Pazar Futbolda bir hasret-vuslat hikayesi

Futbolda bir hasret-vuslat hikayesi

11.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balıkesirspor, taraftarının deyişiyle “Balkes”, çok uzun bir aradan sonra Süper Lig’e geri döndü. Önümüzdeki sezon Türk futbolunun en iyi takımlarıyla mücadele edecek. Peki Balıkesirspor’un 40 yıla yaklaşan hasreti nasıl sona erdi?

Futbolda bir hasret-vuslat hikayesi

Balıkesirspor 1966’da kuruldu. Henüz 10 yıllık bir kulüp bile değilken de 1975-1976 sezonunda Türkiye’nin en üst düzey ligi (o zamanki adıyla) 1. Lig’de mücadele etti. Fakat 1. Lig’e çıkma başarılarını bu ligde devam ettiremediler. Beşiktaş’ın da dahil olduğu 10’dan fazla takımla giriştikleri kümede kalma mücadelesini Ankaragücü ile kaybettiler. Adanaspor’a 6-1 mağlup oldukları maç da Balıkesir’in son 1. Lig maçı olarak tarihe geçti. Fakat aradan geçen
39 yılın ardından Balıkesirspor geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u 2-1 mağlup ederek yeniden Türkiye’nin en üst düzey liginde mücadele etme hakkı kazandı. Üstelik bu kez o ligin adı da çok havalı: Süper Lig!

“Siz bana yardım edin, ben de size...”
39 yıl aradan sonra gelen bu büyük başarının şehirde yarattığı etkiyi tahmin ediyorsunuzdur; çoğunuz da izlemiş, görmüşsünüzdür taraftarın sevincini zaten. Hakları! Taraftar olmak; Real Madrid ya da Barcelona gibi her sene kupalara abone olan bir takımın taraftarı değilseniz çilelidir çünkü. 40 yıl beklersiniz gelecek başarıyı. O gelince de sevinmek hakkınızdır. Balıkesirspor’un ilk kez
1. Lig’de mücadele ettiği 1975-1976 sezonunu hatırlayın... Şampiyonluk ilk kez Anadolu’ya gitmişti, Trabzon’a. Nihat Genç de “Memleket Hikayeleri” kitabında yer alan
“En Büyük Taraftar” hikayesinde bu şampiyonluğun hikayesini anlatmıştı. Taraftarın sevincini de şöyle tanımlıyordu: “Çapulcular, kahramanlık yağmalanırken, orada olmak zorunda!”
Peki Balıkesirspor’un kahramanları kim? Futbolcular, yönetim ve taraftarları bir kenara bırakalım. Balıkesirspor’un teknik direktöründen bahsedelim, İsmail Ertekin’den... Ertekin takımın başına geçtiği 2012 senesinde Balıkesirspor, Süper Lig’in iki kademe
altında, 2. Lig’deydi. Balıkesirspor’un başarısının mimarlarından kaptan Muhammet Reis’in anlattıklarına göre Ertekin Hoca, göreve başladığında sezonun ilk yarısının bitmesine sadece iki maç vardı ve takım liderdi. Ertekin öğrencilerine “Bu iki maç siz bana yardım edin, ikinci yarıda da ben size yardımcı olayım” dedi. Öyle de oldu. Fakat yine Reis’in anlattıklarına göre Ertekin Hoca, Antalya kampında futbolcuları “biraz” zorlamaktan da geri kalmadı. Reis, “Hava koşulları nedeniyle hiçbir takım antrenman yapmıyordu. Antrenman yapan sadece biz vardık” diyor.
O günleri Ertekin Hoca’dan da dinledik: “Lider bir takımı ancak şampiyon yaparak başarılı olacağımı biliyordum. İlk söylemim de bu oldu. Takımın başına geldiğim günlerde birkaç problem gördüm. Devre arasına kadar da bunları çözmeye çalıştım. Ardından yolumuz açıldı. Yolumuzda yürümeye devam ettik. Şampiyon olduk ve bir üst lige çıktık.”
Futbol otoriteleri Balıkesirspor’un başarısının mimarı olarak İsmail Ertekin’i gösteriyor. Peki o ne düşünüyor? Ertekin “Bir kere yönetimin çok büyük önemi var” diyerek başlıyor söze. “Çünkü” diyor, “doğru teknik adamı seçmek gerek başarı için. Doğru teknik adamı seçerseniz, o da doğru sporcuları seçiyor ve doğru çalışmayla başarıyı getiriyor. Yani olaylar birbirine bağlı.”

“En ufak hatada tüm hayalleri yıkabilirdik”
Gelelim futboldaki hasret-vuslat ilişkisine. Son şampiyonluğunuzun
(ya da “başarınızın” diyelim) üzerinden ne kadar zaman geçtiyse yeni bir başarı için o kadar arzulu olursunuz. Şimdi bir de son başarınızın üzerinden 40 yıl geçtiğini düşünün... İşte Balıkesirsporluların hisleri böyleydi. Tabii bu sahaya da gerilim olarak yansıyordu.
Takımın kaptanı Muhammet Reis’e göre şampiyonluk yarışının en zor kısmı bu gerilimle mücadele etmek olmuş. Reis “Son maçlar çok stresliydi. En ufak bir hatada tüm şehrin hayallerini yıkabilirdik” diyor. Ertekin ise farklı bir açıdan yaklaşıyor meseleye: “Sene başında ‘Herkes bu takımı dikkate alsın yeter’ diye düşünüyorduk. Fakat sonuçlar sizi öyle bir yere götürüyor ki bu kez de kaybettiğiniz zaman sorunlar çıkmaya başlıyor. Taraftar ‘Niçin kaybediyorsunuz?’ diye soruyor. Çünkü futbol seyircisini başarıya alıştırırsanız, bir daha başarısızlığa
yer kalmaz.”

Haberin Devamı

“Süper Lig’e hazırız”
İsmail Ertekin “Göreve başladığımdan beri yani yaklaşık 56 haftadır takımımız hep
ilk dört sıra içerisinde yer aldı. Bu nedenle Süper Lig’e çıkacağımızı hesaplamıştık” diyor. Ertekin Hoca Süper Lig için hazırlanmaya da başlamış çoktan: “Hem oyuncu portföyü hem de fiziki şartlarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Süper Lig için hazırız.”