Pazar "Gençlere fırsat verecek biri lazım"

"Gençlere fırsat verecek biri lazım"

28.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Kriterler açıklansın, herkes tartışsın"

Gençlere fırsat verecek biri lazım





Deniz Gökçe (Akşam)
Şenol Güneş başarılı bir antrenör. Geçmişte başarılı olmuştu. İngiltere ve Letonya maçlarında Türk futbolu için gerekli değişimi yapamadığından çok yıprandı. Yerine gelecek isimde doğru tercih yapılırsa gidişi Türk futbolu için iyi olur.
Mili takıma gençlere fırsat verecek, bilimsel temeli olan antrenörler gerek. Aykut Kocaman oyuncularıyla çok iyi diyaloğu olan ve futbol camiasında dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla tanınan bir isim. Anadolu futbol bilgisinin yanında çağdaş futbol bilgisi de var. Ersun Yanal ise daha sert, disiplinli bir yapıda. Ama bilimsel metotlarla çalışan bir isim. Bu iki isim yeni gelecek olan gençlerle daha ileriye gidebilecek antrenörler.
Futbol Federasyonu siyasi, maddi, teknik işlevi olan bir yapı, türlü dengeleri var. Bu yüzden Ulusoy'un nasıl bir tercih yapacağı konusunda hiçbir bilgim yok.

İsmet Berkan (Radikal)
Şenol Güneş'in ayrılması hayırlı oldu ama Güneş'in görevine son verilme biçimi hiç de hoş değildi. Sonuç olarak Türkiye'yi dünya üçüncüsü yapmış bir teknik adamı bu şekilde göndermek doğru olmadı. Ancak öte yandan Güneş'in de Türkiye'yi 2004 Avrupa Şampiyonası'na sokamayınca istifa etmesi gerekirdi.
Yeni teknik direktörde hangi kriterlerin aranacağını Futbol Federasyonu ilan etmeli, bu kriterler kamuoyunda tartışılmalı. Ben, Şenol Güneş işe başlarken Türk futbolu için nasıl bir vizyona sahip olduğunu bilmiyordum, hâlâ bilmiyorum. Acaba Futbol Federasyonu'nun bir vizyonu var mı? Türkiye'nin nasıl futbol oynamasını istiyoruz?
Haluk Ulusoy'un nasıl davranacağını tahmin edemem ama bilinen flaş bir ismi transfer etmek ve gürültüyü kesmek isteyecektir.

Kanat Atkaya (Hürriyet)
Şenol Güneş'in ayrılmasını "Oh, Şenol hoca gitti, Türk futbolu kurtuldu" şeklinde değerlendirmek haksızlık olur. Bence çoktan istifa etmiş olmalıydı, o ayrı. Faturayı kendisi kesecekti Şenol Güneş. O kesmeyince, Haluk Ulusoy biraz da kendi durumunu toparlamak için kesiverdi.
Ersun Yanal kimsenin "Hayır" demeyeceği iyi bir seçim olur. Ama Raşit Çetiner'i ne yapacağız o zaman? Çetiner bugün zevkle izlediğimiz pek çok genç yıldızı Ümit Milli Takım'da parlatan kişi. Nasıl bir formül bulunur bilemiyorum artık ama Raşit hoca da küstürülmemeli. Görev yaptığı süre içinde yerden yere vurulan Piontek'in ektiklerini 10 yıl filan biçtik. Ülke futboluna böyle bir yol haritası çıkarabilecek bir yabancı hoca da (veya koordinatör, titri düşünülür, o kolay) alternatif olabilir.
Sanırım göreve Yanal'ı getirmeyi düşünüyorlar.

Mehmet Y. Yılmaz (Milliyet)
Şenol Güneş'in ayrılması kendisi açısından ve milli takımın Dünya Kupası hazırlıkları açısından iyi oldu. Türk futbolu için iyi ya da kötü oldu diyemem çünkü bu değişiklik Türkiye'nin futbol ekolünün oluşturulması için bir başlangıca da işaret etmiyor. Sadece geç kalmış bir değişiklik diyebiliriz, bu değişiklik Letonya maçlarının ardından yapılmalıydı.
Bugünkü tablo içinde bence tek yerli aday var: Fatih Terim. Eğer kabul ederlerse yardımcılığına ve Ümit Milli Takım'ın teknik direktörlüğüne de Aykut Kocaman veya Ersun Yanal'ı düşünürüm. Raşit Çetiner de Şenol Güneş gibi Almanya maçından sonra istifa etmeliydi aslında.
Haluk Ulusoy'dan çok sofistike bir seçim yapmasını bekleyemeyiz zaten. Bence onun da aklından Fatih Terim geçiyor olmalı. Ancak bunu başaramazsa başka bir adaya yönelecektir.

Necil Ülgen (Milliyet)
Şenol Güneş'in ayrılması, kamuoyunun şişirilmiş beklentilerini karşılamak açısından gönderilmesi yerinde oldu.
Yeni teknik adam tartışılamayacak biri olmalı. Marka olmamış birinin milli takımın başına geçmesi kısa süre içinde daha değişik polemiklerin yaratılmasına neden olacaktır. Ayrıca yeni hocanın milli futbolun yeniden organize edilebilmesi konusunda çalışmaları şekillendirecek altyapıya sahip olması gerekir.
Haluk Ulusoy nasıl davranacağını henüz kendisi de bilmiyor. Çevresinde olanlardan bir grup yeniden yerli bir teknik adam konusunda ısrarcı, bir grup da çok kaliteli bir yabancı ile Raşit Çetiner birlikteliği konusunda baskı yapıyor. Bence de doğru seçim böyle bir birliktelikten geçiyor.

Uğur Vardan (Radikal)
Bence şık olanı, Şenol Güneş'in istifasını Letonya serisinden sonra vermesiydi. Haluk Ulusoy kendi geleceği için en önemli safrasını attı.
Milli takım bir deney alanı değildir ama kısıtlı imkanlarla İstanbulspor'da üslubunu hissettiren Aykut Kocaman'ın eline böyle bir malzeme vermek ve çıkacak sonuçları görmek ilginç olurdu. Basının saçmasapan eleştirilerinden etkilenmemek için de bir yabancı fena olmazdı. Stuttgart'ın hocası Felix Magath mesela...
Ersun Yanal'ın geleceği söyleniyor; oysa ben Yanal'ı "Gençlerbirliği'ni ilk kez şampiyon yapan teknik adam" olarak görmeyi yeğlerdim.


Yalçın Uygun (Fanatik)
Güneş-A Milli Takım evliliğinin Uzakdoğu serüveni sonrası bitmesi gerekiyordu aslında. Federasyon; tarzını beğenmesem de gereğini yaptı. Kan değişikliği her zaman iyi olmuştur. Ancak ligin en iyi oyuncuları yabancıyken ve lejyonerler de yatarken, yeni teknik adamın işi çok zor.
Yeni teknik direktör öncelikle tecrübeli olmalı. Ligimizi çok iyi tanımalı. Kulüplerle ve meslektaşlarıyla iyi diyaloglar kurmalı. Ve olmazsa olmaz; finallerin adamı olmalı... Aklıma hemen Lucescu'nun ismi geliyor...
Ulusoy'un kutusundan sürpriz bir isim çıkacak gibi. Sıcakkanlı bir Akdeniz insanı gelecek bence.

Yiğiter Uluğ (Vatan)
Gecikmiş bir karar oldu. Bayrak değişimi yapılır. Yeni bir isim yeni bir motivasyon, yenilenme demektir. Bu karar kasım ayında verilmiş olsaydı dört ay kazanılırdı.
Yeni bir çalıştırıcının yalnızca teknik direktör değil, Türk futbolunun gideceği yönü belirleyen, bir futbol felsefesini tepeden aşağıya yayan bir futbol düşünürü olması gerekiyor. Milli takım teknik direktörü maçtan maça takımın başında sahaya çıkan, sadece lig maçlarını izleyen bir adam olmamalı. Bir gün Van'da bir gün Köln'de olmalı.
Ulusoy'un Ersun Yanal'la görüştüğünü biliyoruz. Ama kafasında ne var, bilemiyorum.