Pazar Egenin mutfağı Ecenin de mutfağı

Egenin mutfağı Ecenin de mutfağı

15.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ece Aksoy, Kuruçeşmedeki bir binanın alt katını Aynalı Meyhane, üst katını ise Ece Bar ve Restoran olarak işletiyor. Burası manzarası, dekoru ve yemekleri ile farklı bir yer

Egenin mutfağı Ecenin de mutfağı

O zaman da böyle idi de farkına mı varamamışım, yoksa yıllar boyu deneyim kazanmış da değişmiş mi anlayamadım. Ama sesi ve sahne performansı pek, pek güzeldi. Çok sayıda hayranı salonu doldurmuştu. Ve belli bir disiplin ile her daldan öyle güzel söyledi ki salon alkıştan yıkılıyordu.Akrep Nalana amatör klavye ve gitar ile iki müzisyen refakat ediyordu. Meğer yıllardır Akrep Nalan ile sahneye çıkan bu genç müzisyenlerden Uthan Marangoz, Çapa Diş Hekimliği mezunu bir dişçi, Mete Kuran ise İTÜ mezunu bir inşaat mühendisi imiş.Ece Aksoy orta yaşlı, güler yüzlü bir hanım... Şair, yazar... Ve de "lokantacı"... Şiirden, edebiyattan hoşlandığı kadar, insanları "yedirip içirmekten" de hoşlanıyor. Bunun için çaba gösteriyor. Yorulmuyor, bıkmıyor... Ecenin ilk dükkanı Levent yolu üzerinde, Nispetiye Caddesindeki Ece Bar idi. Burada ünlendi. Sonra bir deneme yaptı. Arnavutköy Karakolunun hemen arkasındaki Rum kilisesinin karşısındaki üç katlı eski bir Rum evini lokanta, gece kulübü ve bar haline getirdi.Bodrumda, Gölköyde nefis bir "resort hotel" inşa ettirdi. İşletmeye açtı.Derken onları kapadı. Dükkanı Kuruçeşmeye taşıdı.Kuruçeşmede şimdi yol üzerindeki binanın alt katını Aynalı Meyhane olarak işletiyor. Üst katta ise Ece Bar ve Restoran var.Manzarası ile, dekoru ile farklı bir yer... Kış günlerinde bir yaz bahçesi, insanın içini açıyor... Salonun bir yanı Kuruçeşme Parkının üzerinden İstanbul Boğazına bakıyor. Salonun her yanında çiçekler, yeşillikler... Salon değil de bir çiçek serasında gibisiniz. Salonun bir köşesinde gürül gürül yanan bir şömine. Şöminenin önünde uzun bir bar tezgahı. İsteyenler, bar tezgahının iki yanına tünüyor. Geçen çarşamba akşamı Ecenin yerinde Akrep Nalanı dinledim. Akrep Nalanı yıllar önce Bodrumda bir defa dinlemişliğim vardı. Ece hanım mutfağını, Ege mutfağı olarak tanımlıyor. Girit Adasından İber Adasına (Sefarad-Musevi mutfağı), Orta Avrupadan (Arnavut-Boşnak yemekleri) Anadoluya (Ermeni-Türk mutfağının sevilen yemekleri) değişik yemek çeşitlerini bir araya getirmiş. Egeye değişik zamanlarda göç etmiş farklı ulusların, farklı kültürlerin mutfaklarından örnekler vermeye çalışıyor.Ege mutfağının özelliği tabii ki zeytinyağı... Ecede zeytinyağlı yemekler ayçiçek yağı ile hazırlanmıyor. Ece hanım Milasa 35 kilometre uzaklıktaki Çakıralan dağ köyünden özel sızma zeytinyağı getiriyor. Yağışı az, taşlı tepelerdeki ağaçlardan toplanan zeytinlerin babadan kalma geleneksel preslerde sıkılmasıyla çıkarılan bu zeytinyağının tadı bir başka...Sefarad mutfağından orijinal adı "reynadas" olan soğan dolması, orijinal adı "albondigas de apyo" olan kereviz köftesi ve pırasa köftesi Ecenin özel yemekleri. Ece hanımın özel tatlıları aşure, gelincik şuruplu özel muhallebi, kabak tatlısı, meyveli irmik...Ecenin alt kat salonu, Aynalı Meyhane... Aynalı Meyhanede cuma ve cumartesi Ege Kumpanya eşliğinde Pakize Suda sahneye çıkıyor. Aynalı Meyhanede 12 çeşit meze, 3 çeşit ara sıcak, ana yemek, tatlı ve meyve ile sınırsız yerli içki ile kişi başı 75 milyon lira hesap geliyor.Üst salonda 12 çeşit meze, ara sıcak olarak mücver, pırasa köftesi ve aynalı börek ile ana yemeğe, içki dahil kişi başı 60 milyon lira ödeniyor.Üst salonda seçmeli yemek veya sadece alkollü veya alkolsüz içki almak da mümkün. O zaman yenilen ve içilenin üzerine kişi başı 15 milyon lira müzik farkı ekleniyor.Üst salonda pazartesi akşamları Vedat Sakman, salı ve cumartesi akşamları Serdar Şensezgin, çarşamba akşamları Akrep Nalan, perşembe ve cuma akşamları Grup Yol canlı müzik yapıyor.Ben Serdar Şensezgini de dinledim. Tok, etkileyici bir sesi ve güzel bir sahne performansı vardı.Tel: (0212) 265 96 00 Farklı mutfaklardan yemek örnekleri sunuyor