Pazar Dada hem taşındı hem büyüdü

Dada hem taşındı hem büyüdü

02.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dada, Ortaköy'deki yerinden Şişli'ye, çok daha büyük bir mekana taşındı. Alt katı kafe-bar, üst katı ise şık bir restoran. Dada'da isteyen avokadolu somon kule isteyen yoğurt kebabı ya da mantı yiyebilir

Dada hem taşındı hem büyüdü



Dada hem taşındı hem büyüdü


Dada'yı bilenler onu Ortaköy'deki, Dolmabahçe Sarayı'nın mimarlarının inşa ettiği Balyan binasındaki yerinden tanır. Boğaz manzarasını, İtalyan mutfağı ağırlıklı yemeklerini ve hani şu ambiyans dedikleri havasını çok sevenlerin müdavimi oldukları Dada artık yeni yerinde. Şişli'deki yüksek binaların, apartmanların arasında aniden karşınıza çıkan Elit Plaza'nın girişinde.
Elit Plaza'ya geldiğinizde ufak bir yokuş tırmanıyor ve Dada'nın kırmızı, otomatik kapısından giriyorsunuz. Girer girmez dikkati çekenler; geniş bir mekan, yukarıya çıkan merdivenler ve solunuzdaki bölümde alçak oturma gruplarının önüne dizilmiş yedi-sekiz darbuka oluyor.
Sırayla gidersek... Dada yetkilileri taşınma nedenlerini zaten daha büyük bir yere geçme isteği olarak açıklıyorlar. Dada'nın ortaklarından Jeremie Trigano "Ayrıca bizim için büyük kokteyller ve davetler organize etmek de çok önemli. Burada 1000 kişilik kokteyl ve 200 kişilik yemekler düzenleyebiliyoruz" diyerek durumu daha da netleştiriyor. Eski Dada'yı bilenler yeni yerde en azından 6-7 kat daha fazla bir alan olduğunun farkına varacaklar.

Puro-konyak keyfi için ayrı bir oturma grubu var
Yeni Dada iki katlı bir mekan. İlk katta barda içkinizi içebiliyor, "long table" dedikleri uzun masada arkadaşınızla kahve eşliğinde sohbet edebiliyor ya da konyak-puro muhabbeti için dev ekran önüne kurulmuş oturma gruplarına geçebiliyorsunuz. Hemen girişteki darbukalar ise ufak sehpalar gibi kullanılıyor. Ama dileyen de başlarına geçip, düm teke düm teke DJ'e eşlik edebiliyor gecenin ilerleyen saatlerinde.
İkinci kat ise restoran kısmı. Uzun kanepelerin ve üzerlerindeki minderlerin eşlik ettiği şık döşenmiş masalar eğlenceli grup yemekleri için ideal. Ayrıca romantikler için cam kenarlarında -ahım şahım bir manzara yok ama- iki kişilik masalar da mevcut. Perdeyle ayrılmış bölümde ise 20-25 kişilik özel bir bölüm var. Yalnız kalmak isteyen, belki ufak bir parti veren genç gruplar buraya alınırken daha oturaklılar için üstteki loca bölümü daha çekici. Tüm dekorasyonun yaratıcıları iki genç Türk mimar Sefer Çağlar ve Seyhan Özdemir.

"Taze sebzeler ve baharatlar yemeklere lezzet katıyor"
Mutfağın başında şef Ümit Çelikkaya var. Çelikkaya artık Türklerin yakından tanıdığı İtalyan şef Carlo Bernardini'nin öğrencisi. Zaten Dada da yola ilk Bernardini ile çıkmıştı. Şimdi ise mutfağın danışmanlığı Erdem Dönmez'e ait. "Ortaköy'de yemeklerimizle ilgili en sevdikleri şeyler taze sebzeler ve baharatlar kullanmamızdı" diyen şef Çelikkaya, Bernardini'den sonra mönünün biraz değiştiğini, biraz daha Türk damak tadına uygun haline getirildiğini ve basitleştiğini belirtiyor: "Ayrıca artık daha doyurucu yemeklerimiz. Eskiden o kadar uzun ismi duyanlar koca bir tabak dolusu yemek bekliyorlar ama tabağın ucunda bir yemekle karşılaşıyorlardı. Şimdi ben bir dana pirzola veriyorum, en az 450-500 gram. Yani doyurmadan kaldırmıyoruz buradan gelenleri."
İtalyan mutfağı ağırlıklı restoranda en sevilen yemek ise uzun isimli yemeklerden biri. Siz avokadolu somon kulesi derseniz servisi yapanlar anlarlar. Bu yemekte Uzakdoğu soslarıyla tatlandırılan somon; taze baharatlar, avokado, taze soğan, küçük patatesler, küp küp doğranmış etlerle karıştırılıyor. Sonra kule haline getiriliyor, yanına zencefil sos konuyor.
Gece mönüsünde 12-18 milyon lira arasındaki pizzalar, 13-19 milyon lira arasındaki makarnalar, cheesecake'den parfeye, dondurmaya, krepe 7-11 milyon lira arasındaki tatlılardan başka mantı ve yoğurt kebabı da bulunuyor. Ayrıca her gün iki çeşit çorba var. Öğlenleri ise yaklaşık aynı mönü küçülerek sunuluyor. n
Tel: (0212) 296 96 44


Her öğlen özel salatalar, pazar günü brunch var
  • Dada her gün 11.00-14.00 ve 18.00-02.00 saatleri arasında açık.
  • DJ Sarp Özlen 18.00-23.00 arasında vokalli ambiyans müziği çalıyor. Sonra tempo biraz artıyor. Ama ses hiçbir zaman bangır bangır olmuyor.
  • Hemen yandaki Sports International'dan çıkan kadınlar için özel öğlen salata mönüsü oluşturulmuş. Fiyatları yaklaşık 9 ile 20 milyon lira arasında.
  • Arabanızı park edebileceğiniz bir alanları var. Valeye teslim ederseniz ödeyeceğiniz ücret 10 milyon lira.
  • Burası zıp zıp zıplanacak bir kulüp değil. Müşterilerin yaş ortalaması 30-45 arasında. Müzik eşliğinde iyi bir yemek ve sohbet için gidebilir, partileriniz, davetleriniz için tercih edebilirsiniz.
  • Pazar günleri 11.00-17.00 arasında uzun bir brunch var. Bu brunch boyunca kitap, gazeteleri ve dergileri okuyabiliyorsunuz.


    Barmaid Füsun'dan özel kokteyller, Fransız müdürden yeni atmosfer
    Ben yemeğe değil içkiye gideceğim diyorsanız bara geçiyorsunuz. Barmaid'leri Ulus 29'dan gelen Füsun Kayra. Özel kokteylleri de var. Bunlardan bir tanesi Nar Çarpması. İçinde taze nar suyu, Bacardi Rom, votka, Cointreau, Crem de cassis, limon suyu ve özel hazırlanmış nar şerbeti var. Bir başka özel kokteyl ise votkalı, Cointreau'lu, karanfilli, yeşil ve sarı limonlu Dadaçello.
    Dada'nın bu yılki en önemli yeniliklerinden biri de Fransa'dan gelen yeni bir operasyon müdürü. 34 yaşındaki Thierry Bernardi ünlü Fransız DJ Bob Sinclair'ın da kuzeni. Daha önce Paris Buddha Bar ve Bar Fly'da çalışmış. Yani Fransa gece hayatını çok iyi biliyor. İstanbul'unkine ise bayılmış. "Çılgın bir gece hayatınız var" diyor. Mekanın ortaklarından Jeremie Trigano
    -diğer ortak da Aksel Goldenberg- ile yıllardır Club Med için çalışmış. Bernardi her gece Dada'da olacak, gelenlerle ilgilenecek, sohbet edecek. Kendi deyişiyle Dada'ya yepyeni bir atmosfer getirmek için uğraşacak. Bunun için de önce öğle yemeklerinden işe başlayacak. Sonra akşam yemeklerine el atacak. "Ufak ufak bir Fransız vizyonu katacağım. Bir anda tüm mönüyü değiştirmekten bahsetmiyorum. Birkaç tabak eklemekten bahsediyorum. Mesela kaz ciğeri ve birkaç tane pahalı Fransız şarabıyla işe başlayabiliriz" diyen Bernardi öncelikle Türklerin damak tadını ve yemeklerini öğrenmekte kararlı.


    İftar seçenekleri
  • Bağdat Caddesi'nde İzmir yemekleri yiyin İzmir mutfağını denemek isteyenler için Bağdat Caddesi'ndeki Il Piccolo restoranı iyi bir adres. Mönüdeki İzmir yemekleri arasında haşlanmış taze ot salataları, Tire köftesi, sarmısaklı Girit kabağı, sugato, pabucaki, yumurtalı ısırganotu, dereotlu fava gibi seçenekler var. Yemek sonunda tatlı bir şeyler yemek niyetindeyseniz ballı lor peynirinin veya zeytinyağı ile yapılan kalbura basmanın tadına bakabilirsiniz. Tel: (0216) 369 64 43
  • Papyon kebabını ve perde pilavını deneyin. Perde pilavı ve papyon kebabı 35 yıldır İstanbul'da hizmet veren Niyazibey Restoranları'nın iftar mönüsünden iki örnek. Niyazibey Restoranları; Feneryolu (0216-360 59 55), Maltepe (0216-459 12 50), Kadıköy (0216-414 20 25) ve Üsküdar'da (0216-310 48 21). İnternet üzerinden sipariş vermek için www.niyazibey.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • Mardin mutfağı Kaburga Sofrası'nda Mardin mutfağına özel tatları sunan Kaburga Sofrası, Ramazan ayında da hizmette. Mekanda kavurmalı ezogelin çorbası ve mırra içebilir; mumbar dolması, haşlanmış içli köfte, kaburga dolması, fıstıklı irmik helvası gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Kaburga Sofrası'nda cumartesi günleri mönüye işkembe dolması da ekleniyor. Ramazan mönüsünün fiyatı Şişli şubesinde (0212-225 95 95) 25 milyon, Aksaray şubesinde (0212-532 73 73) ise 23 milyon lira.