Pazar Gezi külliyatı

Gezi külliyatı

07.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yayınevleri arka arkaya Gezi olaylarını ele alan kitaplar yayımlıyor. Birçok dergi de son sayılarında Gezi eylemlerine geniş yer ayırdı. Bu yayınların kimi direniş sırasında çekilen fotoğrafları bir araya getiriyor; kimi sosyal medya üzerinden yapılan yorumları...

Gezi külliyatı

“Sokaktaki İnsanın TC Sözlüğü”

Gezi külliyatı

okaktaki İnsanın TC Sözlüğü”, Gezi’nin ardından yayımlanan en yeni kitap. Akdoğan Özkan’ın hazırladığı, Notos Kitap tarafından yayımlanan kitap hem güncel hem taşıdığı mizahla eğlenceli, hem günlük hayatımıza dönük... Kitap, gündelik hayattan iş dünyasına, kadın-erkek ilişkilerinden Gezi Direnişi’ne uzanıyor. Tüm bu yaşananların Türkçe’yi nasıl değiştirdiğine ve kelime haznemize neler kattığına ironi dolu bir mizahla yaklaşıyor.
800 civarında sözcüğü içinde barındıran kitap oldukça başarılı ve ilginç bir çalışma. Mesela bu kitapta ‘çarşı’nın tanımlarından biri şöyle yapılmış: “Çarşı: 1-Fatih Terim’in Mehmet Ağar ile birlikte fotoğraflarının yayımlandığı ve ‘imparator’ diye anıldığı günlerde, ‘imparatorluk değil tam demokrasi’ yazılı pankart açmış Beşiktaşlı taraftar grubu.” Kitap “Çapulcu”nun da tanımına yer veriyor: “Çapulcu: Almanca’ya dahi ‘Ich chapuliere, Du chapulierst Er/Sie/Es chapuliert’ şeklinde çekimli bir fiil kazandıran Taksim Gezi Parkı direnişçilerinin zati ve sübuti sıfatlarının en yücesi. 2013 yılı haziran ayının iki cumasını Taksim Gezi Parkı’nda kılmış cemaat üyesi.” Ayrıca kitapta ‘gaz’ın yeni tanımını da örneklerle görüyoruz: “Gaz: Maddenin katı ve sıvı dışındaki bir hali ki, hastane içlerine bile sıkabilen bünyenin insanlığından, yiyenin de duyarlılığından haber verir. ‘Sık bakalım, sık bakalım, biber gazı sık bakalım, kaskını çıkar copunu bırak, delikanlı kim bakalım.’ Beşiktaşlı punk grup Ofisboyz’un 31 Mayıs 2013 Gezi Parkı Direnişi’nin de temel sloganı haline gelmiş şarkısının sözlerinden.” Kitabın fiyatı 18 TL.

Haberin Devamı


“Gezi Günlükleri”
Editörlüğünü Gamze Erbil’in yaptığı “Gezi Günlükleri”, Yazılama Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitap, Gezi Direnişi’nin ilk haftasında Sol gazetesi foto muhabirlerinin çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Yayınevi, Gezi Direnişi’ne destek olmak için bu kitabı yayımladığını söylüyor. Kitap fikri de zaten direnişe katılanlardan çıkmış. Kitapta yer alan fotoğraflardan hem Gezi’yi hem direniş sırasında verilen mücadeleyi, hem polis müdahalelerini hem de duvar yazılarını görebiliyoruz. Kitabın bir özelliği ise henüz
direnişin yedinci gününde yayımlanmış oluşu.
“Gezi Günlükleri”nin satış fiyatı ise 14 TL.


“Çapulcunun Gezi Rehberi”
Hemen Kitap tarafından yayımlanan “Çapulcunun Gezi Rehberi” de tamamen Gezi Direnişi sırasında ortaya çıkan duvar yazıları, pankartlar, afişler ve sloganlardan oluşan bir derleme. Kitabı derleyen isim ise Eylem Aydın. Birinci baskısı 10 bin adet yapılan ve 3’üncü baskısı satışa sunulan kitabın fiyatı 12 TL. “Çapulcunun Gezi Rehberi”, seslerini duyurmak için mizahı yöntem seçen ‘diren gezi’ hareketini, Kızılay’dan Dolmabahçe’ye, Tunalı Hilmi’den Şişhane’ye, Güvenpark’tan Taksim’e uzanarak, görseller eşliğinde ele alıyor.

Haberin Devamı

Gezi külliyatı

Gezi olaylarının sembol fotoğraflarından biri de polise kitap okuyan gencin fotoğrafıydı.

Gezi külliyatı

Olayların ilerleyen günlerinde polislerin de ellerinde kitaplarla görülmesi çok ses getirmişti.

Gezi külliyatı

Gırgır dergisi de Gezi’yi kapağına taşıdı. Dergi, eylemlere destek için ücretsiz olarak dağıtıldı.

“İsyanın Sözü (1-8 Haziran Türkiye)”
Epos Yayınları’nın yayımladığı “İsyanın Sözü (1-8 Haziran Türkiye)” adlı kitap kolektif bir çalışmanın ürünü. Yayınevi kitabın tanıtım metninde “1-8 Haziran günlerindeki yazılamalar, nüfuz edilemeyen, kendi meşruluğunu yaşayan saf ‘isyanın sözü’ydü” diyor. Buradan yola çıkan kitap 7 kişinin, Oktay Etiman, Serdar Kayaoğlu, Vural Cömert, Cem Kaan Gürbüz, Hasan Varlı, Eyyüp Çakar ve Onur Berkay Suiçmez’in fotoğraflarından oluşuyor. Yayınevi hem Ankara hem de İstanbul’da, 1-8 Haziran tarihleri arasında yazılmış olan duvar yazılarını ortaya seriyor. Yayınevinin kitabı hazırlamaktaki bir amacı da, çoğu bugün artık silinmiş olan bu duvar yazılarını belgelemek.
Kitap 7 TL’den satışa sunuldu.

“Diren Gezi”
Gezi olaylarını ele alan bir diğer kitap ise Zeki Özkorkmaz imzalı. “Diren Gezi” adlı kitap Cumartezleri Yayınları’nın araştırma-inceleme dizisi kapsamında okurla buluştu. Kitap, sosyal medya ve mizah üzerinden Gezi Direnişi’ni inceliyor. Kitabın tanıtım bülteninde şu sözlere yer veriliyor: “Sosyal medya destanı korkuttu herkesi. Bu sürecin ateşini harlayan ve aynı zamanda olayların vahşetine en serin havayı salan duvar yazıları internette, herkesin sanal duvarlarında yankı buldu. Yıllardır söylenmeyen her şey mizaha döküldü. Gençlik, Diren Gezi Parkı destanını duvarlara sprey sprey yazdı.” Kitabın satış fiyatı ise 15 TL.

“Çapulcuların Sosyal Medya Paylaşımları”
Hasan Kargı’nın derlediği
ve Etki Yayınları’nın okurla buluşturduğu “Çapulcuların Sosyal Medya Paylaşımları” adı üstünde bir çalışma. Kitap, gençlerin sıklıkla başvurduğu sosyal medyada yazılanları, çizilenleri bir araya getiriyor. Kapağına Gezi olaylarının simgelerinden ‘kırmızı elbiseli kadın’ fotoğrafını koyan kitap bugüne kadar 3 baskı yaptı. Yayınevi yetkilileri ‘özellikle direnişin temel direği olan gençlerin dahiyane yaratıcılığıyla ortaya çıkmış olan esprilerin kaybolmaması ve o günlerin unutulmaması için’ bu kitabı hazırladıklarını belirtiyorlar. Kitapta Facebook’ta paylaşılan pankartlar ve Twitter üzerinden yapılan paylaşımlar var. Fiyatı 7 TL.

Haberin Devamı

Gezi külliyatı

Haberin Devamı

Tempo’dan özel ek

Tempo Dergisi, temmuz sayısını Gezi olaylarına ayırdı. “Sıradan bir yaz günü” başlıklı kapağına, olaylar sırasında gazdan kaçarak bir binanın yanına sığınan bir grup genç ve yaşlı insanı gösteren bir simge fotoğrafı taşıyan Tempo, dünyanın önde gelen isimlerinin Gezi eylemlerine verdiği destekten, Gezi’nin yarattığı kahramanlara, Gezi müziklerinden isyan filmlerine, çapulcunun çantasından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkilere neden olan bazı açıklamalara değin dört başı mamur bir dosya hazırladı. Dergi sayfalarında, Gezi’den pek çok kareye de yer verdi. Tempo, ayrıca Gezi Antolojisi adlı bir ek de hazırladı. Gezi Antolojisi, eylemlerin en yaratıcı mesajlarını, duvar yazılarını, fotoğraflarını bir araya getirdi.

NTV Tarih Gezi sayısı yapınca kapatıldı
NTV Tarih ise Gezi Direnişi ile ilgili içerik hazırladığı için kapatıldı. NTV Tarih’in yayın yönetmeni Gürsel Öncü, kapatılma kararının ardından yaptığı açıklamada Gezi olaylarının tüm Türkiye’yi etkileyen çok majör bir hadise olduğu için derginin sabit köşeleri de dahil olmak üzere tüm sayfalarını Gezi’ye ayırdıklarını belirtti. NTV Tarih’in 3D sanatçısı Taha Altan’ın hazırladığı ve Gezi’nin simgelerinden kırmızılı kadını gösteren kapağı, kapatılma kararının hemen ardından ilk olarak sosyal medyaya düştü. Gürsel Öncü yaptığı açıklamada, derginin internet üzerinden herkese ulaşmasını amaçladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Gezi külliyatı

Gezi’de doruğa çıkan mizah

Gezi parkı olaylarında mizah öne çıktı kesinlikle; gençlerin sloganlarında, duvar yazılarında... Mizah dergileri de Gezi’nin yanında durdu. Geçtiğimiz nisan ayında yayın hayatına başlayan aylık mizah dergisi Lama, Gezi Direnişi için çıkarttığı temmuz sayısında adını Toma olarak değiştirdi. Uykusuz dergisi,
6 Haziran’da yayımladığı 301. sayısını “#direngezi özel sayısı” olarak çıkardı; 16 sayfasındaki tüm karikatür ve yazıları Gezi Parkı eylemlerine, polisin orantısız güç kullanımına ayırdı. Haftalık mizah dergisi Leman ise Gezi Parkı direnişini kapağına taşıdı; hatta iki kapakla yayımlandı. Penguen de Gezi Parkı olaylarına tepkisiz kalmadı; Gezi’de yaşananları, siyasi söylemleri karikatürlerle dergiye taşıdı.