Pazar Doktor Hanım, TARDIS’e bekleniyorsunuz

Doktor Hanım, TARDIS’e bekleniyorsunuz

23.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin bilimkurgu dünyasına armağanı “Doctor Who”, uzun zamandır beklenen bir yeniliği sonunda duyurdu.

Doktor Hanım, TARDIS’e bekleniyorsunuz

Kült dizinin dünya çapındaki hayranları, geçtiğimiz pazar günü sosyal medya kanalları ve dizinin yayıncısı BBC’nin sitesinde 13. Doktor’la tanıştı. Yeni Zaman Lordu’nu diğerlerinden ayıran ve kıyametler koparan özelliği, kadın olması. İngiliz aktris Jodie Whittaker, 54 senelik dizinin tarihinde Doktor rolünü üstlenen ilk kadın oyuncu.

Haberin Devamı

Dışarıdan polis kulübesi görünümlü, “içi daha geniş” uzay gemisi TARDIS ile zamanda yolculuk eden, Dalekler başta olmak üzere çeşitli düşmanlara karşı savaşan, sonik tornavidasıyla zor durumlardan kurtulan ve ölmek yerine rejenerasyon geçirerek farklı insan görünümlerinde tekrar ortaya çıkan Doktor, özel efektlerden ziyade hikayeye önem veren “Doctor Who”nun başrolü. Whittaker, 2017 Noel özel bölümünde bu rolü önceki sahibi İskoç oyuncu Peter Capaldi’den devralacak.

“Black Mirror”la parladı

“Doctor Who”nun bazı hayranlarına “Diziyi bırakıyorum”, çoğuna ise “Nihayet!” dedirten seçimin merkezindeki isim Jodie Whittaker’ı tanıyalım. Öncelikle 35 yaşındaki oyuncu, bilimkurgu türünün yabancısı değil. Hatta 2011’de rol aldığı “Attack the Block”taki Samantha Adams için bir Doktor türevi denebilir.

Haberin Devamı

“Star Wars”un yeni üçlemesinin yıldızı John Boyega’nın çıkış filmi olan, Joe Cornish’in yönettiği bilimkurgu korku türündeki “Attack the Block”ta canlandırdığı, önce bir grup ergen serserinin saldırısına uğrayan, o esnada dünyaya düşen bir meteordan gelen uzaylı yaratıklara karşı ergen grubuna önderlik eden hemşire Adams, Doktor’un uzaylı düşmanlarının yanı sıra kin tutmama özelliğini de ödünç almıştı.

Whittaker’ın tanınmasını sağlayan bilimkurgu ise, günlük hayat teknolojilerine dair bir distopya niteliğindeki “Black Mirror”dı. Oyuncu, her bölümü ayrı rahatsız edici olan dizinin en rahatsız edici bölümü denebilecek “The Entire History of You / Senin Bütün Tarihin”in başrolündeydi. “The Entire History of You”, kafaya yerleştirilen bir çiple insanın gözlerini bir kamera gibi kullanabilip gördüğü her şeyi video formatında kaydederek, sonra da gözlerindeki lenslerden bu videoları izleyebildiği bir hikayeyi anlatıyordu. Liam Foxwell’in (Toby Kebbell) kendisini aldattığından şüphelendiği eşi Ffion rolündeki Whittaker, seyirciyi antipati duyması kesin bir karakterin yanına çekmekteki başarısıyla büyük övgü aldı.

Yeni bir dönem

Ancak Whittaker’a Doktor rolünü kazandıran asıl rol, polisiye dizi “Broadchurch”teki Beth Latimer oldu. Oyuncu, dizide 10. Doktor olarak dizi tarihinin en sevilen isimlerinden biri olan İskoç oyuncu David Tennant ile birlikte rol aldı. Whittaker diziye adını veren sahil kasabasında oğlu plajda ölü bulunduktan sonra cinayet soruşturması başlatılmasını sağlayan, eşinin bu olay üzerine dünyası yıkılırken kendisi yere sağlam basmayı başaran Beth rolü ile okyanus ötesinde de tanınmayı başardı.

Haberin Devamı

“Broadchurch”ün yaratıcısı, yeni sezon itibarıyla “Doctor Who”nun baş senaristliğini üstlenecek Chris Chibnall, ilk Doktor tercihini dört yıldır birlikte çalıştığı Whittaker’dan yana kullanmaya karar verdi. “Doctor Who” hayranlarının yanı sıra bilimkurgu dünyasını da heyecanlandıran bu seçimin sonuçlarını, 2018 sonbaharında başlayacak yeni sezonda görebileceğiz. Ancak dizideki bu değişimin, “Wonder Woman”ın başarısıyla birleşip fantastik dünyada yeni bir döneme yol açacağı kesin gibi görünüyor.

Eski Doktorlar ne diyor?

Doktor’un ilk kez bir kadın oyuncu tarafından canlandırılacak olmasına, rolü daha önce üstlenmiş erkek oyuncular da çeşitli yorumlar yaptı. Rolü en uzun süre canlandıran 4. Doktor Tom Baker, “Rol tutmazsa öldürülüp yenisinin getirilmesi lazım” derken, 5. Doktor Pete Davison ise “Rolün erkek çocuklar için bir rol modeli olduğunu düşünüyorum, bir erkek tarafından canlandırılmaya devam etse iyi olur. Tabii bir dinozor olduğum için bunları söylüyor olabilirim” demişti. 6. Doktor Colin Baker ise genelde kadın oyuncu, özelde Whittaker seçiminin ateşli savunucusu: “Birine rol modeli olmak için aynı cinsiyete mensup olmak zorunda değilsin. Neden insan olarak rol modeli olmayasın?”

Doktor Hanım, TARDIS’e bekleniyorsunuz