Pazar Doğa müzesinde film seti

Doğa müzesinde film seti

22.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un göbeği Maslak’taki Atatürk Arboretumu 1300 tür ağaç ve bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bu alan sinema ve reklam filmi çekimleri için de kiralanıyor

Doğa müzesinde film seti

Doğa müzesinde film seti

İstanbul’un göbeği Maslak’taki Atatürk Arboretumu 1300 tür ağaç ve bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bu alan sinema ve reklam filmi çekimleri için de kiralanıyor

ELİF KORAP

Aslında birer ağaç müzesi olan arboretumlar artık film sektörünün en gözde mekanlarından biri. Bilimsel araştırma amacıyla dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen ağaç ve odunsu bitkilerin yetiştirildiği arboretumlar, doğal güzellikleriyle film ve reklam çekimlerinin doğal seti olarak kullanılıyor. Kira bedeli ise bilimsel çalışmalara aktarılıyor. Yani bilim sanatı, sanat da bilimi destekliyor.
Sinemacıların son dönemde en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biri de Maslak’taki Atatürk Arboretumu. Buranın film sektörünün ilgisini çekmesinin en büyük nedeni, herhangi bir ormanda bulunamayacak değişik çiçekler, nilüferler ve gölleriyle düzenli bir güzelliğe sahip olması. "Kahpe Bizans"a da ev sahipliği yapan arboretum da son olarak "Danone Doğal Yoğurt" reklam filmi ve Carrefour ürünlerinin tanıtım çekimleri gerçekleştirildi. Daha önce de onlarca reklam filminin çekildiği arboretumda çekimlerde doğaya zarar gelmemesi için büyük özen gösteriliyor.
Ekipler sadece izin aldıkları alanda çalışıyorlar. 20 kişinin üzerindeki ekiplere ise izin verilmiyor. Ancak kimi özel durumlarda, farklı önlemler alınarak bu tür çalışmalar gerçekleştiriliyor. Büyük bir kadroyla çekilen "Kahpe Bizans" örneğinde olduğu gibi, çevrenin zarar görmemesi için özel önlemler alınıyor. Ağaçların çevrelerine sınırlar çiziliyor ve görevliler, ekibe sürekli eşlik ediyor.
Özellikle Orman Fakültesi öğrencilerince inceleme ve gözlem amacıyla ziyaret edilen arboretuma ilköğretim öğrencileri de geliyor.
Arboretum bir müze olduğundan, piknik yapmak ya da köpek gezdirmek için kullanılmıyor. Hafta sonları ise, yalnızca özel kart sahipleri tarafından geziliyor. Çoğu insanın vakit ayırıp göremediği arboretumlar, film ve reklamlarla buranın varlığından habersiz olanlara ulaşıyor.

Arboretum nedir?
Bir ağaç müzesi olan Atatürk Arboretumu 1949 yılında Belgrad Ormanı üzerinde kuruldu. Üç ayrı floraya ait 450 türü barındıran, yaklaşık 1300 tür ağaç ve odunsu bitkinin yer aldığı Atatürk Arboretumu’nda, her canlı tek tek kaydediliyor. Her bitkinin bir nüfus cüzdanı olduğundan, en küçük hasar bile hemen fark edilebiliyor.
Arboretum’da Orta Avrupa, Akdeniz ve Güney Avrupa, Karadeniz ve kısmen Kafkas bölgesine ait türler, dünya meşeleri ve akçaağaçları gibi özel koleksiyonlar da bulunuyor.

"İstanbul’da İstanbul gibi olmayan bir yer"
ELA GÖKKAN (Young & Rubicam / Reklamevi Danonesa Marka Takım Direktörü)
Burayı seçmemizin nedeni Danone Doğal Yoğurt’un marka karakteri itibarıyla doğaya özen gösteren bir ürün oluşu. Bu imaja uygun olduğundan ve İstanbul’da bu kadar temiz ve düzgün başka yer olmadığından arboretumu düşündük. Mekanın geniş olması, çok fazla insan bulunmaması rahat çalışmamızı sağladı.
İzin konusunda çok titizler. Bir sürü şartla izin alabiliyorsunuz. Pek çok önlem alındı. En güzel yanı İstanbul’da, İstanbul gibi olmayan bir ortam bulmamızdı. İlginç olan ise böyle bir güzelliğin varlığından çoğu kişinin haberdar olmaması.




PAZAR