Pazar Festival rehberi

Festival rehberi

19.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

5-15 Nisan’da düzenlenecek 36. İstanbul Film Festivali’nin programından sizler için 20 filmlik bir seçki hazırladık

Festival rehberi

Uluslararası Yarışma

Haberin Devamı

“Lady Macbeth”

Yön.: William Oldroyd
Shakespeare’in Lady Macbeth’i akla gelmesin. Zengin bir adamla evlendirilen ve başka bir adamla ilişki yaşamaya başlayan Katherine’in öyküsünü gerilimi ihmal etmeden anlatan film, bu yılın festivallerinin bol ödüllü gözde yapımlarından.

“OrnItolog”

Yön.: Joao Pedro Rodrigues
İşini yapan bir kuş gözlemcisinin akıntıya kapılmasının ardından başına gelen kelimenin tam anlamıyla beklenmedik olayları konu alan film, benzersiz hikaye örgüsü, cesareti ve iyi anlamda garipliğiyle şaşırtacak.

Festival rehberi

“Benim Mutlu Ailem”

“Chemi Bednieri Ojakhi”

Yön.: Nana Ekvtimishvili, Simon Grob
Mutsuz olduğu için geniş ailesini bırakıp tek başına yaşama kararı veren bir kadının gördüğü baskıyı ve ailesinin şaşkın tepkisini incelikle anlatan Gürcistan yapımı dram, Berlin Film Festivali’nin dört dörtlük işleyen en güzel sürprizlerinden biriydi.

Haberin Devamı

“Ev”/”Home”

Yön.: Fien Troch
“Ev” teknolojinin öne çıktığı dünyada gençlerin problemlerini çağın ruhunu yakalayan bir anlatımla işliyor. Venedik’in Ufukları bölümünde En İyi Yönetmen ödülünü alan film, şiddet tehdidinin kendini hissettirdiği bir büyüme öyküsü.

“Ben Senin Zencin Değilim”

“I Am Not Your Negro”

Yön.: Raoul Peck
Yönetmen Raoul Peck, ABD toplumundaki ırkçılığın izlerini sürüyor. “Ben Senin Zencin Değilim”in yılın en iyi belgesellerinden olduğu şüphe götürmez.

“Mimozalar / “Mimosas”

Yön.: Oliver Laxe
Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nın Büyük Ödülü’nü kazanan “Mimozalar”, Cezayir’in dağlarında mistik bir yolculuk. Deneysele yaklaşan bu western’de, İspanyol yönetmen Laxe, genç kuşağın en farklı yönetmenlerinden biri olduğunu gösteriyor.

“Gümüş Küre

“Na srebrnym globIe”?

Yön.: Andrzej Zulawski
Polonya sinemasının geçen
yıl hayatını kaybeden usta yönetmeni Zulawski’nin yasaklı ve yarıda kalmış 1988 yapımı bilimkurgusu, dünyadan ayrılan bir grup astronot üzerine. Bu epik film, keşfedilmeyi bekliyor.

“Raw / “Grave”

Yön.: Julia Ducournau
Vahşete karşı sinirleri
sağlam izleyicileri bekleyen
“Raw”, büyüme öykülerine yeni
bir sertlik kazandırdı. Yılın kendisinden söz ettiren festival filmlerinin başını çekiyor.

Haberin Devamı

“Vahşi Bölge”

Yön.: Amat Escalante
Meksika sinemasının genç yıldızı “Heli”yle tanınan Escalante, haz üzerinden ilerleyen bir filmle karşımızda. Yetişkin izleyicilere hitap eden film, bu dünyaya ait olmayan bir varlığın çekimine kapılan bir ailenin fantastik öyküsü.

Dünya Festivallerinden

“Yaralı Kalpler”

“Scarred Hearts”?

Yön.: Radu Jude
Radu Jude, 1930’larda bir sanatoryumda geçen filminde hastalarının kırılganlığının karşısına yaşama isteğinin gücünü koyuyor ve hareket ettirmediği kamerasıyla müthiş bir sinema dili yakalıyor. O dönemde Avrupa’da yükselen faşizm filme sızmayı başarıyor.

“Saygın Vatandaş”

“El CIudadano Ilustre”

Yön.: Gaston Duprat, Mariano Cohn Nobel ödüllü yazarın büyüdüğü kasabaya dönüşü, rezaletlerle dolu olaylara odaklanan bir komedi olarak karşımızda. Venedik Film Festivali’nde, yazarı canlandıran Oscar Martinez’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazandıran film, sanatçı ve kasaba halkını mizahı baş tacı ederek karşı karşıya getirince iyi zaman geçirmek dışında seçenek kalmıyor.

Haberin Devamı

“Gece Sahilde Tek Başına”
“BamuI haebyun-eoseo honja”?

Yön.: Hong Sang-soo
Berlin yarışmasının favorilerinden “Gece Sahilde Tek Başına”, son dönemin en sade ve etkili kadın portrelerinden birini sunuyor. Filmi Güney Kore sinemasının hassasiyetleri en iyi anlatan yönetmeni Hong Sang-soo yönetiyor. Evli bir yönetmenden ayrılan aktrisin yalnızlığı ve isyanının yönetmenin sinema diliyle birleşimi inanılmaz bir film ortaya çıkarıyor.

Festival rehberi

GALALAR

“Personal Shopper”
Yön.: Olivier Assayas
Fransız sinemasının önemli isimlerinden Olivier Assayas’ın tüketim toplumu ve ruhsal boşluğu ana karakteri üzerinden birleştiren film, Cannes’da eleştirmenleri ikiye bölse de ilgiyi ve tartışmayı hak eden bir film. Kristen Stewart’ın performansı da dikkat çekici.

“RIchard III”

Yön.: Richard Loncraine
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük aktörlerinden Ian McKellen’ın festivale konuk olması şerefine gösterilecek filmde aktör III. Richard’ı canlandırıyor. 1995 yapımı film Shakespeare’in oyununu 1930’larda hayali faşist bir İngiltere’ye taşıyor. Bu klasiği perdede izleme fırsatı sık karşımıza çıkmıyor.

Haberin Devamı

““Mulholland Çıkmazı ”
“Mulholland Drive”

Yön.: David Lynch
Lynch’in iki kadını merkeze alan başyapıtı, gösterime girdiği 2001’den beri bir gün bile yaşlanmadı. Filmin sinema dili ve benzersizliğiyle kazandığı bu zamanı durdurma özelliği, festivalde gösterilecek dijital restore edilmiş kopyasıyla daha da vurgulanacak.

“Sonsuz Şiir”

“Poesia sin fin”

Yön.: Alejandro Jodorowsky
Şili sinemasının ustası Alejandro Jodorowsky’nin otobiyografik öğeleri yaratıcılıkla birleştirdiği filmi, yönetmenin hayranları için biçilmiş kaftan. Jodorowsky’nin gençlik yıllarından yola çıktığı film, sanatçının 1940’larda şiirle birleşen yolculuğunu konu alıyor.

NTV Belgesel Kuşağı

“Önemsiz Bir Adam”

“An Insignificant Man”

Yön.: Khushboo Ranka
Günümüzde politikanın nasıl yapılabileceğine dair dersler içeren film, Hindistan’da yolsuzluk konusunda sesini çıkaran sıradan vatandaşın iki partiyi dize getirmesi üzerine.

“Kurtar Beni” “Liberami”

Yön.: Federica Di Giacomo
Şeytan çıkarma ayinleri belgeseli bu meselenin sosyolojisiyle ilgilenirken bu konuya eğilen kurmacalara taş çıkaran anlara sahip.

“Kamerainsan” “Cameraperson”

Yön.: Kirsten Johnson
Kameranın gücüne övgü niteliği taşıyan “Kamerainsan”, yılın en çok kendinden söz ettiren ve bol ödül kazanan belgesellerinden.

“AusterlItz”

Yön.: Sergei Loznitsa
Toplama kamplarını ziyaret eden zamane insanının davranışlarını belgeleyen Loznitsa, yabancılaşma üzerine unutulmayacak bir belgesel ortaya çıkarıyor.