Pazar Cadde’nin gastro pub’ı

Cadde’nin gastro pub’ı

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağdat Caddesi’nde açılan Draft Gastropub’ın sahibi Turan Turanlı: “Açtığım mekanların hep bir misyonu olsun istedim. Buranın misyonu da çoğumuzun bilmediği ayrı bir bira dünyası olduğunu göstermek”

Cadde’nin gastro  pub’ı

Draft Gastropub, Erenköy’ün en eski mekanlarından Cafe Cadde’nin olduğu binanın ikinci katında, Avrupa’daki bir mekana gitmişsiniz hissi veren bir yer. Buna sebep olan ise dekorasyonu. Barın arkasındaki duvarda dişli çarklardan oluşan bir kompozisyon var mesela. Veya yine bar kısmında İkinci Dünya Savaşı uçaklarının gövdelerini andıran, birbirine perçinli metal parçalardan oluşan bir bölüm bulunuyor. Ayrıca barometreler de dekorasyonda kullanılan malzemelerden. Mekanı çevreleyen duvarlar ise genellikle eski gemi pencerelerinin yan yana getirilmesiyle oluşmuş. Draft’ın sahibi Turan Turanlı sanayi sitelerinden, hurdacılardan toplamış hepsini. Bunlardan bir kısmının içinde de Turanlı’nın dünyanın farklı yerlerinden topladığı tişörtler, bira bardakları hatta eşinin çeyizinden bakır parçalar ve eski kahve değirmeni sergileniyor. Duvarlardaki fotoğraflarda ise dekoratör bir ressamla çalışmışlar. 1800’lü yıllardan kalma bir fotoğraftaki kadında dövmeler görürseniz şaşırmayın yani.

Haberin Devamı

Pub deyince genelde akla sadece iyi içeceklerin olduğu bir yer gelir. O böyle olsun istememiş. Gastropub fikrine yönelmesi bu yüzden. Her yaştan insanın rahatlıkla gelebileceği, bir şeyler içerken lezzetli yemekler de atıştırabileceği bir yer olsun istemiş Turanlı.

Ev yapımı rozbif

İçecek olarak şarap ve kokteylleri olsa bile Draft’ın biraları öne çıkıyor. Turanlı bu konuda “Türkiye’de bulunan biraların yüzde 95’i burada var, yüzde 5’i ise haberim yoktur da ondan bulunmuyordur!” diyecek kadar da iddialı. Sadece stoğunda bulunan biraları menüsüne yazdığı için gittiğinizde “Bu kalmadı” gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.

Menüde bu bira çeşitliliğine eşlik edecek midye, meze gibi paylaşmalıkların sayısı diğer seçeneklere göre fazla. Ama salata, pizza, et tabakları, fajita, hamburger ve kendi yaptıkları rozbif, makarna, ekmekler de var. Şimdilik en fazla tercih edilen combo ve et tabaklarıymış, bir de balık kokoreç... Tatlı olarak da hem klasik hem farklı lezzetler bulunuyor. Mesela elmalı tart ve cheesecake’lerinin haricinde Draft mug brownie dedikleri şeker hamurundan yaptıkları, mug’da sunulan bir brownie denenmesi gerekenlerden.

Haberin Devamı

Turanlı “20 yıldır sektördeyim, hep bir misyonu olsun istedim açtığım mekanların. Buranın misyonu da insanlara ‘yıllardan beri lager içiyoruz ama bir de çoğumuzun bilmediği, içmediği ale cinsi biralar var,
ayrı bir bira dünyası var’ demek” diyor.

Soft rock şarkılar çalıyor

Daha geniş bir yaş aralığına hitap
etmek istedikleri için viski servisleri de var. Klasik Jack Daniel’s, Johnnie Walker’ın haricinde Glenfiddich, Macallan,
Lagavulin gibi genellikle 12 yıllık single malt viskileri sunuyorlar.

Draft’ta pazartesi hariç her gün bir DJ müzik yapıyor. Ağırlıklı olarak soft rock şarkılar çalıyorlar; Bon Jovi, Tina Turner, Depeche Mode... Mekan şimdilik öğlen 15.00 gibi açılıp gece 01.30’a kadar devam ediyor. Yazın açılışı 12.00’ye çekmeyi planlıyorlar.

Turanlı fiyatlarının da uygun olduğunu söylüyor. Biralar ortalama 14-19, viskiler 30-35 lira civarında. Yemeklerde ise başlangıçlar 14-23, burgerler 21-23, pizza ve ekmek arası lezzetler 18-26, ana yemekler 19-39 lira arasında. Tatlılar da 16-17 lira.

Haberin Devamı

Hangi yemeğe hangi bira gider?

Draft’ın menüsünde biralar kategorilere ayrılıyor. Açıklamalarında ise ortak özellikleri ve hangi tür yemeklerle iyi gidecekleri belirtilip her birine bir harf verilmiş. Bu harfler menüdeki tüm yemeklerin ve biraların yanında yer alıyor. Böylece hangi yemekle hangi biranın iyi gideceğine kolaylıkla karar verebiliyorsunuz. Örneğin, etin tadı diğer yemeklere göre baskın olduğu için içimi nispeten kolay olmayan, alkol oranı yüksek, aromaları kuvvetli ale cinsi biraların menüdeki et tahtası ile daha uyumlu olacağını söylüyorlar. Ya da gravyerli sosis, çıtır karides ve trio burgerleri için lager biraları öneriyorlar.