Pazar Görmeyen gözlere öyküler

Görmeyen gözlere öyküler

24.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Epsilon Yayınevi bir ilke imza attı. Yayınevinin düzenlediği okuma günlerinde görme engelliler, ünlülerin sesinden öyküler dinledi. Etkinlikler sürecek

Görmeyen  gözlere öyküler

Görmeyen gözlere öyküler

Epsilon Yayınevi bir ilke imza attı. Yayınevinin düzenlediği okuma günlerinde görme engelliler, ünlülerin sesinden öyküler dinledi. Etkinlikler sürecek

YASEMİN BAY

Epsilon Yayıncılık tarafından düzenlenen "Epsilon Görme Engellilere Okuma Günleri"nde okuma özgürlüğünden yoksun görme engelliler, edebiyat dünyasının en güzel öykülerini Hıncal Uluç, İclal Aydın, Cem Özer, Ayşenur Yazıcı gibi ünlülerin sesinden dinliyor.
Epsilon Yayıncılık’ın yöneticisi Ömer Yenici, toplumsal sorumlulukların da bilincinde bir kuruluş olduklarını özellikle vurguluyor. Türkiye’de görme engellilerin kitap okuma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını belirtiyor: "Ülkemize baktığımızda görme engellilerin çok doğal olan kitap okuma haklarından yoksun kaldıklarını görüyoruz. Batı’daki ülkelerde olduğu gibi sesli kitap yok. Bu bağlamda biz sorumluluğumuzu nasıl ifade edebiliriz, belki de bu anlamda öncü olabilmek için ne yapabiliriz derken Okuma Günleri’ni düzenlemeye karar verdik."

"Hiçbir katılımcı para almadı"
Bakırköy Belediyesi Görme Engelliler Koordinasyon Birimi ile birlikte hareket ettiklerini söylüyor Yenici. Bir ay süren araştırma, geliştirme ve planlama sonucunda oluşturulan proje kapsamında, özellikle kamuoyunun tanıdığı kişilerin sesinden öykülerin okunmasına karar veriliyor: "Çalışma sırasında okumayı yapacak kişilerin özenle seçilmesi gerekiyordu. Sahip oldukları özellikler itibariyle hem bu misyona sıcak bakacak hem de kamuoyunun tanıdığı kişiler olmalıydı. Birçok insanın sevdiğine, sesini ve okuma anlamındaki üslûbunu beğendiğine inandığımız kişilerin projede yer almasını istedik. Öyküleri okuyan ünlülere ücret ödenmedi, gönüllü olarak geldiler."
Yenici, salonu dolduran görme engelli insanların yüzlerindeki gülümsemeyi ve mutluluğu gördüğünde doğru bir şey yaptıklarına bir kez daha inanmış. Bir sonraki "Okuma Günleri"nin tarihi ise henüz belirli değil. Fakat bunu düzenli aralıklarla sürdürmek istediklerini dile getiriyor Yenici: "Bu yaptığımız organizasyon bir denemeydi. Ve elde edilen sonuçlar oldukça güzel. Şu anda net bir tarih veremiyoruz fakat belirli bir rutin içerisinde sürecek ‘Okuma Günleri’. Belki bu organizasyonun çeşitli versiyonlarını oluşturabiliriz diye düşünüyorum. Amacımız en azından yılda 4-5 kez böyle etkinlikler yapmak."
"Okuma Günleri"nin ilk ve tek organizasyonları olmadığını da ekliyor Yenici: "Şu anda Maltepeli Sanatçılar Vakfı’nın sponsorluğunu yapıyoruz. Yayınevimiz orada da resim sanatına destek veriyor. Ayrıca İTÜ İşletme Fakültesi öğrencileri bir kulüp oluşturmuşlar. Projelerini gördüğümde şapka çıkarttım. Son derece faydalı bir sempozyum düzenliyorlar. Onlara da destek oluyoruz."




PAZAR