Pazar Hayat biraz tango biraz da modern danstır

Hayat biraz tango biraz da modern danstır

11.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Güneri Cıvaoğlu’nun Kanal D’de yayımlanan “Şeffaf Oda”sına konuk oldu.

Hayat biraz tango biraz da modern danstır

Sohbet sırasında Cıvaoğlu’nun “Dans eder misiniz?”?sorusuna ise Gül’ün yanıtı “Hayat zaten bir dans” oldu. İçinde bulunduğumuz hayatı bir dansa benzetmişti Cumhurbaşkanı. Biz de merak ettik. Hayat hangi dansa benziyor?


“Bence hayat bir tango”
Aysun Aslan
Bence hayat bir tango. Çünkü kadınla erkeğin mutlaka yan yana yürüdüğü bir hayata inanıyorum. Dolayısıyla hayatı tangoya benzetiyorum. Tango kadın ve erkek üzerine kuruludur. Bence dünya da kadın-erkek ilişkileri üzerine kurulu.

“Yaşam modern dansa benziyor”
Beyhan Murphy
Ben modern dansla ilgileniyorum, hayatı da modern dansa benzetiyorum. Modern dans da hayat gibi karmaşık, derin, riskli, düşünsel, çağdaş ve toparlayıcı.


“Flamenko ve oryantal gibi bireysel danslara yöneldik”
Nesrin Topkapı
Herkesin kendine göre bir dansı var. Yumuşak, sade, neşeli, öfkeli, üzgün, acılar içinde gibi herkesin kendine özgün bir dansı var. Anlık olarak bile danslarımız değişiyor. Tek bir dansa benzetemiyorum hayatı. Vals ve tango partnerle yapılan danslar. Ama günümüzde artık pek partnerle dans edemiyoruz gibi geliyor bana. Flamenko, oryantal gibi bireysel danslara yöneldik sanki günümüzde. Ama toplu danslar herhalde daha keyif verici olurdu. Hayatı tek bir dansa benzetemem. Hayatı bir filme ya da bir kitaba da benzetebilirsiniz. Ama “Hangi kitap?” demek çok zor.


“Modern dans yaşamla ilgilidir”
Prof. Dr. Şebnem Aksan
Dans harekettir. Hayat da tamamen hareketle varlığını belirtir. Dans ve hayat birbirine çok benzer. Hayat da bir danstır. Bu çok yapılan bir benzetme. Tango ve vals gibi danslar salon danslarıdır ve uyumla ilgilidir. Salon danslarının hepsi uyumla ilgili. Eğer hayat uyum içindeyse tangoya benzetebiliriz. Ama yaşamımız her zaman uyum içerisinde olmuyor tabii ki. Ama belki çok daha yukarıdan bakarsak bu uyumsuzluk da bir uyumdur. Karmaşa da belki bir çeşit uyum. Karmaşa içeren danslar da var. Mesela modern dans. Modern dans hayatın akışına ve bugünkü haline odaklanmış durumda. Bu nedenle diğer danslara göre hayata çok daha yakındır modern dans. Modern dansların hemen hemen hepsi yaşamla ve duyularla ilgilidir. Mesela bale için aynı şeyi söyleyemeyiz. Tango da aslında hayata benzer. Tutkulu bir ilişkiyi anlatır. İki cinsin birbirine olan tutkusu üzerine kuruludur tango. Tango halktan ve sıradan insanların tutkusunu gösterir. Mesela vals çok daha yumuşak ve asil bir dans.


Hayat biraz tango biraz da modern danstır



“Yaşam klasik balelerden oluşan bir bütün”
Tan Sağtürk
Hayatı ben her türlü dansa benzetiyorum. Çok klasik bir tarafı olan bir yönü de var hayatın. Özellikle İstanbul’un klasik yanı bana ünlü besteci Igor Stravinski’nin yorumları gibi geliyor. Hayatı Stravinski gibi hissediyorum. Yani çok hızlı, karmaşık, kendi içinde inanılmaz bir dinamizmi olan bir eser gibi İstanbul. İstanbul hayatın ta kendisi. Pek çok dansa da benzetilebilir. İstanbul’dan akan vapurlar bence bir vals. Çok uç noktalar da yaşanıyor, dolayısıyla tangoya da benzetiyorum İstanbul’da hayatı. Eminönü ise modern dansa yakın. Dünyaya baktığımızda ise hayat klasik danslardan, klasik balelerden oluşan bir bütün bence.


Hayat biraz tango biraz da modern danstır
“Abdullah Gül’ün sözleri ilk defa dansı olumlu bir şey olarak gösterdi”

Zeynep Tanbay
“Dans” siyasette aslında kötü anlamda kullanılıyor. “Kıvırtmak” kelimesiyle özdeşleştiriliyor. Ancak Abdullah Gül’ün sözleri ilk defa dansı olumlu bir şey olarak gösterdi. Benim hayatım 12 yaşından beri dans. Hayata dans olarak bakıyorum. Kendimi dansla ifade ediyorum. Bence de hayat bir dans. Ancak tek bir dansa benzetemem.


“Hayat tek bir dans değil”
Meriç Sümen

Benim hayatım dans. Ama insanların kendi hayat danslarının ritimlerini bilemem. Müzik o kadar güzel bir şey ki. Ben ne müziği dinlersem dinleyeyim kalkıp dans etmek isterim. Bilmediğim dansları da etmek isterim. Kendimce hareket ederim. Gözümü dansla açtım. Benim hayatımda dans bir yaşam şekli. Ama hayat bir danstır diyemem. Hayatı tek bir dansa benzetemem.