Pazar Davet edildi ama gitmedi

Davet edildi ama gitmedi

23.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Davet edildi ama gitmedi

Davet edildi ama gitmedi




Bıyık, maço erkeklerin simgesi mi? Milletvekilleri bıyıklarını kesmeli mi, kesmemeli mi? Türkiye'de zaman zaman bu mesele tartışıladursun ABD'nin Nevada eyaletinde bulunan Carson City'de 1 Kasım günü Dünya Sakal ve Bıyık Şampiyonası (The World Beard and Moustache Championships) yapıldı. Dünya Sakal ve Bıyık Şampiyonası'na dokuz ülkeden tam 123 yarışmacı katıldı. Bu yarışma aslında 1990'dan beri düzenleniyor. İlk iki yarışma arasında beş yıllık bir süre var fakat 1995'ten sonra yarışmanın periyodu iki yıla dönüşmüş.
Şampiyonada tam sakal, keçi ya da kısmi sakal ve bıyık olmak üzere üç başlıkta toplam 17 farklı kategori bulunuyor. Tam sakal kategorileri şöyle: Natural, English, Dali, Handlebar, Wild West, Fu Manchu, Imperial ve Freestyle. Keçi ya da kısmi sakal başlığında Natural, Musketeer, Sideburns ve Freestyle olmak üzere dört kategori yer alıyor. Bıyıkta ise Natural, Full Beard-Styled Moustache, Garibaldi, Verdi ve yine Freestyle kategorileri var.

Sonraki şampiyona 2005 yılında Berlin'de yapılacak
Bu yılki şampiyonaya Almanya, İsviçre, Avusturya, İngiltere, İtalya, İsveç, Norveç, Hong Kong ve ABD'den adaylar katıldı. 17 kategorinin dışında En Genç Yarışmacı, En Uzaktan Gelen Yarışmacı ve Halkın Seçimi dallarında özel ödüller verildi. The World Beard and Moustache Championships 2003'e katılanlar arasında daha önceki yıllarda şampiyonluğu kazananların yanı sıra Londra Handlebar Club'ın (Palabıyık Kulübü) başkanı, Guinness Rekorlar Kitabı'na İngiltere'nin en uzun bıyıklı adamı olarak geçen Ted Sedman da vardı.
Bıyık ve sakal konusunda kendine güvenip şampiyonaya gelenler Nevada halkıyla da buluştu. Her yıl geleneksel olarak kutlanan Nevada Günü'nde, sabahın erken saatlerinde 40 bin kişilik bir seyirci grubunun önünde bıyık ve sakallarıyla gurur duyarak yürüdüler. Daha sonra da şampiyonanın yapıldığı merkezde "yüzlerini" sergilediler.
Bir sonraki dünya şampiyonası, 2005'te Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak.
2007 yılında ise bu kez adres Londra. Sakal-bıyık meselesiyle zaten eskiden beri yakından ilgilenenler ya da "Ben de iki yılda sakal ya da bıyık olayına girebilirim" diyenler ayrıntılı bilgiyi www.worldbeardchampionships.com sitesinden alabilirler.

170 santimetrelik bıyığıyla tanınan Kahramanmaraşlı Memili Rüştüoğlu da şampiyonaya davet edildi. Hatta şampiyonanın internet sitesinde adaylar arasında hâlâ ismi görünüyor. Dünya bıyık kralı olduğunu, Türkiye'de ve dünyada rakibi bulunmadığını söyleyen Rüştüoğlu "Para konuşunda anlaşamadığımız için gitmedim" diyor: "Amerika'dan istediler ama gitmedim. Vizem de gelmişti. Anlaşamadım, para vermediler, para vermeyince de gitmedim. Hiç olmazsa bir 5-10 bin dolar vermeleri gerekirdi. Amerika'ya gidiyorum, yarışa gidiyorum, kazanayım kaybedeyim... Mecbur muyum ben kalkıp da Amerika'ya gitmeye? Onlar diyorlar ki 'Masrafını kendin çek, burada kazanırsın'. Kazanırım veya kaybederim, sen hele benim masrafımı çek hiç olmazsa... Yakında hanımla beraber Dubai'ye gidiyorum, geziye gideceğim, yarışa değil. Dört ay kalacağım. Hem gösteri yapacağım hem gezeceğim... Ben ayda en az 5 milyar civarında kazanırım. Gösterimle, bıyıklarımla, vücudumla..."

Bıyığı sayesinde dünyayı dolaştı
Memili Rüştüoğlu, 30 yıldır bıyık bırakıyor. Fakat zaman zaman kestiği olmuş, kendi deyimiyle "kökten kestiği günler" var... 10 yıldır ise bıyığına dokunmuyor. Rüştüoğlu bugüne dek bıyığı sayesinde dünyanın dört bir yanını gezmiş: "Avrupa'yı gezdim, Asya'yı gezdim, Uzakdoğu'su, Afrika'sı... Bıyıklarımı en çok Araplar, Ortadoğu'nun insanları seviyor. Çinliler veya Güney Koreliler olsun, ufak yapılı insanlar, onlar korkarlar, ürkerler biraz. Avrupalılar yapmacık olduğunu zannederler ilk bakışta. İncelerler, ellerler, acayipleşirler."