Pazar Futbolun iyisi müzede de izlenir

Futbolun iyisi müzede de izlenir

16.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Futbolun iyisi müzede de izlenir

Futbolun iyisi müzede de izlenir





2002 Dünya Kupası için hazırlanan "Futbol Manzaraları" sergisi Seul’den sonra İstanbul’da. İtalyan sanatçılarının futbol üzerine yaptığı 85 eserden oluşan sergi 1966 Dünya Kupası finali kadar heyecan verici, 1986’da Maradona’nın İngiltere’ye attığı gol kadar muhteş
2002 Dünya Kupası bize bol polemikli bir üçüncülük, İngilizvarî zafer şenlikleri ve Hakan Şükür trajedisiyle soslanmış bir Şenol Güneş krizi bırakarak çekildi hayatımızdan. Artık gazetelerin spor sayfalarında Seul-Tokyo arası mekik dokuyan yazarların bol üsluplu gezi yazıları, suşili, sakeli yemek maceraları yok; İlhan Mansız da "Japon kızları"nın başını döndüren cazibesiyle değil, ayağındaki yırtıkla anılıyor ancak.
Hal böyle, hani kupa bitti hepimiz Süper Lig’imize geri döndük ama milli takımın başarısından dolayı "bütün Türkiye’yi etkisi altına alan" Dünya Kupası’nın son bir sürprizi daha var. Bu da, çağdaş İtalyan sanatının önemli ressam ve heykeltıraşlarının resim, heykel ve video gösterilerinden oluşan bir futbol sergisi.

Sahadan tuvale futbol
Futbolun mutlak zaferini ilan ettiği 1920’li yıllardan günümüze uzanan süreçte İtalyan sanatçılarının futbola bakışını yansıtan sergi İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nın 2002 Dünya Kupası için özel olarak hazırladığı bir proje. Adı da "Futbol Manzaraları". Ve tabii söylemeye gerek yok; Mancioli’nin "Röveşata"sından Castello’nun "Kaleci"sine, Guttuso’nun "Taraftarlar"ından Guidi’nin "Futbolcu"suna 85 eserin yarattığı bu manzara kelimenin tam anlamıyla göz kamaştırıcı. Ama serginin asıl sürprizi ünlü ressam Abidin Dino’nun 1966 Dünya Kupası’nın unutulmaz görüntülerini yansıttığı "Gol! 1966..." adlı belgesel. Daha doğrusu dünya prömiyeri 1966 Ekim’inde Columbia Tiyatrosu’nda yapılan Dino imzalı o "aksiyon şiiri".
Seul’den sonra İtalyan Konsolosluğu ve Sakıp Sabancı Müzesi’nin katkılarıyla Roma’ya dönüş yolundan çevirilerek İstanbul’a getirilen sergi 15 Ekim’e kadar açık kalacak. Ve ihtimal futbolseverleri sanatla, sanatseverleri de futbolla uzlaştıracak. Hem futbol hem de sanat düşkünlerini ise hiç saymıyorum. Çünkü bu sergi onlar için nefes kesen bir sanat-futbol maçı olacak. Hangi tarafı tutarlar, ona da müzede karar verirler artık.

Futbolun iyisi müzede de izlenir
Emin Mahir Balcıoğlu : Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü
Bu sergi 2002 Dünya Kupası için İtalyan hükümeti tarafından hazırlandı. Yıl başında Roma’da, ardından Kore’de sergilendi. Biz de İtalyan Konsolosluğu’nun yardımıyla Kore dönüşü müzemize getirdik. Serginin bizim açımızdan ilginç tarafı futbol gibi popüler bir konuyu ele alması. Belki böylece sanatttan pek hoşlanmayan sporseverleri de müzeye çekebiliriz. Sergi geçen yüzyıl boyunca İtalyan sanatını etkilemiş birçok sanatçının eserlerinden oluşuyor. Fütüristlerden faşist döneme kadar bütün stiller var. Yani sergi futbol üzerine ama çağdaş sanat hakkında da bir perspektif veriyor bize. Bu da çok önemli bence." Sakıp Sabancı Müzesi: (0212) 277 22 00