Pazar Gelecek için değişim zamanı!

Gelecek için değişim zamanı!

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğaya verdiği zarar nedeniyle uzun süredir tartışma konusu olan naylon poşetlerin ocak ayı itibarıyla parayla satın alınabileceği açıklandı. Siz de hem doğayı hem sağlığınızı hem de cebinizi düşünüyorsanız geri dönüşümü olan çantalar kullanmalısınız

Gelecek için değişim zamanı

Plastik (naylon) poşetler, marketlerde, pazarlarda, mağazalarda her yerde karşımızda... Polietilen denilen petrol türevinden elde edilen naylon poşetlerin Türkiye’deki kullanımı 1980’lerin sonuna dayanıyor. Başlarda uygarlık göstergesi kabul edilen plastik poşetler, hızlı bir şekilde çöpe dönüşmeleri, çevre kirliliğini önemli ölçüde artırmaları ve geri dönüşüm oranlarının da çok düşük olması sebepleriyle 2000’li yıllarda gözden düştü. Üstelik araştırmalar sonucu ortalama kullanım süresi 12 dakika olan poşetlerin doğada tamamen çözünebilmeleri yüzlerce yıla karşılık geliyor. Bütün bunların sonucu olarak da dünyanın pek çok ülkesinde ardı ardına kullanımında kısıtlamaya gidildi veya tamamen yasaklandı. Türkiye de ocak ayı itibarıyla değişime gidiyor.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik poşetlerin ücretli olarak satılmasına dair hazırladığı düzenleme Resmi Gazete’de de yayımlandı. Peki, bugüne kadar her alışverişinde ücretsiz olarak naylon poşet kullanmaya alışan tüketiciyi şimdi neler bekliyor? Aslında market veya mağazalardan aldığımız ürünleri taşımak için plastik poşet haricinde çok sayıda seçenek var. Bunların başında da bir süredir çevreye duyarlı tüketicilerin kullandığı bez çanta, tekerlekli pazar çantası, file, sepet veya geri dönüştürülmüş materyalden hazırlanan çantalar geliyor. Üstelik bu modeller, kullanışlı olmalarının yanında farklı renk ve modellerle şıklığınızın da tamamlayıcısı olacak nitelikte.

Gelecek için değişim zamanı
Ayrıca evde rahatlıkla örülebilecek ya da farklı malzemelerle hazırlanabilecek bu çantaların benzerleri de -file çantalarda gördüğümüz gibi- son dönemde birçok markanın koleksiyonlarında da başrollerde.

Haberin Devamı

Doğa dostu bez torbalar

Geri dönüşümlü bez çantalar, naylon poşetler yerine tercih edebileceğiniz seçeneklerden biri. Ya tamamen doğal ortamda çözünebilir yüzde 100 pamuk malzemeden ya da anti bakteriyel ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen bez çantalar, hammaddesi ve kullanım şekline göre aylarca hatta yıllarca kullanılabiliyor.

Kilolarca ağırlığı taşıyabilecek olan bez torbalarda, tasarım ve renklerle dilediğiniz çeşitliliği yaratmak da mümkün.
Ayrıca kalın dokuması sayesinde içini göstermeyen bu çantalarla spor malzemesinden ambalajlı ürünlere ve kişisel eşyalara kadar hemen her şeyi taşıyabilir, saklayabilirsiniz.

Filelerle eskiye dönüş

Bir dönem kadınların alışverişlerde ellerinden bırakmadığı file çantalar, son dönemde yeniden gündemde. Mutfak alışverişleri için özellikle tavsiye edilen file torbalar, gözenekli dokuması sayesinde hava alarak içindeki ürünün çürümesini önleyip ürünün tazeliğini koruyor. Hem sağlığımız hem de doğa için en doğru kararlardan olan file çantalar, farklı tasarımlarıyla da ön planda. Son dönemde birçok markanın yaz koleksiyonlarında olmazsa olmazlar arasına girmeyi başaran file çantaların, özellikle klasik file görüntüsündense birbirinden renkli iplerle tasarlanan modelleri, şıklıklarıyla dikkat çekiyor. Oldukça makul fiyatlarda satılan file çantaları evde kendi zevkinize göre örmeniz de mümkün...

Haberin Devamı

Bitkiden ‘biyoplastik’ poşetler

Plastik kullanımına karşı teknoloji odaklı çözümler de üretmek mümkün. 2014’te kurulan Avani, çevre dostu poşetleriyle öne çıkan bir marka. Tropikal iklimde yetişen manyok (cassava) adlı kök bitkisinden elde edilen bio cassava adlı biyoplastik poşetler, doğada çözünebiliyor ve toksik madde bırakmıyor. Ayrıca marka mısır nişastası, şeker kamışı gibi bitkisel kaynaklardan çatal, kaşık ve bardak gibi malzemeler de üretiyor.

Bu çantalar kağıttan

Geleceğin modası olarak gösterilen ve özel bir kağıt çeşidi olan Tyvek kağıttan üretilen çantalar, renkli tasarımlarıyla adından söz ettiriyor. Ağırlığı sadece 90 gram olan Tyvek çantalar, yırtılmaya, suya ve ultraviyole ışınlarına dayanıklı. Geri dönüştürebilir özelliği sayesinde çevreyi de koruyor. Ülkemizde pek çok girişimci de clutch’lardan bilgisayar çantalarına kadar farklı ebat ve desenlerde tasarımlar hazırlıyor.