Pazar Felsefe köye girdi

Felsefe köye girdi

17.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale’nin Adatepe köyünde kurulan "Taşmektep" yaz okulu, öğrencilerine bir yandan tatil yapma, bir yandan da uzman öğretmenleriyle "gerçek bilgi"ye ulaşma imkanı sunuyor

Felsefe köye girdi

Adatepe köyünde üç yazdır felsefe, sanat, tarih, müzik ve fotoğraf seminerleri düzenleniyor
Felsefe köye girdi

Çanakkale’nin Adatepe köyünde kurulan "Taşmektep" yaz okulu, öğrencilerine bir yandan tatil yapma, bir yandan da uzman öğretmenleriyle "gerçek bilgi"ye ulaşma imkanı sunuyor

MEHMET KENAN KAYA

Adatepe, Çanakkale’de; bir yanı Kazdağı’na, diğer yanı Türkiye’nin en temiz sahillerinden birine uzanan bir köy. Ama hepsi bu değil... Çünkü geçimini zeytincilik ve hayvancılıkla sağlayan bu Ege köyü, son üç yıldır "Adatepe Taşmektep" adıyla Türkiye’nin en önemli yaz okullarından birine ev sahipliği yapıyor.
Adatepe Taşmektep, meslek yaşamlarını İstanbul’da sürdüren iki akademisyenle (Zerrin İren Boynudelik, Kamil Fırat) bir işletmecinin (Erhan Şengel) ortak projesi. Tabii, okulun Adatepe’de oluşu da tesadüf değil. Zira Taşmektep yetkilileri bu tercihteki amaçlarının, hem öğrencilerinin hoşça vakit geçirmelerini sağlamak, hem de şehir merkezli kültür ortamına bir alternatif getirmek olduğunu söylüyorlar. Haksız da değiller. Çünkü bu yaz üçüncü eğitim programına başlayan okul, alıştığımız "akademi" binaları yerine halk arasında "taş mektep" olarak adlandırılan bir köy binasında hizmet veriyor. Tabii, 40 yıl boyunca ilkokul olarak kullanılan ve 1985 yılında öğrenci sayısının yetersizliği nedeniyle kapanan okulun, 1997 yılında bir grup Adatepeli tarafından kiralanıp, restore edildiğini de hemen söylemeli.

Çam ağaçları altında ders
Adatepe Taşmektep’te, "sanat, sanat tarihi ve felsefe" ağırlıklı dersler veriliyor. Ama programda film ve dia gösterileriyle desteklenen atölye çalışmalarıyla sergiler de var. Ders akışıysa, tatil konseptine bağlı kalınarak düzenlenmiş. Öğrenciler, -tematik bir akışla- haftanın 6 günü devam eden derslere her sabah köy meydanında buluşarak başlıyor ve okulun Edremit Körfezi’ne bakan çam ağaçları gölgesindeki bahçesinde çay-kahve içip, kek yiyerek devam ediyorlar. Dersleri de, aralarında Hilmi Yavuz, İlber Ortaylı, Mete Tunçay gibi akademisyenlerin yer aldığı geniş bir kadro veriyor.
Pazar hariç her gün 4 saat boyunca devam eden Taşmektep dersleri, öğle saatlerinde sona eriyor. Ardından öğrencilerin tatili başlıyor ve isteyen fotoğraf çekmek için Kazdağı’nın eteklerine, isteyen de Türkiye’nin en temiz denizlerinden birine sahip olan Adatepe sahiline iniyor. Tabii, köyün Assos, Troya, Bergama gibi antik yerleşimlere yakınlığı sayesinde programda birçok gezi de var. Toplu olarak düzenlenen bu gezilerde öğrenciler antik yerleşimleri öğretmenleriyle gezmenin yanı sıra, Ege mutfağını tanımak ve gezi yürüyüşlerine katılmak şansına da sahipler.
Taşmektep seminerleri bu yıl temmuz-eylül ayları arasında düzenlenecek. Programda da, Osmanlı’daki dini cemaatlerinden tasavvufa, müzik tarihinden çağdaş sanata kadar 9 farklı seminer var. Katılım için de 18 yaşını doldurmuş olmaktan başka bir şart aranmıyor. Eğer siz de "yeni bilgiler edinerek yapacağınız bir tatilin ardından, hayatın monotonluğunu biraz daha katlanır hale getirmek" istiyorsanız, Kaz Dağları’nın gölgesinde bir Ege köyü sizi bekliyor, unutmayın.

1989 yılında SİT alanı ilân edildi
Selvi, badem, çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili Adatepe, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy. Deniz tarafındaki Zeus altarı ve batı bölümündeki Roma buluntularından anlaşıldığına göre, tarihi de antik döneme kadar uzanıyor. Cumhuriyet döneminde yaşanan mübadeleye kadar yoğun bir Rum nüfusu barındırdığı bilinen köyün geçim kaynakları ise zeytincilik ve hayvancılık.
Adatepe, 1980’li yıllardan bu yana ilginç bir gelişmeye sahne oluyor. Bu da büyük şehirlerdeki yorucu hayatlardan bunalan bir grup şehirlinin köye yerleşerek, harap durumdaki taş evleri onarmaya başlamaları. Üstelik bu yeni konuklar, köyün yerli halkıyla da büyük bir uyum içindeler. Gerek mimari dokusu ve doğal güzellikleri, gerekse dünyanın en temiz havasına sahip yerlerinden biri olması nedeniyle sakin ve rahat bir tatil beldesi olan köy, SİT alanı ilan edildiği 1989 yılından beri bölgede koruma altına alınmış tek köy olma özelliğini de taşıyor.

NASIL GİDİLİR?
Özel oto: Tekirdağ üzerinden Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Küçükkuyu ile
Otobüs: Kamil Koç, Uludağ ve Truva otobüsleri (Çanakkale ya da Bursa üzerinden) ya da Varan-İDO işbirliği ile (Yunusyolu-İstanbul-Altınoluk üzerinden).

NEREDE KALINIR?
Adatepe’de konaklamak için taş evlerden pansiyona dönüştürülmüş birçok seçenek var. Pansiyonların kahvaltı dahil bir gecelik konaklama fiyatı ise yaklaşık 10 milyon lira.
Eliz Pansiyon (Adatepe) 0286 752 65 88
Ayşe Pansiyon (Adatepe) 0286 752 66 15
Cevizli Pansiyon (Adatepe) 0286 752 0308-0286 752 04 00
Ege Motel (Küçükkuyu) 0286 752 5696 / 0542 415 25 67
Öngen Country Hotel (Yeşilyurt) 0286 752 24 34

Öğretmenler ne diyor?
Hilmi Yavuz: "Yaz okulları genellikle iki amaç taşıyor: Bilgilenme ve dinlenme. Adatepe’de iki yıldır biz bunu en mükemmel biçimiyle gerçekleştirdik. Katılımın ve ilginin bu yıl daha yoğun olması da bu yüzden.
Adatepe Taşmektep seminerleri bağlamında, o bölgeye ilişkin tarihi, mitolojik ve arkeolojik konuları yerinde görüp, incelemek amacıyla kısa geziler de düzenleniyor. Dolayısıyla hem bilgilenme hem tatilin tadını çıkarma hem de kültürel geziler ile dopdolu bir program..."
Kamil Fırat: "Adatepe Taşmektep, bilgiyi paylaşmanın keyfini yaşadığım tek mekan. Bilginin arandığı, bilgiye talep olan bir mekan, özlenen, bu ülkeye yabancı bir durum. O yüzden Adatepe Taşmektep’te olmanın ayrıcalığı çok güzel."
Alper Maral: "Büyük bir idealin gerçekleşmesi; kavram ve mekan olarak apaçık bir üniversitede, entelektüel kültürümüzü oluşturan birbirinden değerli, artık fenomen olmuş hocalarımızın arasında yer almak hem onur hem de keyif verici...
Not derdiyle derse giren güya öğrenci ve akademik yükselme derdiyle mesai dolduran güya öğretmenlerin olmadığı, kartvizitine sadece adı yeten, gerisini eserleriyle gösterenleri, bu mantığı benimseyen, bilgi ve görgünün reddedildiği ortamları reddeden öğrencileriyle buluşturan bir okul;metropol merkezliliğe alternatif, sapasağlam bir Taşmektep. Keşke 12 ay yapabilsek..."

ADATEPE TAŞMEKTEP 2001 YAZ SEMİNERLERİ PROGRAMI
2-7 Temmuz: 5 yapıt-3 Disiplin
Hilmi Yavuz, Kamil Fırat, Zerrin İren Boynudelik
9-14 Temmuz: Tasavvuf Düşüncesi
Hilmi Yavuz
16-21 Temmuz: Uygarlık Tarihi İçinden Sanata Bakış
Zerrin İren Boynudelik
23-28 Temmuz: Uygarlık Tarihi İçinde Müzik Kültürü
Alper Maral
6-11 Ağustos: Camera Obscura’dan Günümüze Fotoğraf
Kamil Fırat
13-18 Ağustos: Uygulamalı Siyah-Beyaz Fotoğraf Teknikleri
Kamil Fırat
3-8 Eylül: Osmanlı Toplumu’nda Dini Cemaatler
İlber Ortaylı

NASIL KATILACAKSINIZ?
Adatepe Taşmektep’e 18 yaşını doldurmuş herkes katılabiliyor. Haftalık ders ücreti 150 milyon lira. (Dersler 20 öğrencinin katılımıyla sınırlı olduğu için erken davranmakta fayda var.)
İrtibat için: 0212 258 04 11 0286 752 52 83
www.tasmektep.com




PAZAR