Pazar Carlos’a verilen paraya değdi mi?

Carlos’a verilen paraya değdi mi?

20.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe’nin yılda 4 milyon avro ödediği Roberto Carlos, 2,5 sezonluk macerayı bitirdi. Futbola ülkesinde devam edecek olan oyuncu Fenerbahçe’ye beklenen katkıyı sağladı mı?

Carlos’a verilen paraya değdi mi

Gelişi de olay oldu gidişi de... Fenerbahçe’nin yıldız oyuncusu Roberto Carlos’un Türkiye’ye gelişi gibi gidişi de ses getirdi. 2,5 sezon Fenerbahçe forması giyen oyuncu artık gitti gitmesine ancak onunla ilgili tartışmalar hâlâ devam ediyor. Peki Roberto Carlos’un Fenerbahçe’ye ne faydası oldu? Verilen paranın her kuruşuna değdi mi? Gitmesi Fenerbahçe’ye ne kazandırır, ne kaybettirir?... Bu sorulara herkesin farklı bir yanıtı var. Bir grup özellikle oyunculuk anlamında hiçbir yarar sağlamadığını düşünürken, bir grup ise “Hiçbir şey yapmasa bile bir marka olarak Fenerbahçe’yi dünyaya tanıttı, kulübe sınıf atlattı” fikrini savunuyor. Elbette aldığı parayı haram eden de, “Son kuruşuna kadar helal olsun” diyen de var...


“Sportif anlamda örnek olamadı, performansı da parlak değildi”
Attila Gökçe (Milliyet)

-Carlos’un gelmesi diğer yıldızlara da kapıyı açar. Carlos’un geldiği kulübün, kentin kredisi artar. Ama Carlos’un ayrılırken daha iyi anılar bırakmasını isterdim. Sportif anlamda örnek davranışlarını hatırlamıyorum. Performansı da parlak değildi. Hakemlere karşı laubaliydi. Su atmıştı bir keresinde hakeme. Fenerbahçe’ye bence saygısızlık yaptı. Bu yüzden kulübün özel veda etkinlikleri düzenlemesini fazla babacan buluyorum.
-Verilen paraya değmiştir. En azından yarın başka starlar geldiğinde “Roberto Carlos’un takımındayız” diyebilecekler. Gitmesi, Santos’un sol bek oynamasını,
Uğur Boral ile Vederson’un da sol kanatta görev almasını sağlayacak. “Vay, neredesin sen Roberto Carlos, neden gittin?” diyemeyeceğiz maalesef.


“Görüntü var, ses yoktu; beklentilerin altında kaldı”
Hakan Şükür (Fanatik)

-Oyunu, buraya gelişi kadar ses getirmedi. Ama bu yıldızların getirdikleri çok fazla. Dünyanın gözü bizde oluyor. Ama götürdükleri de var. Uğur Boral gibi değerli oyuncuların önü tıkanmıştı mesela. Para olarak verdiklerinin karşılığını da aldılar dersem Türk futbolu adına saygısızlık etmiş olurum.
-Gitmesinin Fener’e olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Daha hazır oyuncuların oynamasını sağlayacak. Bu da hem Mili Takım hem de Fenerbahçe adına iyi olacak. Roberto Carlos’ta görüntü var ama ses yoktu. Sempatik tavırları, kariyerinin görüntüleri vardı ama beklentilerin altında kaldı. Kendisini işine biraz daha vermesini beklerdik. Ama tavır ve hareketlerinden örnek alınacak çok şey var.

Carlos’a verilen paraya değdi mi

Geçtiğimiz günlerde UEFA?Avrupa Ligi’nde Moldova temsilcisi Sheriff ile karşı karşıya gelen Fenerbahçe rakibini 1-0 yendi. Carlos oynadığı bu son maç sonrasında arkadaşları tarafından havalara fırlatıldı.

“Aldığı paraya bakarsak sanki Fenerbahçe biraz içeride”
Bağış Erten (Radikal)

-Carlos futbolcu transferinden çok bir marka transferiydi. Bu açıdan istenilen fayda elde edildi. Türkiye’ye gelmiş geçmiş en büyük markadır, kulübe büyük katkı sağlamıştır. Ancak futbol olarak bu kadar büyük bir katkı sağlamadı. Gitmesi bir şey kaybettirmez.
-Eğer Fenerbahçe bu marka değeri üzerine bir proje inşa etmiş olsaydı iyi olacaktı. Onun üzerine bir şey inşa etti mi? Emin değilim. Bu yüzden geliş ve gidişinin ne kadar değdiği konusunda şüpheliyim. Aldığı para göz önünde bulundurulursa sanki bana biraz içeride gibi geliyor Fenerbahçe.


“Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale katkısı olmuştur”
Mehmet Demirkol (Milliyet)

-Fenerbahçe’ye gelmesi iyi reklam oldu kulüp açısından. Ayrıca Carlos geldiğinde Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynadı. Bunun tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Onun getirdiği ruhun etkisi vardır mutlaka. Fenerbahçe tarihinin en başarılı Avrupa sezonuydu.
-Bu profesyonel bir iş. Durmak istemeyen bir elemanı tutamazsınız. Yerine kontenjan açılıyor. Bu yeri iyi doldurabilirlerse gitmesi avantajlı olur. Santos’u oynatma şansı olacak takımın. Belki onun formunda bir yükseliş olur. Roberto Carlos’tan daha iyi performans gösteren bir oyuncu.

“Verilen paraya değdi ama artık Fenerbahçe’nin kadrosu yenilenmeli”
Mehmet Y. Yılmaz (Hürriyet)

-Onun gibi bir starın Fenerbahçe formasını giyecek olması herkese heyecan verdi. Özellikle Avrupa Kupası maçlarında Fenerbahçe’nin bulunduğundan bir kademe ötede bir takım olarak algılanmasını sağladı. Verilen paraya değmiştir. Yine de gitmesi büyük kayıp değil çünkü Fenerbahçe kadrosunun yenilenmesi gerekiyor. Sadece Carlos değil, diğer oyuncular da gitmeli.
-Gitmesi sayesinde yabancı kontenjanı boşalır. Takımın forvete ihtiyacı var, bu alınabilir.

“Tanıtım açısından büyük yararı oldu”
Rıdvan Dilmen (Milliyet)

-Kulübün tanıtımı açısından büyük yararı oldu. Futbol tarihinin en kariyerli, bir numaralı oyuncusudur. Zaman zaman çok da iyi maçlar oynadı. Ama genelleme yaparsak çok iyi oynadığı maçlar ortalamanın altındaydı. Dönme isteğini saygıyla karşılamak lazım.
-Verilen paranın her kuruşuna değdi. Ama her şeyin bir sonu vardır, gitmesi gerekiyordu. Fenerbahçe’de misyonunu tamamlamıştı çünkü.

“Aldığı son kuruşuna kadar helal etmemiz gereken bir insan”
Yılmaz Vural (Kasımpaşaspor)

-Oyuncu olarak da, insan olarak da, tanıtım olarak da büyük fayda sağladı. Böyle önemli oyuncuları burada barındırabilecek maddi manevi güce sahip bir ülke imajı sağladı bize. Bundan sonra gelecek yabancı oyuncuların önyargılarını kırdı.
-Birkaç hafta önce Fenerbahçe’yi 3-1 yendiğimiz maçta soyunma odasına kadar gelip bize sarılıp tebrik etmesi çok güzel. Bence 2,5 yılda Fenerbahçe’nin istediği her şeyi verdi. Zaman zaman tartışıldı ama bunlar küçük şeyler. Görevini layıkıyla yaptı, hiçbir zaman adamlığından bir şey kaybetmedi. Umarım bu güzel insanı tekrar Türkiye’de, farklı bir görevde görürüz.