Floransa'nın lokantaları

Eğer Floransa'ya giderseniz birbirinden lezzetli et ve balık yemekleri yiyebileceğiniz lokantalara uğramayı ihmal etmeyin. Özellikle Paoli, Buco Mario, Il Latini ve Trattoria Vittoria'yı tavsiye ederim

12 yıl önce bu lokantaya "tat ustası" Engin Akın ile gitmiştim. 12 yıl sonra aynı servis, aynı mutfak... Müşterilere aynı ilgi hatta aynı fiyat...Bizde maalesef lokantaların ömrü pek kısa oluyor... Ankara'nın Karpiç'i, Süreyya'sı, İstanbul'un Tokatlıyan'ı, Abdullah Efendi'si, Konyalı'sı kaç yıl yaşadı... Aynı lokantada aynı mutfak ve aynı servis kaç yıl devam edebiliyor?Paoli'nin salonları yüksek kemerli tavanı, duvar süsleriyle insanın içini açıyor. Duvarlardaki 100 yıllık seramikler Cantogalli seramikleriymiş. Lokantanın sorumluluğunu 1951 yılından bu yana aynı kişi, Guldi Pini taşıyormuş.Bu tür lokantalarda garsonlar farklı oluyor. Onlar da bir geleneği sürdürüyor. Müşterilere saygı ve ilgi gösteriyor. Müşteriyi (ilk defa gelseler de) yolunacak kaz olarak görmüyor. Şarap ve yemek seçiminde müşterinin tipine göre yardımcı olmaya çalışıyor.Paoli'de masamıza bakan garson Antonio Belvedere'in önerdiği şarabı (şişesi 33 avroydu) pek beğendik. Yine onun önerdiği makarna, et ve balık yemekleri ve de paylaştığımız tatlı çok güzeldi. Dört kişinin yemek faturası olarak bizi davet eden dostumuz 130 avro ödedi.Buco Mario lokantası da eski bir lokanta. 1886 yılından bu yana müşterilerine hizmet ediyor. Buco Mario da tarihi bir binanın alt katında, salonları kemerli, duvarları resimlerle süslü... Servisi ve mutfağı Paoli'ninki kadar iyi değil, buna karşılık fiyatları hemen hemen iki katı.İtalyan dostlar, "Toskana mutfağını denemek istiyorsanız Il Latini'ye gideceksiniz" dediler. Il Latini'de 19.00 ve 21.00 için iki posta rezervasyon yapılabiliyormuş. Rezervasyon yaptırdık. Lokantaya gittik. Kapıda iki kuyruk. Bir kuyruk rezervasyonsuz gelenlere öbürü rezervasyonlulara... Masalar boşaldıkça sırayla müşteri kabul ediyorlar.O kalabalığa rağmen servis de yemekler de mükemmel. Oturur oturmaz masanın üzerine 2 litrelik hasır örgülü şişede özel şaraplarını koyuyorlar. İtalyanların değişik salam ve soğuk etleri ve salatayla yemek başlıyor. Çok farklı et ve makarna yemekleri var. Fiyatları da makul.Balık meraklılarının güzel balık yiyecekleri bir küçük lokantadan da söz edeyim: Trattoria Vittoria. Arno Irmağı'nın karşı yakasında, köprü başında sevimli bir lokanta. Deniz ürünlerini farklı biçimde hazırlıyorlar. Biz balığı genelde tava, ızgara ve haşlama olarak yeriz. Balıkta sos kullanmayı bilemeyiz. Balıkları Trattoria Vittoria'da mideye ağır gelmeyecek soslarla lezzetlendiriyorlar... Bizim balık lokantası sahiplerimiz Floransa'ya kadar bir zahmet gitse ve farklı balık hazırlanışlarını görse, bizler de ülkemizde farklı lezzetler tatma şansına kavuşuruz. Floransa'daki Paoli lokantasının isminin altında "Antika lokanta" yazısı var. Nasıl antika olmasın ki, 1824 yılından bu yana, 181 yıldır aynı binada faaliyetini sürdürüyor.

19 Ekim 2019 Magazin Bülteni19 Ekim 2019 Magazin Bülteni

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber