Pazar Göz Teması’na kulak verin

Göz Teması’na kulak verin

07.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk otizmli rock grubunun üyeleriyle Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle müzik çalışmalarını ve otizmi konuştuk.

Göz Teması’na kulak verin

Bugün dünyada her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuyor. Erken teşhis ve doğru eğitimin önemi 2 Nisan’daki Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde sıklıkla vurgulandı. Altı çizilmesi gereken bir diğer başlık bir arada yaşamanın önemi. Uzun yıllardır birlikte üreten rock grubu Göz Teması otizmli ve otizmli olmayan üyelerden oluşuyor. Bir yıldır profesyonel sahne çalışmaları yapan grup üyeleriyle konuştuk.

Haberin Devamı

Grup üyelerine hem hocalık hem de müzik kariyerlerinde mentorluk yapan Emre Koptur: “Göz Teması bana çalışmaktan çok keyif aldığım bireyler ile profesyonel müzik yapma şansı verdi. Bu iki kat keyif anlamına geliyor. Hedefim daha kaliteli müzikle daha büyük kitlelere ulaşmamız ve ekibin kendi kabuğunu kırıp normal gelişim gösteren müzisyenlerle ortak projeler içine girmesi” diyor. Koptur, Dünya Otizm Farkındalık Günü ile ilgili “Otizmi öğrenmek ve otizmli bireyleri anlamaya çalışmanın her şeyden önemli olduğu düşünüyorum” diyor.

“Otizmlilerle çalışmak ufkumu genişletti”

Grubun otizmli üyelerinden Batuhan Kil ise düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Müzik yaparken kendimi çok mutlu hissediyorum. Bu benim sosyalleşmeme de yardımcı oluyor. Bizim yaptığımız müzik gerçek otizm farkındalığıdır.” Kil, ayrıca eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, özel ders saatlerinin artırılması, istihdam ve yaşam köylerinin hayata geçirilmesinin gerekliliğini de vurguluyor.

Göz Teması’na kulak verin

Haberin Devamı

Nisan 2018’den beri Buca Leman Kültür’de sahne alan grup ilerleyen dönemlerde kendi parçalarını yapmayı da hedefliyor. Grubun bir diğer üyesi Barış Koptur: “Birbirinden yetenekli grup arkadaşlarımın arkasında bateri çalarak onlara eşlik ediyorum. Otizmli bireylerle çalışıp başarılarına şahit olmak kişisel olarak ufkumu çok genişletti. Bir engelmiş gibi karşımıza çıkarılan otizmin aslında farklı bir renk olduğunu, farkındalığın ve sabrın sonunda bu güzel rengin hayatın diğer renklerine çok güzel karıştığını gördüm. Her konuda birçok insanın ortak paydada buluştuğu müziğin otizmli bireyleri hayata kazandırma, sosyalleştirme hususunda da çok verimli bir araç olduğunu düşünüyorum. Göz Teması projesi bana bambaşka tecrübeler ve hisler kazandırdı, kazandırmaya da devam ediyor. Herkesi farkındalığa ve hayatı bütün renkleriyle yaşamaya davet ediyorum” diyor.

Dışlamayan bir toplum

Göz Teması’nın otizmli üyelerinden Beril Zorlu’nun ailesi “Göz Teması, otizmli olsalar da bireylerin müzisyen olarak istihdam edilebileceklerini canlı olarak görmemizi sağladı” diyor. Beril’in anne ve babasının bir de çağrısı var: “Otizmli bireylerin de her insan gibi eğitim hakkı, yaşama katılım hakkı olduğunu önemseyen, çocuklarıyla parkta oynayan otizmliye, çocuğunun sınıfında kaynaştırma eğitimi alan otizmliye, apartmanında yaşayan ve zorlukları olan yetişkin otizmli komşusuna ayrımcılık uygulamayan, dışlamayan bir toplum için gerçekten de farkında olmalarını diliyoruz.” Göz Teması, en büyük hayali sahne olan otizmli Kaan Aybacak’ın hayallerini gerçeğe dönüştürmüş. Evde org, kanun, elektro gitar çalarak vakit geçiren Aybacak’ın ailesinin dileğiyse konservatuar baraj puanın kaldırılması ve ünversitelerde daha fazla kontenjan açılması.