Pazar "Eşkili çorba"ya bayıldım

"Eşkili çorba"ya bayıldım

26.09.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maraş'taki Tuğra Lokantası'nda yöre yemeklerini tattım. Özellikle semizotu, mercimek ve döğme buğday ile yapılan "eşkili çorba"sı pek lezzetliydi

Eşkili çorbaya bayıldım

Eskiden insanlar para kazanır ama alıştıkları çevre ve yaşam şartlarını değiştirmeyi akıllarına getirmezdi. Sanayileşme ve üniversite Maraş'ta şehir yaşamını bütünüyle değiştirmiş. Sanayiciler, ürettikleri ürünü satın alanların aradıkları kaliteyi, üretim tesislerinde bulmak istedikleri çağdaş şartları, fabrika dışına da taşımayı başarmış.Bazı şeyleri para ile ölçmek mümkün değil. Bazı yatırımlar hemen para getirmiyor. Ama para kazananların da sınırlı yaşamları boyunca kendilerine, ailelerine, çevrelerine bir şeyler vermek için hazmedilebilir boyutta harcamaları göze almasından doğal bir şey olabilir mi?Bu uzun girişi Maraşlı sanayici Mehmet Arsan'ın yaptıklarını okuyucularıma anlatmak için yaptım.Arsan Tekstil Maraş'ta değişik alanlarda faaliyeti olan bir aile işletmesi. Mehmet Arsan 1998 yılında özelleştirilen Sümerbank Bez Fabrikası'nı satın almış. Bu fabrika 1963'ten bu yana aynı makinelerle yatak çarşafı üretirmiş. Arsan Tekstil'e geçtikten sonra eski makineler sökülerek yeni makinelerle üretime başlanmış. Şimdi ihracata dönük üretim yapıyor. Bir şehrin kaderini sanayileşme değiştiriyor... Sanayileşme zenginlik getiriyor. Sanayi ürünlerini ihraç edenler, dünya pazarına çıkanlar, yabancılarla gel-gite başlayanlar, çağdaş çevre ve yaşam ortamını şehirlerine taşıyor. Sümerbank fabrikasının bahçesine ise Arsan Sosyal Tesisleri adı ile tesisler yapılmış. Sosyal tesiste neler var? Sauna, aletli spor salonu, jakuzili Türk hamamı, kapalı yüzme havuzu, bowling salonu, bilardo salonu, konferans ve tiyatro salonu, dört sinema salonu, iki pastane, satış mağazaları, bir de lokanta var. Bütün bunlar çam ağaçları altında, yemyeşil bir bahçe içinde.Tuğra kapalı salonu ve havuzlu bir bahçesi olan bir lokanta. Ben beyaz, kolalı, keten örtü meraklısıyım... Maraş'ta Tuğra Lokantası'nda masaların üzerindeki örtülere, peçetelere bayıldım. Tabak, çanak, çatal, kaşık bilinçli seçilmiş.Antalya Turizm Otelcilik Okulu mezunu Ahmet Gürbüz lokantanın müdürlüğünü yapıyor. Aşçıbaşı Maraşlı Nihat Soğancı. Bizim masamızın servis sorumluları Muzaffer Havuzlu bahçesi de var Ekşili çorbaya bayıldım. "Ekşili değil mi?" diye sordum. "Hayır eşkili çorba" dediler.Bana anlatıldığına göre, "eşki", Maraş dağlarında yabani olarak yetişen meyvesini üzüm gibi salkım salkım veren, tanesi mercimek büyüklüğünde bir bitkiymiş. Kurutularak saklanır, yemek yapılırken ıslatılarak suyu çıkarılırmış. Suyunun kırmızı renkli pekmez kıvamında, ekşi bir tadı olurmuş. Maraşlılar her yemeğe katarmış.Soğanın cücüğünden kebapEkşili çorba semizotu, mercimek ve döğme buğday ile yapılıyormuş. Pek lezzetli idi. Ondan sonra ekşili aya sulusu dedikleri, içinde yuvarlak ufak köfteler ve nohut olan çorbayı içtim.Üçüncü çorba türü yöresel yemek yoğurtlu köfte idi. Onun içinde de parça et ve nohut vardı. Bu Maraş'ın düğün yemeğiymiş... Ben doymuştum ama ısrar üzerine soğan kebabını da tattım. Bu kebap soğanın cücüğü ve köfte ile hazırlanırmış.Tuğra Lokantası öğle ve akşam yemeklerinde halka açık çok güzel bir lokanta. Kebapların porsiyonu 6 YTL. Bir kişi 10-15 YTL'ye karın doyurabiliyor. Ailelerin de rağbet ettikleri lokantada isteyen alkollü, isteyen alkolsüz içecek alabiliyor.Keşke diğer sanayileşmeye başlayan şehirlerimizde de imkânı olan sanayicilerimiz, kâr-zarar hesabı yapmadan, hizmet için şehirlerinde böyle tesislerin kurulmasını sağlasalar. Şişman ve Eyüp Baş'tı.