Doğum günü 20 Temmuz

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Doğum günü 20 Temmuz

Doğum günü 20 Temmuz

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

TESTUS KİPRUS / Ahmet Turhan Altıner

Önümüzdeki cuma günü Kıbrıs "Barış Harekâtı"nın yirmi yedinci yıldönümü. 20 Temmuz 1974 yeni Kıbrıs’ın doğum günü. Bundan dokuz yıl önce, o zaman 90 yaşında bir delikanlı olan Limasollu Türk cerrahı Prof. Dr. Derviş Manizade’nin "Kıbrıs: 65 Yıl Boyunca Yazdıklarım ve Söylediklerim..." kitabı yayımlanmıştı. Genellikle dokümanlardan oluşan kitapta Barış Harekatı’nın öncesi ve sonrası hakkında önemli bilgiler vardı. Eserde Kıbrıs davasının çözümsüzlük çıkmazı içinde nasıl debelendiği sergileniyordu. Kitabın içinde hayretle gezinirken aldığım notlardan eğlenceli bir testus hazırlamıştım o zamanlar.
Görmüştüm ki, Kıbrıslı çok tanıdık biridir. İşte çoğu bugün aramızda: Zeki Alasya, Haldun Dormen, Atilla Manizade, Nil Burak, Lokman Hekim, Prof. Mındıkoğlu, Prof. Tarık Zafer Tunaya, Prof. Bülent Köprülü, Sezai Türkeş, Alpaslan Türkeş... Bizler ise ya para aklamaya ya tatile ya sürgüne gitmişizdir adaya. "Orada bir Kıbrıs var yakında, hatırlamasak da, ilgilenmesek de o bizim adamızdır!!!" On yıl önce Arkitekt Yaşamasanatı dergisinin Kıbrıs sayılarını hazırlamak üzere yaptığım ziyaretlerde adayı incelerken ve Kıbrıslı dostlarla konuşurken edindiğim ve dağarımda birikmiş olan bilgi kırıntılarını da ilave ederek... Donup kalmak yerine politikacıların yaratıcı çözümler üretmesini ümit ederek buyur ola 20 soruda Kıbrıs testusuna bu kez de...

1- Kıbrıs coğrafya bakımından Doğu Akdeniz’e hakim bir noktada bulunduğundan tarih boyunca Anadolu’ya hükmedenler tarafından yönetilmiş. Önce kimin buyruğunda?
İpucu: Bundan 35 yüzyıl önce.
a. Yecücler
b. Mecücler
c. Hititler
d. Persler

2- M.Ö. 72 ve 62 yılları arasında Kıbrıs büyük bir fatihin idaresinde yaşamış. Kimmiş?
a. Fatih Terim
b. Küçük İskender
c. Büyük İskender
d. Bir buçuk İskender

3- İngilizler, Kıbrıs’a M.S. 1191’de gelmişler? Ne münasebetle?
a. Ne münasebetle!
b. Münasebetsiz bir şekilde!
c. İngiliz Kralı Aslan Yürekli Rişar’ın Kıbrıs’ı işgali münasebetiyle
d. Cinsel münasebetle!

4- Kıbrıslı Shakespeare kahramanı Arap kim?
İpucu: Kıskançlıktan karısı Desdemona’yı öldürür. Magosa’da onun adına bir kule var.
a. Arap Kadri
b. Othello
c. Arap Lawrence
d. Arap Molla

5- 1570’te komutasındaki 360 parça Türk gemisiyle Limasol’u hangi Osmanlı paşası zapteder?
a. Lala Mustafa Paşa
b. Piyale Paşa
c. Tiryaki Mehmet Paşa
d. Şapur Şupur Mehmet Sait Paşa

6- Kıbrıs’ı 1571’de bütünüyle alarak Haçlılar’ın adeta "kolunu kesen" padişah kim?
a. Birinci Selim
b. İkinci Selim
c. Üçüncü Selim
d. Hiçbiri

7- 1574’te Fransız sefirine "Kıbrıs kimin elindeyse Akdeniz’in hakimi odur," diyen paşa kim?
a. Rum Mehmet Paşa
b. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa
c. Köprülü Mehmet Paşa
d. Sokullu Mehmet Paşa

8- "Kıbrıs"ın kökeni bugün işletilmeyen hangi maden?
a. Made in Turkey
b. Altın
c. Kurşun
d. Bakır

9- 1880’de Kıbrıs’ın büyüsüne kapılmış ve o zamanlar faal olan bakır madeninde çalışmış çılgın şair kim?
a. Lord Byron
b. Verlaine
c. Baudelaire
d. Rimbaud

10- "Kıbrıs Rum toplumunun Yunanistan’ın bir parçası olduğu iddiası hiçbir gerçeğe dayanmıyor. Ada ile Yunanistan arasında ne tarihi, ne de coğrafi bir bağlılık vardır. Kıbrıs’ta yaşayan Rumlar Yunanlı değildir." Kim demiş?
a. Charles Darwin
b. Karl Marx
c. Kıbrıs’ı müstemleke nazırı olarak ziyaretinde Sir Winston Churchill
d. Hiçbiri

11- Osmanlılar zayıflayınca Kıbrıs’a ilgileri de azalır. 1 Temmuz 1878’de Kıbrıs’ın idaresi sözde geçici olarak senelik kira olarak 90 bin İngiliz altınına İngiltere’ye emanet edilir!!! Gidiş o gidiş... Hangi padişah tarafından?
a. Birinci Mahmut
b. İkinci Mahmut
c. Birinci Abdülhamit
d. İkinci Abdülhamit

12- Peki, Magosa’da üç yıl sürgün yaşamış şairimiz kim?
a. Yahya Kemal
b. Behçet Kemal
c. Namık Kemal
d. Hiçbiri

13- İstanbul’dan Kıbrıs’a kaçmış ve 1901 ile 1906 arasında orada yaşamış sivri dilli mizah ustamız kim?
a. Şair Fitnat
b. Şair Nigar
c. Şair Eşref
d. Şair Cenap

14- Hükümetlerimizin Kıbrıs meselesine ne ölçüde duyarlı olduklarını çok iyi ortaya koyan bir pasaj var Prof. Derviş Manizade’nin kitabında. İki büyük partimizin dışişleri bakanları "Kıbrıs meselesi diye bir meselemiz yok," demiş. Biri CHP’den Necmettin Sadak, 1949 yılında. Aynı kelamı DP’den 1952 yılında kim söylemiş kestirebilir misiniz?
a. Başbakan Adnan Menderes
b. Dışişleri Bakanı Refik Koraltan
c. Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü
d. Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay

15- 1963 noel gecesindeki Kıbrıs katliamı sırasında "Lefkoşa’daki Türkler’i yarım saat içinde yok edebiliriz," demiş olan ve darbeci Yunan subaylarının 15 Temmuz 1974’te Makarios’u devirerek Cumhurbaşkanı ilan ettikleri kasap kim?
a. Papadapulos
b. Makarios
c. Nikos Samson
d. Grivas

16- 1974 Kıbrıs çıkartmasından önce Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneş arasında geçen bir şifreli konuşma vardı. Bu şifreye göre Turan Güneş’in Ecevit’e İngiltere’den gönderdiği mesajda "birinin tatile çıkabileceği" söyleniyordu. Sonradan anlaşılacağına göre bu "tatile çıkma," çıkartmaya yani harekata başlanabilir demekti. Peki tatile çıkacak olan kimdi?
a. Hükümet
b. Rahşan Ecevit
c. Nermin Erbakan
d. Turan Güneş’in kızı Ayşe

17- Bugün Kıbrıs’ı boydan boya bölen ve bekçiliğini güya Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin yaptığı bir "yeşil hat" var. Bu komik yeşil hat Lefkoşe’de bir otelin tam ortasından geçiyor. İçinden yasak hat geçen bu otelin adı ne?
a. Çözümsüzlük Oteli
b. Anayurt Oteli
c. Dom Oteli
d. Ledra Palas

18- Kıbrıs’ın Beşparmak Dağları’nda trekking neden yasaktır?
a. Dağların geçit vermemesi
b. Bütün dağın askeri bölge olması
c. Savaş biteli 27 yıl olmasına rağmen bölgede hâlâ mayınların varlığı
d. Kıbrıs eşeklerinin izin vermemesi

19- Kuzey Kıbrıs’ın üç değişmezi nedir?
a. Güneş, deniz, seks (sun, sea and sex)
b. Hellim peyniri, şeftali kebabı, Verigo üzümü
c. Molahia, kolakas, babutsa
d. Rauf Denktaş, Bülent Ecevit, Cengiz Topel
e. Hepsi

20- Doğum günü 20 Temmuz olan bir başka olay daha var. 20 Temmuz 1969’da Apollo 11 uzay gemisinin modülü ayda nereye iniş yapmıştı?
a. Barış denizine
b. Huzur denizine
c. Bulunmuş çözümler denizine
d. Ummana atılmış sorunlar denizine.

Yanıtlar: 1) c, 2) c, 3) c, 4) b, 5) b, 6) b, 7) d, 8) d, 9) d, 10) c, 11) d, 12) c, 13) c, 14) c, 15) c, 16) d, 17) d, 18) c, 19) e, 20) b (Sea of Tranquillity)





PAZAR



































20 Ekim 2019 Magazin Bülteni20 Ekim 2019 Magazin Bülteni

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber