Pazar Düdüğü yine uğur getirdi

Düdüğü yine uğur getirdi

26.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en iyi hakemlerinden Pierluigi Collina, Türkiye’nin milli takım ve kulüplerinin yedi maçını yönetti. Rakipler hiç kazanamadı. Serinin son ayağı Fenerbahçe-Glasgow Rangers karşılaşması oldu

Düdüğü yine uğur getirdi

Düdüğü yine uğur getirdi

Dünyanın en iyi hakemlerinden Pierluigi Collina, Türkiye’nin milli takım ve kulüplerinin yedi maçını yönetti. Rakipler hiç kazanamadı. Serinin son ayağı Fenerbahçe-Glasgow Rangers karşılaşması oldu

Düdüğü yine uğur getirdi
Pierluigi Collina, Türkiye’de uzun süre "İtalya Ligi’ndeki kel hakem" olarak tanındı.
17 Kasım 1996’da oynanan ve Galatasaray’ın, Fransız Paris St. Germain’i 4-2 yendiği Kupa Galipleri Kupası maçında oyundan çıkan Hagi’nin yanına koşup elini sıktığı an "çok baba hakem" oluverdi. Çarşamba günü Fenerbahçe-Glasgow Rangers maçına çıkarken herkes aynı istatistikten bahsediyordu: Collina, Türkiye’nin kulüp ve milli takımlarda yaptığı altı maçı yönetmiş ve rakipler hiçbirinde galip gelememişti. Bu gelenek çarşamba akşamı da bozulmadı. Adı yine değişmiş, "uğurlu hakem" olmuştu.
Uluslararası futbolun önde gelen hakemlerinden biri Collina. Dazlak kafası ve patlak gözlerinin de katkısıyla futbolcuların en çok korktuğu ve saygı duyduğu isimlerin başında geliyor. Maç sırasında sert, otoriter ve adil. Taraftar uğultusundan ve büyük kulüp baskısından az etkilenmesi nedeniyle FIFA ve UEFA’nın en zor maçlarda sarıldığı can simitlerinden biri.

Futbolcuyken sık sık kırmızı kart görürdü
Devlet memuru Elia ve ilkokul öğretmeni Luciana Collina’nın tek oğlu Pierluigi, 13 Şubat 1960’ta Bologna şehrinde doğdu. Çocukken kilisenin futbol takımı Don Orione’ye girdi ama çoğunlukla yedek kulübesinde oturdu. 15 yaşında Pallavicini takımına geçti ve iki sene boyunca savunmada oynadı. Laf aramızda, sık sık kırmızı kart görürdü.
Uzun süre sakat kaldığı bir dönemde arkadaşlarının maçlarını yönetmeye başladı. Bir dostunun teşvikiyle 1977 yılında hakemlik kursuna gitti. Üç yıl içinde bölgesel seviyede gelinecek en iyi noktaya geldi. Tam bu sırada askere çağrıldı. Menisküs ameliyatı nedeniyle izinliyken maç yönetmeye kalktı. Bu girişimi komutanının kulağına gidince patates soyduğu günlere geri döndü.
1983 yılında ulusal seviyede bir hakem oldu. Emsallerine oranla hızlı bir yükseliş başlamıştı artık. 1988’de başladığı İtalya Üçüncü Ligi (Serie C1 ve C2) dönemi üç yıl sürdü. 15 Aralık 1991’de yönettiği Verona-Ascoli maçı, kariyerindeki ilk birinci lig (Serie A) deneyimiydi. Merak edenler için, evet! O zamanlar da dazlaktı. Hatta, ünlü oyuncu Telly Savalas’ın TV karakteri "Kojak" aynı zamanda Collina’nın lakabıydı.

Collina’nın büyüsü
• 8 Mart 1995 / Ordu Milli Dünya Şampiyonası / Ankara / Türkiye-Fransa: 1-1
• 17 Ekim 1996 / Kupa Galipleri Kupası / İstanbul / Galatasaray-Paris S.G.: 4-2
• 27 Ağustos 1997 / Şampiyonlar Ligi Ön Eleme / Maribor / Maribor-Beşiktaş: 1-3
• 25 Ağustos 1999 / Şampiyonlar Ligi Ön Eleme / Istanbul / Galatasaray-Rapid Wien: 1-0
• 9 Ekim 1999 / Euro 2000 Eleme Grubu / Munich / Almanya- Türkiye: 0-0
• 27 Eylül 2000 / Şampiyonlar Ligi / İstanbul / Galatasaray -G. Rangers: 3- 2
• 22 Ağustos 2001 / Şampiyonlar Ligi Ön Eleme / İstanbul / Fenerbahçe-G. Rangers: 2-1


Aslında mali danışman
• Boyu 1,88 metre.
• İtalyanca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca biliyor.
• 1995’te Gianna ile evlendi, Francesca Romana (10) ve Carolina (6) adlı iki kızı var.
• Bologna Üniversitesi’nde ekonomi okudu, birincilikle mezun oldu. Halen mali danışmanlık yapıyor.
• Geçen sene Serie A’da şampiyon olan basketbol takımı Fortitudo Bologna’yı tutuyor.

İstatistiklere göre, dünyanın en iyi hakemi
Collina 1995’te FIFA listesine girerek uluslararası maç yönetme hakkı kazandı. Ünlü hakemin resmi web sitesi www.pierluigicollina.it’teki listede, yönettiği ilk uluslararası maç olarak Ankara’da oynanan Türkiye - Fransa Ordu Milli Dünya Kupası elemesi görünüyor. Sonuç: 1-1.
1996 Atlanta Olimpiyatları, Fransa’daki 1998 Dünya Kupası, 2000’de Hollanda ve Belçika’da yapılan 2000 Avrupa Şampiyonası’nda düdük çalan Collina, dünyanın en büyük kulüplerarası futbol organizasyonu olan Avrupa Şampiyonlar Ligi’nin de gediklilerinden. 23 maçın hakemiydi, bunlardan biri 1999’da Manchester United’ın, Bayern Münih’i son iki dakikada attığı gollerle 2 - 1 yendiği unutulmaz finaldi. Euro 2000’de yönettiği Fransa - İspanya karşılaşmasıyla, turnuvanın en iyi maç yönetimi ödülünü aldı. İtalya’da aldığı ödülleri saymak gerekirse: 1991 / 92 sezonunda en iyi çaylak hakem, 96 / 97’de en iyi uluslararası hakem, 98 / 99’da Serie A’nın en iyi hakemi seçildi. 1997’de, futbolcuların oylarıyla verilmeye başlanan "Oscar Del Calcio"yu da 1997, 1998 ve 2000’de kazandı. Yetmez, Uluslararası Futbol Tarih ve İstatistik Federasyonu’na göre 1998, 1999 ve 2000’de dünyanın en iyi hakemi Collina’dan başkası değildi.




PAZAR