Güvercinler marş marş

Güvercinler marş marş

Güvercinler marş marş





Güvercinler marş marş
Güvercinler artık savaş taklası mı atmaya başlayacak? Gerekçe otomatiğe bağlanmış. Amerikalılar "Petrol için gidiyorsak Irak’a, namerdiz" diyorlar. "Biz oraya demokrasi götürüyoruz, barış götürüyoruz" diyorlar. Amerikalıların müthiş numarası bu değil mi? Bütün kavramları içlerini boşaltarak kullanmak... On milyonlarca Amerikalı barış güvercinine dönüşmüş. Barış için savaşçı güvercinler... Siftah 150 bin asker güvercin (!) yolda imiş. Haydi cikcikler, marş marş!
Güvercin antikitede Afrodit’in güzelliğini temsil etmişti. Güvercin tarihçilerine göre Romalılar savaşta haberleşmek için güvercinlerden yararlanmıştı. Bağdat halifeleri posta güvercinlerine çok değer verirdi. Bağdat’a özgü bir güvercin türü var: Adı bağdadi. Amerikan barış güvercinleri bağdadilere karşı! Kim bilir neler olacak neler... Bağdat’ın iki yakası Dicle ve Fırat... Altı, Ortadoğu’nun en kaliteli petrol yatakları. Üstü, uygarlığın başlangıcı. Bağdat vahası kaleydoskopunun zaman tünelindeki enstantanelerine buyur ola bu testusta bu kez de...

1- M.S. 762’de Halife El Mansur’un kurduğu Bağdat, 1258 yılında Moğollar tarafından yerle bir edilir. İddiaya göre Fırat Nehri, atılan binlerce kitabın mürekkebinden dolayı günlerce siyah akar. Bağdat’ı istila eden hakan kimdir?
a. Timurlenk
b. Cengiz Han
c. Hülagu Han
d. Nebukadnazar

2- Bağdat kelimesinin kökeninin çok eskilere dayandığı söyleniyor. Menşei bilinmiyor dense de kimine göre Farsçada "Tanrı verdi" demekmiş. 762’de kurulduğunda ona ne ad verilmişmiş?
a. Darüsselam
b. Hüdaverdi
c. Şattülarap
d. Elcezire

3- Bağdat kapısında bu kez sıfırı kim tüketecek Allah bilir. Ama "sıfır" rakamı Bağdat’ta bulunmuş... M.S. 830’da cebiri (İngilizcede algebra, Arapça "el cebröden geliyor) icat eden, iddiaya göre matematikte "sıfır"ı ilk kez hesaplamada kullanan Türk kökenli alim kimdi?
a. El Biruni
b. Miletoslu Tales
c. Harzemli Musa Oğlu Muhammet (Araplar ona Al Harizmi, Batılılar Al Khwarizmi diyor)
d. Farabi

4- İlk satranç problemi Bağdat’ta M.S. 840’ta kimin tarafından ortaya atılmış?
a. Halife Harun Reşit
b. Mimar, matematikçi, şair Ömer Hayyam
c. Halife Bilal
d. İbni Sina

5- Bağdat’ta Ölüm! M.S. 922’de Bağdat’ta mollalar tarafından zındıklıkla suçlanan bir kişi çarmıha gerilir. Tasavvuf sevdalısı bu kişinin suçu, "enel hak" yani "Ben Hak’kın kendisiyim" demiş olmasıdır. Kestirebilecek misiniz?
a. Cüneyd-i Bağdadi
b. Bağdatlı Ruhi
c. Muhiddin-i Arabi
d. Hallac-ı Mansur

6- M.S. 1066’da Bağdat’ta Nizamiye medreselerini kurmuş, şehre yüz binlerce ciltlik kütüphane kazandırmış Türk vezir kimdi?
a. Nizamülmülk (Siyasetname’nin yazarı)
b. Selaheddin Eyyubi’nin başarılı Türk veziri Bahaeddin Karakuş
c. Yusuf Has Hacip (Kutadgubilik’in yazarı)
d. Hiçbiri

7- "Bağdat Hatunu"nu kestirebilecek misiniz?
a. Bağdat Hatunu diye bilinen 14. yüzyılın güzel İlhanlı sultanını konu eden Güngör Dilmen’in tiyatro oyunu
b. Saddam’ın ordusunda asker Bağdatlı kadın
c. Babil Kraliçesi Semiramis
d. Hiçbiri

8- Bağdat’ı 1534’te fetheden Osmanlı sultanı hangisi?
a. Genç Osman
b. Kanuni Sultan Süleyman
c. Yavuz Sultan Selim
d. Fatih Sultan Mehmet

9- Bağdat’ı Safevilerin elinden alarak 1638’de ikinci kez fetheden Osmanlı sultanı kim?
a. Murat Hüdavendigar
b. Koca Murat Han
c. Sultan III. Murat
d. Sultan Murat Han Gazi

10- 1638’de Bağdat Seferi şerefine Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılmış olan Bağdat Köşkü nerede?
a. Abbasi Halifesi Mutasım’ın Türk komutanı Eşnas tarafından 836 yılında Türk ordusu için inşa ettirilmiş Bağdat yakınındaki Samerra kentinde
b. İstanbul’da Bağdat Caddesi’nde
c. Topkapı Sarayı’nda
d. Babil’in asma bahçelerinde

11- 1955’te NATO’nun Ortadoğu’daki uzantısı olarak İngiltere’nin öncülüğünde Türkiye, İran ve Pakistan arasında önce Bağdat Paktı, sonra CENTO diye anılan bir güvenlik anlaşması yapılmıştı. Sonu ne oldu?
a. Kurulmasına petrol payı için öncülük eden İngiltere, paktın sonlandırılmasında da öncülük etmişti
b. Amerika kendisinin yer almadığı hiçbir anlaşmayı istemediğinden CENTO’yu bozacak çeşitli oyunlar düzenledi
c. İran’daki İslamcı darbeden sonra tümüyle dağıldı
d. Türkiye bir CENT’e muhtaç kalınca örgütü terk etti

12- Bağdadi bir şairin adıymış. Bağdadi kumaş var. Bağdadi kağıt var. Peki, mimarlıktaki "bağdadi" ne demek?
a. Ziggurat şeklinde
b. Ağaç direkler üzerine çakılmış çıtalara sıva vurularak yapılan duvar ya da tavan
c. Sekizgenlerden oluşan ahşap süsleme
d. Arabesk motif

13- "Bağdat Hırsızı" kim?
a. Ali Baba ve Kırk Haramiler A.Ş.
b. Denizci Sinbat
c. Berlin-Bağdat demiryollarının sahipleri
d. Aktör Sir Douglas Fairbanks

Yanıtlar: 1) c, 2) a, 3) c, 4) c, 5) d, 6) a, 7) a, 8) b, 9) d, 10) c, 11) c, 12) b, 13) d.




























19 Kasım 2019 Magazin Bülteni19 Kasım 2019 Magazin Bülteni

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber