Pazar Harika bir marina oteli

Harika bir marina oteli

24.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çeşme’deki IC Marina Hotel insanda “Burada yaşamalıyım” hissi uyandırıyor

Harika bir marina oteli

Marinalar inşa edildiği bölgede büyük rantların oluşmasını sağlıyor. Marina yatırımının gerçekleştiği bölgede arsa, ev, dükkan fiyatları ve kiralarında ciddi sıçramalar meydana geliyor. Bu ranttan, marina yatırımcısından çok çevrede emlak sahibi olanlar yararlanıyor.
Bürokrasi marina yatırımcılarına, minik oteller, rezidanslar gibi karasal yatırım yapıp sağladıkları ranttan pay alması engelliyor. Bürokrasideki bu düşünce yapısı artık yavaş yavaş değişiyor. Marinalar içinde küçük otel yatırımları yapılmasının önü artık açıldı. Bu yıl hizmete giren ve kara yapılarındaki mimarisi ile büyük beğeni toplayan Çeşme IC Marina’nın butik oteli tamamlandı. Belediyeden ruhsat işlemleri devam eden otel henüz hizmete açılmadı ama geçtiğimiz hafta Çeşme’ye gittiğimde oteli gezdim. Deyim yerindeyse büyülendim.
Küçük oteli olan, oteli bırakın pansiyonu olan, işletmesine bir statü ve değer katmak için çok kolayca “butik otel” nitelemesi yapıyor. Çeşme IC Marina Otel hem dış mimari yapısı, hem konumu, hem odalarındaki dekorun sıcaklığı bakımından insanı hemen sarıp sarmalıyor. İnsanda bir konaklama ihtiyacından çok “Ben burada yaşayabilirim” duygusu yaratıyor. Oteli gezdiğimde ve komodor suiti denilen odayı gördüğümde, aklımdan geçen ilk düşünce şu oldu: “Üçüncü kitabımı burada yazmalıyım...”
Teknesi Çeşme’de olmayanlar için, özellikle sezon dışında bu oteli şiddetle öneririm. Üstelik balığın bollaştığı, yabani Ege otlarının doğadan fışkırdığı bu mevsimde, Çeşme’deki lezzetler de tavan yapıyor.


Güvenli bir seyir için
Amatör Denizcilik Federasyonu seyir halinde hayati önemdeki konulara bir çırpıda ulaşabileceğiniz Dümen Başı Kartları Kiti yayınladı. Sezar Atmaca’nın hazırladığı, Kadir Abbas’ın grafik çizimlerini yaptığı dümen başı kartlarının en güzel özelliklerinden biri de asetat kaplanarak suya dayanıklı olması. Böylelikle, en küçük teknede bile fırtınalı ve dalgalı denizlerde havuzlukta kullanılabiliyor.
Dokuz ana konuda hazırlanan kartlar, şeffaf bir klasör içinde 15 TL’den satışa sunuldu. Büyük ticari gemilerde köprü üstü kartları olarak hazırlanan ve profesyonel kaptanlara hizmet veren benzeri kitin, küçük tekneler için suya dayanıklı olarak hazırlanması amatörler ve yatlar için önemli bir eksikliği giderdi. Kartların temini için www.adf.org.tr adresine bakabilirsiniz.
Dümen başı kartlarında bir çırpıda ulaşabileceğiniz konular ise şöyle: Tehlike haberleşmesi, tehlike işaretleri, yelkenli ve motorlu tekneler bakımından denizde çatışmayı önleme kuralları, denizdeki şamandıraların anlamları, yelkenle, motorla seyreden tekneler, balıkçılıkla uğraşan ya da başka bir tekneyi çeken gemilerin seyir fenerleri, denizde şekil ve ses işaretleri ile haberleşmeler... Bu kit sayesinde gece karşılaştığınız bir teknenin yelkenle mi seyir yaptığını, trol çeken bir balıkçı mı olduğunu ya da mayın temizleyen bir gemi mi olduğunu çok kolay ve hızlı bir şekilde anlıyor ve güvenli bir seyir yapabiliyorsunuz.


Sudan ucuz Sakız
İstanbul’da ve isim yapmış kıyı beldelerimizde iyi bir akşam yemeği için kişi başı 100 ile 200 lira arasında hesap çıkınca, insan ister istemez başka yerlerle kıyaslama yapıyor. Komşu Yunan adaları, bir-iki istisna hariç, Türkiye’ye göre çok ucuz... Türklerin yoğun olarak gittiği Simi adasında özellikle Manos’un yerinde fiyatlar, İstanbul’u aratmıyor. Ancak genel olarak Ege adalarında ahtapot, kalamar, birkaç çeşit soğuk meze, salata, balık ve 20’lik uzo için adam başı 15-25 avro arasında (30-40 lira) hesap ödeniyor.
Yunanistan’ın yeşil pasaporta vize muafiyetinden sonra, İzmir-Sakız Adası arasında yoğun bir tur trafiği başladı. Çeşme-Sakız arasında hafta sonu düzenlenen tura katılanlar gemi ile ulaşım, otelde konaklama, açık büfe sabah kahvaltısı, öğle yemeği, buzuki eşliğinde akşam yemeği, otobüsle rehber eşliğinde ada turu dahil, 180 lira ödüyorlar. Neredeyse bizde bir akşam yemeği fiyatı...
Turların yoğun ilgi görmesi üzerine 28 Ekim- 31 Ekim tarihleri arasında üç gece dört günlük, Çeşme-Sakız-Midilli-Sakız-Çeşme turu düzenledi. Katılım fiyatı ise 395 lira... Bu fiyata ulaşım, konaklama, iki taverna gecesi, sabah kahvaltıları ve otobüslerle şehir turları dahil. Daha geniş bilgi için: Ege Birlik: (0232) 421 36 68; Ayvalık Jale Tur: (0266) 331 31 70


West Marin Marmaris’te
17 farklı kategoride 10 binden fazla yat ekipman ve aksesuarlarının satıldığı denizcilik marketi West Marin, Kartal, Kalamış ve Bodrum’dan sonra dördüncü mağazasını Marmaris’te hizmete açtı. 42 yıldır Amerika’nın en önemli denizcilik marketleri arasında yer alan West Marine 2008 yılında, aynı zamanda Türk yelkenciliğinin duayenlerinden olan Rahmi Koç’un girişimi ile Türkiye’ye geldi. West Marine tekne kılıflarından giyime, hediyelik eşyalardan su sporları malzemelerine, denizcilik ile ilgili kitaplardan yelken donanımına kadar denizle ilgili her türlü ürünü mağaza konseptinde, tek çatı altında sunuyor.

Sağlam ve yumuşak halat
Tuzlu su ve güneşin etkisiyle kuruyan ve iyice sertleşen, kullanması da toplanması da dert olan halatlara çözüm geldi. Kaya Grubu, Pendik MarinTürk Marina’da düzenlenen 29. Uluslararası Shop & Miles Boat Show’da denizciler için, kullanışlı ve iki kat dayanıklı yeni halat modelini tanıttı. Neo Solid adı verilen halatın tek gövdeli, sabit ve yumuşak bir yapısı bulunuyor. Bugüne kadar ülkemizde üretilmeyen ve ithal edilen bu halatların sürtünmeye, tuzlu su ve güneşin etkilerine karşı direnci daha fazla, ömürleri iki kat uzun. Bu özellikler aynı zamanda dokuyu yumuşak tutuyor ve gemici bağlarının çok daha rahat atılmasını ve çözülmesini sağlıyor.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Yelkenli biberler

Çeşme IC Marina’da yer alan Gurme Restoran’ın şefleri Yusuf Devrim Orhan ve Samet Derebaş, kırmızı biberlerden yelkenli tekne maketi yapıp içlerini de bildiğimiz karnıyarık malzemesi ile doldurarak servis ediyorlar. Yapımı kolay, görüntüsü şık bu yelkenli biberlerin tarifi şöyle:
Kalın etli iri salçalık kırmızı biberlerin üst tarafını kesin. Çekirdeklerini ayıklayın. Formunu kaybetmeden biraz diri kalacak şekilde fırında közleyin. Bir tavada yağsız kıyma, soğan, domates, sarmısak, karabiber, tuz ve ince doğranmış maydanozu kavurun. Biberlerin içine doldurun. Üzerine bir dilim ince kesilmiş kaşar peyniri koyun, fırında 10 dakika pişirin. Servis yaparken, yelken şeklinde kestiğiniz yufkayı yağsız tavada kavurun ve süsleyin. Yelken için ayrıca üçgen şeklindeki patates cipsleri de kullanabilirsiniz.