Pazar “Futbol, Suriyelilerin hayatını değiştirebilir”

“Futbol, Suriyelilerin hayatını değiştirebilir”

29.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kayseri’de bakkal dükkanı işleten FIFA kokartlı hakem Al Hammadi, futbolsuz yapamayanlardan. Bir yandan gençleri hayatlarını değiştirmek için futbola yönlendiriyor bir yandan da yeşil sahalara dönmek için çalışıyor

“Futbol, Suriyelilerin hayatını değiştirebilir”

Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı’nın Sercan Küçükşahin imzasıyla servis ettiği haber sosyal medyada büyük ilgi gördü. Suriyeli, FIFA kokartlı hakem Şakir Al Hasan Al Hammadi, savaştan kaçtıktan sonra Kayseri’ye yerleşmiş, bir yıldır da bakkal işletiyor. Foto muhabirimiz Ercan Arslan’la Kayseri’nin yolunu tutup Al Hammadi’nin kapısını çaldık. Bize Halep’ten Kayseri’ye uzanan hikayesini anlattı. En büyük dileğinin 22 yıl boyunca büyük bir şevkle yaptığı hakemliğe geri dönmek olduğunu söyledi. Ülkemizde görev yapan basketbol hakemi Samer Tifeour’u örnek gösteriyor.

Haberin Devamı

Al Hammadi bir yandan da Kayseri’deki Suriyelileri futbola yönlendiriyor. Düzenlenen turnuvalara katılan takımlarda teknik direktörlük yapıyor, futbolcu izleyip, yetiştirmeye çalışıyor. İnandığı bir şey var:
Futbol, Suriyelilerin hayatını değiştirebilir.

Suriye’den Türkiye’ye nasıl geldiniz, hikayenizi dinlemek isterim?

Üç yıl kadar önce, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan yasal yollarla Türkiye’ye giriş yaptık. Kayseri’de akrabalarımız vardı. Gelmeden önce şehir hakkında bilgi aldık; iş olanaklarını ve çocuklarımız için okulları sorduk. Böylece Kayseri’ye yerleştik.

Türkiye’ye gelirken aklınızda ne vardı? Akrabalarınıza iş olanaklarını sormuşsunuz. Planınız neydi?

Aklımızda tek bir şey vardı aslında. Kendimizi güvenli bir bölgeye atmak ve hayatta kalmak...

Haberin Devamı

Çocuklarınız okullarına devam ediyor mu Türkiye’de?

Evet. Kızlarımın biri Erciyes Üniversitesi’nde. Bir kızım Uşak Üniversitesi’ne girdi. Fakat bu sene gönderemedik. Şartlarımız izin vermedi. Bir kızım da burada, 6. sınıf öğrencisi. Türk okuluna gidiyor.

“Hakemliğe 1988’de başladım, 22 yıl yaptım”

Bakkal dükkanını ne zaman açtınız?

Bir sene kadar oldu. Bir kardeşimle ortak işletiyoruz.

Müşteriler genelde Suriyeli sanırım...

Evet. Bu mahallede çok sayıda Suriyeli yaşıyor. Benden sonra kardeşim de buraya geldi zaten. Benim de başka bir yerde çalışacak bir tecrübem yoktu. O yüzden bu işi tercih ettim.

Suriye’de Halep’te mi yaşıyordunuz, ne iş yapıyordunuz?

Halep’te yaşıyorduk. Buradaki İl Spor Müdürlükleri gibi bir kurumda çalışıyordum. Sporla ilgileniyordum. Bir yandan da hakemlik yapıyordum. Suriye’de hakemlik profesyonel bir meslek değildi.

Hakemlik ne zaman başladı?

1988’de hakemliğe başladım. 22 yıl... 2010’a kadar hakemlik yaptım.

FIFA Kokartı’nı ne zaman aldınız?

2004’te. 2010’a kadar 7 yıl uluslararası hakemlik yaptım.

Yeşil sahaları özlediniz mi?

Tabii ki özlüyorum. Umarım bir gün tekrar yeşil sahalara dönebilirim. İnşallah bu imkanlar bana tanınır. Türk hükümetinden de ricamız bu... Öncelikle teşekkür ediyoruz tabii ki. Ricamız da Suriyeli gençlerin, çocukların spora yönlendirilmesi. Spor onların hayatını değiştirebilir.

Haberin Devamı

Suriye’den diğer hakem arkadaşlarınız ne yaptı? Haberdar olabildiniz mi?

Almanya’ya giden bir arkadaşım vardı: Ammar Sahar. Orada büyük ilgi gördü. Hakemlik yapmaya da devam etti. Kendi alanında iş imkanı buldu. Ben de onun gibi imkan bulabilmek isterdim. Ben maçlara bile gidemiyorum burada. FIFA kartımla istediğim statta maç izleyebiliyordum. Fakat burada Passolig uygulaması var. Maçları da izleyemiyorum.

Türkiye’deki Suriyeliler ya da bakkala gelen müşteriler sizi tanıyor mu? “Bizim takıma kırmızı kart çıkarmıştınız” diye isyan edenler oluyor mu? Biliyorsunuz Türkiye’de hakemler her zaman gündemdedir.

Spora ilgisi olanlar direkt tanıyor beni. Muhabbetler geçiyor tabii ki aramızda. Ama bir kızgınlık olmuyor. Çok zaman geçti üzerinden.

“Çok yetenekli çocuklar var”

Kayseri Suriyeliler Ensar Derneği’nin burada futbol organizasyonları yaptığını duydum. Siz de gençlere teknik direktörlük yapıyormuşsunuz. Suriyeli gençler ilgili mi?

Haberin Devamı

20’ye yakın küçük takım var. 200 futbolcu kadar da vardır. Çok yetenekli çocuklar... Tabii ki bazı sıkıntıları var. Spor yapmak için işlerinden feragat etmeleri gerekiyor. Bu da sıkıntı yaratıyor tabii ki. Bir düzenleme yapılsa çok iyi olur.

Hem hocalık hem de hakemlik yapıyorsunuz galiba?

Evet. Karşılıksız olarak ilgileniyorum hepsiyle. Ümidim Suriyeli gençlerin başarılı olabilecekleri duruma gelmeleri. Umarım
bu gerçekleşir.

Türkiye’deki hayatınızdan memnun musunuz?

Herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye bizim için güvenli bir yer oldu. Suriye’de yaşarken de Türkiye’ye gelip gidiyorduk. Burada yaşamak istiyorduk. Ailemle tatil yapmaya buraya geldik; Antalya, Mersin, Antep’e...

“Futbol, Suriyelilerin hayatını değiştirebilir”

“Türk hakemleri İspanyollardan daha iyi”

Türk futbolunu takip ediyor muydunuz?

Suriye’deyken Türkiye’deki takımları hep takip ettim. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük takımların maçları ilgi görüyordu. 2007’de Halep Uluslararası Stadı’nın açılışı için Fenerbahçe, Suriye’ye gelmişti. Al İttihad ile bir maç yaptılar. Ben de sahada olmasa da görevliydim o maçta. Halep için önemli bir gündü.

Haberin Devamı

Türk hakemleri hakkında düşünceniz nedir?

Türkiye’den çok iyi hakemler çıktı. Cüneyt Çakır gibi çok önemli maçlarda görev alan bir hakem var. Bence Türk hakemleri İspanya’daki meslektaşlarından daha iyi. Fakat derbilerde zorlanıyorlar. Derbiler her zaman zordur. Hatasız hakem olmaz zaten. Hatalar tabii ki olacaktır.

“Stresli çok maç yönettim”

Türkiye’de yabancı hakem tartışması var. Bazıları tarafsız olacağı için maçlarda yabancı hakemlerin görev yapmasını istiyor. Size böyle bir teklif gelse...

İsterim tabii ki.

Zordur ama o baskı ve stres...

Çok önemli maçlar yönettim. Uluslararası maçlar... Özbekistan-Japonya, Katar-Çin, Suudi Arabistan-Singapur gibi önemli maçlardı. 2010 Dünya Kupası elemelerinin maçları.
O maçlar da yeteri kadar stresliydi.

Suriyeliler hangi takımı tutuyor Türkiye’de?

Herkesin farklı bir favorisi var. Ben, Avrupa’da büyük başarılar kazandığı yıllardan beri Galatasaray’ı desteklerdim. Fakat şimdi Kayserispor’u destekliyorum mecburen. Passolig kartımı alınca maçlara da gideceğim.