Pazar "Caz kulüpte dinlenir"

"Caz kulüpte dinlenir"

02.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Caz kulüpte dinlenir"

Caz kulüpte dinlenir





İstanbul’da gerçek anlamda sakin caz dinlenebilecek bir kulübün eksikliği hissediliyordu" diyor Zuhal Focan. O ve caz gitaristi kocası Önder Focan ünlü Amerikan trompetçi Miles Davis’in bir bestesinden esinlenerek Nardis adlı bir mekan açtılar kısa süre önce. Kulübü açacakları semt olarak da Galata’yı belirlediler çünkü akıllarındaki fikre ve yurtdışında gördüklerine en yakın bölge orasıydı.
Nardis iki katlı bir mekan. Bar ve sahne alt katta. Sahne özellikle her yerden görülebilecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca burada müzik dinlemeden önce yemek yemek de mümkün. Mekan hafta içi 21.30- 01.00, hafta sonları da 22.30-01.30 arası açık. Sloganı "Caz, kulüpte dinlenir" olan Nardis’te ayda iki defa da yabancı müzisyenler çalacak.

Kulüp açılalı ne kadar oldu?
29 Ekim benim doğum günümdü. O gün açtık.

Bu sizin ilk kulübünüz. Neden bir kulüp açmak istediniz?
Kulüp fikri İstanbul’da gerçek anlamda sakin caz dinlenebilecek bir yer olmamasından çıktı. Aynı zamanda Caz dergisinin editörü olduğum için önce okurlardan sonra da müzisyen çevrelerden çeşitli şikayetler sonucu karar verdik.

Daha önceden ne olarak kullanılıyordu burası?
İlk önce marangozhane deposuymuş. Sonra da şişe mantarı atölyesi olarak kullanıldı.

Burası Galata’nın arkasında kalıyor. Merkeze daha yakın, mesela İstiklal Caddesi ya da Boğaz’da bir yeri neden tercih etmediniz?
Çünkü cazın yeri burasıdır. Ben kafamdaki yeri, dünyadaki diğer örneklerine de yakın olması açısından hep Galata olarak belirlemiştim. Taksim biliyorsunuz daha çok rock müzik, Etiler de pop çevresidir. Zaten caz dinleyicisi sağda solda dolanıp gezen insanlar değildir. O yüzden burası sadece bilenlerin geldiği bir yer.

Burada kulüp açılınca çevrede oturanların tepkisi nasıl oldu?
Hayatımda tanıdığım en güzel insanları tanıdım bu çevrede. Çünkü bence onlarla birlikte burası var olacak. Onların anlamadığı, bilmediği bir müzik olmasına rağmen bana çok yakın ve sıcak davrandılar. Buranın esnafı da belirli bir kültürün insanıdır.

Dekorasyon yapılırken nelere özen gösterdiniz?
Burada özellikle sahne düzenine ve havalandırmaya çok önem verdik. Biliyorsunuz gece yaşamının en büyük sorunlarından biri sigara dumanıdır. Buranın bu yüzden dumanaltı olmamasına özellikle dikkat ettik.

Sloganınız "Caz, kulüpte dinlenir". Gerçekten böyle mi peki?
Evet, kesinlikle. Biliyorsunuz İstanbul festivaller açısından çok zengin bir kent. Ama konum açısından büyük mekanlara büyük sanatçılar gelmesi söz konusu. Halbuki cazın esas ruhu kulüptür. Küçük yerlerde müzisyenlerle dinleyici kontağı daha iyidir.

Türkiye’de caz neden bu kadar popüler değil?
Dünyada da değil ki. Yapılan bir araştırmaya göre dünya müzik tüketicisinin yüzde 5’i caz dinliyor. Çünkü caz belli bir eğitim gerektiriyor. Türkiye’de de eğitim üçüncü sınıf seviyesinde. O yüzden talep görmüyor.
Tel: (0212) 244 63 27