Pazar Havada uçan lazımlık

Havada uçan lazımlık

18.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki pazar, 34 takım yarattıkları uçuş makineleri ile Caddebostan sahilindeki rampadan atlayacak. Redbull’un düzenleyeceği yarışta uçuşa geçecekler arasında çamaşır makinesi, lazımlık ve korsan gemisi var

Havada uçan lazımlık

Uçan bir lazımlık, kanatlı bir korsan gemisi, uçan halı... Yalnızca bunlar mı? Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Red Bull Flugtag‘da “kanatlanacaklar” arasında Boğaz Köprüsü bile var.
1991’den beri dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen yarışma 25 Mayıs günü İstanbul Caddebostan Sahili’nde “uçuşa geçecek”.
Yarışmaya toplamda 586 başvuru yapıldı. İçlerinden en yaratıcı el yapımı uçuş makinesi taslakları seçildi ve sonunda 34 takım “havalanmaya” hak kazandı.
Dört kişiden oluşan takımların pilotları altı metrelik rampaya çıkacak. Kendi hazırladıkları uçuş makineleri ile kendilerini aşağı bırakacak. Takımların pek çoğu iddialı. Metrelerce uçacaklarını söylüyorlar. Bir kısmı da yarışmaya sadece eğlenmek için katılmış, atlar atlamaz denize çakılmayı göze almış.
Almanca uçuş günü anlamına gelen Flugtag ilk kez 1991’de Viyana’da yapıldı. Şimdiye kadar 300 binden fazla katılımcı ile dünyanın çeşitli yerlerinde 35’ten fazla kez gerçekleştirildi.
Uçuş üç kritere göre değerlendiriliyor: Yaratıcılık, kat edilen uçuş mesafesi ve gösteri yeteneği. Ekipler gösteri öncesindeki 30 saniye boyunca müzik eşliğinde şov maharetlerini gösteriyor. Bunun için makyajları ve kostümleri de en az uçuş makineleri kadar başarılı olmalı.
Bugüne kadarki en uzun mesafeli uçuş rekoru 2000 yılında Avusturya’daki Flugtag’da gerçekleştirilen yaklaşık 60 metrelik uçuş. Bakalım bizimkiler bu rekoru kırabilecek mi?

Haberin Devamı

Havada uçan lazımlık

“Frankenstein sedyesiyle birlikte atlayacak”
Soner Emanet (Frank takım kaptanı)
Yarışmanın en genç takımı biziz. Endüstri ürünleri tasarımı bölümünde öğrenciyiz.
Frankenstein’ı sedyesiyle birlikte rampadan uçuracağız. Hemşireler ve doktor Frankestein’a yani bana içi Redbull dolu bir şırıngayı enjekte edecek. Onlardan kaçmak için uçuşa geçeceğim.

Havada uçan lazımlık

“Denizde gitmeyi biliyoruz, havada gidip gidemeyeceğimiz o gün belli olacak”
Kaan Akyıldız (Pirates takım kaptanı)

Ekibimizdeki herkes gemi inşaatı ile ilgili işlerde çalışıyor. Bu yüzden ahşap bir korsan gemisi yapmaya karar verdik. l Denizde gitmeyi biliyoruz, havada gidip gidemeyeceğimiz o gün belli olacak.

Havada uçan lazımlık

“Yasaklar’daki ‘Minik Kelebek’ adlı şarkı eşliğinde denize süzüleceğim”
Fulya Köklü (Carat Wings kaptanı)

Daha önce yamaç paraşütü yaptığım için beni pilot seçtiler. l Uçuş makinesinin altı tırtıl, üstü delta kanat şeklinde kelebek. Atlayışta tırtıl düşecek, kelebek uçacak. l Denize “Yasaklar”daki “Minik Kelebek” şarkısıyla süzüleceğim.

Haberin Devamı

Havada uçan lazımlık

“Şov için mini etek giyecek, peruk takacak ve çamaşır yıkayacağız”
Ali Özhan Hayrat (Çamaşırcı Güzelleri takım kaptanı)

Uçmayacak bir makineyi uçurmak istedik, aklımıza çamaşır makinesi geldi. Kanatlarımız hurdaya çıkmış bir uçağa ait.
Makyajımızı profesyonel makyöz yapacak. Kostümleri sanat yönetmeni, koreografiyi tiyatrocu arkadaşımız hazırlıyor.
Mini etek giyerek şov yapacağız. Saçımızda lüle peruklar olacak.
O halde çamaşır yıkayacağız. Yıkadıklarımızı uçağın üzerine asacağız ve ben havalanacağım.