Pazar Eline koluna hâkim ol

Eline koluna hâkim ol

11.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beden dilini sadece doğru yönde bacak bacak üstüne atmaktan ibaret sananlar kulak versin. Çünkü bu işin sırrını bilenler, çevresindekileri görünmez bir mesaj bombardımanına tutuyorlar

Eline koluna hâkim ol

Eline koluna hâkim ol

Beden dilini sadece doğru yönde bacak bacak üstüne atmaktan ibaret sananlar kulak versin. Çünkü bu işin sırrını bilenler, çevresindekileri görünmez bir mesaj bombardımanına tutuyorlar

İLKE GÜRSOY

Bu sayfada CHP lideri Deniz Baykal’ın bir fotoğrafı var. Şimdi ona bir kez daha bakın. İki kolu iki yana ve yukarı doğru açılmış. Bunun beden dilindeki anlamı "Hepinizi kucaklıyorum, ey sevgili halkım." Şimdi sıkı durun. Saat reklamlarında akrep ve yelkovanın pozisyonu daima 10’u 10 geçedir. (İnanmayanlar, ellerinde tuttukları Milliyet Pazar’ın 12’nci sayfasındaki saat resmine bakabilir. Bu yazıya geri dönmek şartıyla tabii). Tıpkı Baykal’ın kolları gibi. Yani, pek çok politikacının verdiği kucaklama mesajının kadrana yansıması. Reklamcılar bu numarayla tüketicinin bilinçaltına atış yaparlar. Böylece ilana bakanlar, markanın kendilerine sempati duyduğunu düşünecek ve kısmetse, bir sonraki saat alışverişinde tercihini o marka yönünde kullanacaktır.

‘Büyüklerimizin hiç bilgisi yok’
Türkiye’de beden dili bilgisi "Büyükler karşısında bacak bacak üstüne atmak saygısızlıktır" seviyesini aşamadı. Oysa yurtdışındaki iş ve politika aleminin güç oyunlarında her daim kullanılıyor.
"Bunları İngiltere’de anlatınca teşekkür edip alkışlıyorlar" diyor Ahmet Şerif İzgören. "Ama Türkiye’de anlatınca herkes hayret içinde kalıyor."
İzgören danışmanlık şirketi Akademi International’ın yönetim kurulu başkanı. Ayrıca bir beden dili uzmanı. "Dikkat Vücudunuz Konuşuyor" (Academy Plus Yayınları) adlı kitabında da, vücudun sessiz mesajlarını anlatıyor.
"Bizim bakanlarımız, başbakanlarımız ne müzakere tekniklerini biliyorlar ne de beden dilini. Problem oralarda bir yerlerde başlıyor."
İzgören’in problem olarak nitelediği şeyler ne olabilir? Biraz zihin jimnastiği yapalım, arşiv karıştıralım. Örneğin; Başbakan Bülent Ecevit’in, eski ABD Başkanı Bill Clinton ile Eylül 1999’daki görüşmesindeki manzara. Clinton koltuğun arkasına hafifçe oturmuş, elleri aşağıda, kenetli. Ecevit ise ellerini önde kavuşturmuş, gergin bir ifadeyle bekliyor.
İzgören’in kitabında bu resme özel bir analiz yok ama ellerin önde birleşmesini "Muhtar Emmi Duruşu" olarak niteliyor.
"Daha çok, kaymakam beyden köye su yolu isteyen muhtarın duruşudur. Ve genellikle başın eğilmesi, vücudun küçülmesi ve omuzların düşmesiyle desteklenir. Karşınızdakine ‘Vur enseme, al ağzımdan ekmeği’ havasını verirsiniz."

Apo’ya kelepçe takma yöntemi
İzgören, dünyada beden dili araştırmalarının 1960’larda başladığını fakat istihbarat ve yönetim tekniklerinde kullanılmaya başlanmasının 80’leri bulduğunu söylüyor. Özellikle, ifadesi alınanların beden dili ve göz hareketleri bariz ipuçları olarak değerlendiriliyor.
İstihbaratla ilintili propaganda da beden dilinin ilgi alanında. Ocak’ta "Reklamcılar Tahtaya" adlı mesleki eğitim programına konuşmacı olarak katılan İzgören, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından yayınlanan görüntüleri ile ilgili "Normalde, bu kadar tehlikeli bir suçlu yakalandığında, hareket alanını daraltmak için elleri arkadan kelepçelenir. Ama Öcalan’ınkiler önden kelepçeliydi. Çünkü aksi takdirde bu, bir şey saklamadığınızı, kendinize güvendiğinizi ve mücadeleye hazır olduğunuzu gösteren ‘Kaymakam duruşu’ olacaktı" demişti.
İzgören her fırsatta, beden dilinin iyi kullanılmasının, her an kullanılması anlamına gelmediğinin altını çiziyor. "Bunu bir paranoya haline getirmemek, doğru ve yerinde kullanmayı bilmek gerek. Bir yuppie tarzında olmamalı kesinlikle" diye ekliyor.
Biz de tüm samimiyetimizle diyoruz ki; "Milliyet Pazar’da saat daima 10’u 10 geçer."

Vücudun flört rehberi
Ahmet Şerif İzgören kitabın "Flört" bölümünde işe yarayabilecek bazı ipuçlarını şöyle sıralıyor:
• İki cins de ilgi duyduklarında daha dik durmaya ve üstlerini başlarını düzeltmeye başlarlar. Erkekler daha çok kravatlarını; yoksa saçlarını ve pantolonlarını düzeltirler.
• Özellikle kot pantolonla yapılan başparmak içeride, dört parmak dışarıda duruşu, cinsel mesaj olarak yorumlanmaktadır.
• Kadınlar saçlarıyla oynamaya başlar. İçgüdüsel olarak cephesini erkeğe döner, araya el kol engeli koymaz.
• Kadınların bilinçsiz olarak yaptıkları en önemli hareket, erkeğe el bileklerinin içini göstermektir.

• Elin bilekten bükülü olması da ilgiye diğer bir işarettir. Bu ayrıca cinsel çekicilik yaratmak için de yapılır. Marilyn Monroe’nun tüm pozlarında bileklerini bükülü görürsünüz.
• İki tarafın da verdiği diğer bir mesaj ise bir fırsat bulup bir saniye bile olsa karşısındakine dokunmaktır.



PAZAR