" yarışmasının ilanını gördüler. Sonraki aylar ise göz yaşları, kıskançlıklar, yoğun çalışmayla geçti. Ve bu beş kızın şöhrete giden yoldaki mücadelelerini bütün Amerika adım adım izledi. "Popstar"ın Amerikan versiyonunda yarışmaya katılanlar arasından en iyi beş tanesi seçilip bir grup kuruluyor. Ana Maria Lombo, Maile Misajon, Nicole Scherzinger, Ivette Sosa, Rosanna Tavarez'den oluşan Eden's Crush, Amerika'nın ilk "Popstar"ından çıkan grup. 2001 yılında çıkardığı "Get Over Yourself" single'ını da içinde bulunduran albüm tüm Amerika'da 500 binden fazla sattı.

Avustralya
İlk albümleriyle liste başı oldular
Bardot
Avustralya "Popstar"ının 2000 yılındaki ilk pop starları, "Bardot" ve "Play It Like That" albümlerini çıkardılar. İlk albümleri listelerde birinci oldu. Fakat grup halinde kalmaya fazla dayanamadılar ve yollarını ayırdılar.

Kanada
"Kadife" kızlar
Velvet Empire
Kuzey Amerika ülkesi Kanada da bir hatta birkaç pop star kazandı. Yarışmanın 2002 galipleri beş kadından kurulu Velvet Empire. Grup üyelerinden Ryan Hamilton final sonrasında şu açıklamayı yaptı: "Henüz kendimizi gerçek birer sanatçı olarak görmüyoruz. Fakat buna ulaşmak için doğru yolda ilerliyoruz." Sanatçı olup olamayacakları kısmını zamana bırakalım ve onların da grupla aynı adı taşıyan bir albümleri olduğunu söyleyelim. Kanada'nın önceki yıllarda yapılan yarışmalardaki "Popstar"ları S Clup 7 ve Sugar Jones olmuştu.

İngiltere
Şarkı sözü de yazıyor
David Sneddon
"Fame Academy" adlı yarışmanın hırçın çocuğu şimdilerde şarkı sözü yazarlığına soyundu.

Avustralya
Fabrika işçisiydi
Scott Cain
2002'de pop star ilan edildi. Ünlü olmadan önce bir fabrikada çalışıyordu. 21 yaşındaki yıldızın "Controlled Folly" adlı albümü 700 bin sattı.