Pazar Deniz üstü lezzet tüyoları

Deniz üstü lezzet tüyoları

14.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İster 10 metrelik bir yelkenlide olun, ister 30 metrelik bir motoryatta; deniz üstünde imkanlar her halükarda sınırlıdır. Yine de teknede harika lezzetler yaratmak mümkün

Deniz üstü lezzet tüyoları

Kısıtlı imkanla elde edilenlerin daha çok kıymete binmesi kaçınılmaz. Teknede de durum farklı değil. Evde hazırladığınızda pek ilgi görmeyecek birçok yemeğin seyir esnasında iştahla yendiğini göreceksiniz. Teknedekileri mutlu etmek için öyle müthiş bir aşçı olmanıza gerek yok. Doğru alışveriş yapmak, aldıklarınızı en kullanışlı şekilde paketletmek ve evde hazırlık yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Tabii teknedeyken çevrenizdeki nimetlerden faydalanmaya bakın. Sabah erken ya da akşam günbatımı saatlerinde oltanızı suya sallayın. Gün içinde şnorkelle etrafa bakınırken takın elinize bir dalış eldiveni, kayalardaki deniz kestanelerini, kabukluları toplayın ve hiç bekletmeden açıp üstlerine limon sıkıp yiyin. Demirlediğiniz koyda gezerken dağ kekiği, adaçayı gibi bitkileri ceplerinize doldurun, yemeklerinize bu otlarla tat katın. Kısacası basit lezzetlerin tadını çıkarın. İşte bu doğrultuda birkaç deniz üstü lezzet tüyosu...

Elinizin altında bolca makarna bulundurun

-Uzun süreli seyirlerde kabataslak olsa da menülerinizi önceden belirleyip alışverişinizi buna göre yapın. Unutmayın, depolama imkanınız kısıtlı.

Haberin Devamı

-Rutubetle iç içe olduğunuzu ve özellikle açıkta kalan gıdaların normalden daha kısa bir sürede bozulabileceğini biliyorsunuz. Çerezleriniz mümkün olduğunca minik paketler halinde olsun. Kuru soğan, patates gibi ürünleri tüketeceğiniz kadar alın ve sakın ola ayrılırken teknede bırakmayın.

-Saklama ve pişirme kolaylığı sebebiyle makarna denizcinin temel gıdalarından biridir. Elinizin altında bolca bulundurun. Hiç malzemeniz kalmasa bile azıcık zeytinyağı, sarımsak, peynir ve maydanozu karıştırarak nefis bir öğün hazırlayabilirsiniz.

-Teknede enerji tasarrufu önemlidir. minik bir düdüklü tencere edinin. Zeytinyağlıları ve et yemeklerini bu tencerede pişirerek zamandan ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz.

Sos karışımlarınızı önceden hazırlayın

-Menemen sosu gibi sos karışımlarını hatta köz patlıcanı önceden hazırlayın, tek kullanımlık porsiyonlar halinde kavanozlayıp havasını aldırın.

-Peynirlerinizi ufak paketler halinde vakumlatın.

-Elinizin altında her daim leziz bir sızma zeytinyağı bulundurun. Yeri geldiğinde sadece ekmeğinizi banmak
bile bir ziyafetin yerine geçecektir.

Ani arı saldırılarına
karşı Türk kahvesi

-Lezzetli bir sofra kurdunuz ama iş bununla bitmiyor. Koylarda ani arı saldırısına uğramanız olası. Arıları masanızdan uzak tutmak için alüminyum folyoyla kapladığınız tabağa Türk kahvesini kubbe biçiminde yerleştirin ve yakın. Yandıktan sonra da masa üstünde tutmaya devam edin.

Haberin Devamı

-Limon dilimleri, ıtır ve sardunya yapraklarını ılık suyla dolu bir tas içinde tutarsanız siz yemeğinizi yerken onlar kokularını suya salacaktır. Sonrasında ellerinizi, hele de balık yemişseniz bu suyla çalkalayın.

Üç kolay tarif

1-Pratik dürüm

Krem peyniri biraz mayonez ve ince doğranmış taze soğanla (sadece yeşil kısmı) karıştırın. Lavaşlarınıza bu karışımı sürün. Üstüne dilediğiniz şarküteri ürününü (dana bresaola tavsiye ederim) ve marul yapraklarını yerleştirip dürüm yapın.

2-Joker sos

Minik küpler halindeki kuru soğanı rengi hafifçe dönene dek zeytinyağında kavurun. Taze yeşil biberleri halka halka doğrayıp tavaya ekleyin, hafif yumuşayana kadar çevirin. Küp kesilmiş domatesleri biraz tuz ve şekerle tavaya atın. Kapak kapalı olarak pişirin. Bu sosu evde hazırlayıp kavanozlara tek kullanımlık miktarlarda paylaştırmanız çok işinize yarayacaktır. Makarna veya menemen sosu olarak kullanabilir, o an tuttuğunuz balığın filetosunu alıp birkaç dakika içinde harika bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

3-Gemici makarnası

Makarnanızı
dişe gelecek kıvamda haşlayıp suyunu süzün. elinizin altında bulunan sebzeleri yağda hafifçe soteleyin. Sebzelerinizi yağsız konserve ton balığı ve kapariyle karıştırarak haşlanmış makarnanıza ilave edin. Protein, karbonhidrat ve sebze üçlüsünü bir arada barındırdığı için teknede tek başına bir öğünün yerini rahatlıkla tutabilir.