Pazar “Hayal kurmak vazgeçilmezimdir”

“Hayal kurmak vazgeçilmezimdir”

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz hafta final yapan “Cesur ve Güzel”in Banu’su Gözde Türkpençe’yle Demirören İstiklal Palas’ta buluştuk. Aynı zamanda bale öğretmeni olan sanatçıyla hayallerini ve hedeflerini konuştuk

“Hayal kurmak vazgeçilmezimdir”

Dokuz yıldır Dans Akademik’te miniklere bale ve modern dans eğitimleri veren Gözde Türkpençe, geçtiğimiz hafta öğrencileriyle yıl sonu performansı için sahneye çıktı. Flamenko kostümüyle başka bir kimliğe bürünen sanatçıyla söyleşi için Demirören İstiklal Palas’ta buluştuk, dans hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

Dans ve oyunculuğu bir arada yürüten Türkpençe, oynadığı “Cesur ve Güzel” dizisi final yapar yapmaz soluğu sinema filmi için yeniden sette aldı, proje BKM’ye ait.

Türkpençe’ye göre oyunculuk konsantrasyon istese de dans etmek için sahneye çıkmanın enerjisi çok daha yüksek. Çocukluğundan beri hayalperest ve hedeflerini genelde ıskalamıyor. Bunun sebebini de “Çalışkan ve
kolay pes etmeyen bir yapım var” diyerek açıklıyor.

- Küçükken hayaliniz dansçı olmak mıydı, oyuncu olmak mıydı?

Aslında küçükken hayalim babam gibi mimar olmaktı fakat altı yaşında baleye başladıktan sonra zamanla sahneye bağımlı hale geldim diyebilirim.

- Bütün bir sezon hem bale öğretmenliğini hem de diziyi bir arada yürüttünüz, zor olmadı mı?

Haberin Devamı

Ben yıllardır bu şekilde çalışıyorum, o yüzden artık alıştım; projenin başında biraz zorlanıyoruz fakat sonrasında set programı rayına oturunca organize olmak o kadar da zor olmuyor.

“Genç kıza dönüşmelerini izlemek gurur verici”

- Bale dışında hangi türde dans eğitimleri veriyorsunuz?

O yılki talebe göre modern dans ve street jazz dersleri de veriyorum ama klasik bale sınıflarım her yıl düzenli devam ediyor.

- Dans ederek büyüyen çocukların hayatta ne gibi avantajları oluyor? Öğrencilerinizde neler gözlemliyorsunuz?

Dans eden çocukların konsantrasyon ve ritim duyguları kuvvetleniyor, bu da özellikle okul hayatlarında ve ileride iş hayatlarında daha başarılı olmalarında rol oynuyor. Öncelikle öğrencilerimle yakın bir ilişkim vardır, zaman zaman ablaları zaman zaman öğretmenleri gibi görüyorlar beni, bu da ilişkimizi daha içten ve samimi kılıyor. Onları yakından takip ettiğim için tüm gelişmelerine hakimim; hangi çocuğun neye ihtiyacı olduğu, nasıl bir karakteri olduğu sizin onlarla ilişkinizde önemli bir nokta. Bence öğretmenlerin genel olarak yaptığı hata her öğrenciyi aynı görüyor olmaları. Günden güne onların çocukluktan birer genç kıza dönüşmelerini izlemek benim için
gurur verici.

“Çalışkan ve kolay pes etmeyen bir yapım var”

- Dans idolleriniz kimler?

Martha Graham ve Sylvie Guillem diyebilirim.

Haberin Devamı

- Dans için sahneye çıkmakla oyun için çıkmak arasında fark var mı? Hangisinin enerjisi sizin için daha yüksek?

“Hayal kurmak vazgeçilmezimdir”

Dansta bireysellik daha ön plandadır fakat oyunlar genel olarak daha bir ekip işi, bu yüzden daha çok konsantrasyon ve prova gerektiriyor. Ama benim için dansın enerjisi çok daha yüksek ve keyifli.

- Hayaller kurma ve hedefler belirleme konusunda nasılsınızdır? Koyduğunuz hedeflere ulaşır mısınız?

Hayal kurmak çocukluğumdan beri vazgeçilmezimdir diyebilirim, hayalperest bir yapım vardır; kendime her zaman hedefler koyarım ama vazgeçilmez hedeflerim yoktur. Genel olarak hedeflerine ulaşan biriyim çünkü çalışkan bir yapım var ve kolay pes etmem.

- Bu sezon televizyonda yer alacak mısınız, projeleriniz neler?

Şu sıralar yeni bir sinema filmine başladım, onun çekimleri sürüyor fakat televizyonla ilgili netleşen bir projem henüz yok.