Pazar “Hayat eyleme geçeni seviyor”

“Hayat eyleme geçeni seviyor”

26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üçüncü kitabı “Sırlar Bohçası” yayımlanan Meltem Güner kitabında pek çok sembolü ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor. Güner “Bu bilgileri harekete geçersen kullanabileceğini hatırlatmak üzere veriyorum. O rengi oraya farkındalıkla koyarsan bir anlamı var. Hayat çabalayanı, eyleme geçeni, fark edeni seviyor”

“Hayat eyleme geçeni seviyor”

Klasik arkeoloji eğitimi sırasında, mitoloji derslerinde mitlerin sembolik birer aktarım olduğunu fark etmiş ve bu alanla ilgilenmeye başlamış Meltem Güner. Yıllar içinde biriktirdiği bilgiler, kendisi gibi sembol okuyucusu olan eşi Ünal Güner’inkilerle de birleşince insanlarla paylaşımlar, kendi deyimiyle “hayat okumaları” başlamış. Bir yandan da yazıya dökmüş bu bilgileri. Yazarın son kitabı “Sırlar Bohçası” Destek Yayınları’ndan çıktı. Güner’le bir araya gelerek sembolleri konuştuk ve ondan öneriler aldık.

Haberin Devamı

Üçüncü kitabınız “Sırlar Bohçası”. Sayılar, renkler, hayvan sembolleri, geometrik şekiller gibi kategorilerde açıklıyorsunuz sembolleri kitapta.

Hem o dizilim hem de bir eleme yapıldı. Her şey sembol çünkü, bir kütüphane yazmam lazımdı öteki türlü. Evin temelini oluşturacak şeyleri seçtim. Yani renkler, sayılar, şekiller, kadim bir takım semboller, dini semboller, doğadan semboller... Bunlar öncesiz mi, süregelen kabul görmüşlüğü var mı? Bunun üstüne de nasıl inşa edeceğini anlattım okuyucuya. Artık karşılaştıklarını kendi bilgi dağarcığı ve yorumuyla kendi başına görebilir. Bu kitap ve tüm kitaplarımdaki temel mesajım şu: Bireyin kendi kendine yetebileceği, bilgiyle buluşan ve uygulamaya koyan herkesin kendi hayatına açılımlar verebileceği. Bence çağın da en önemli mesajı özgür olmak ve özgün olmak. Özgürlük özgünlük yaratıyor. Kendini istediğin gibi ifade edebilmek seni özgün kılıyor. Ve ne kadar özgürsek de o kadar kendimizle buluşuyoruz aslında.

Haberin Devamı

Sembolleri okuyabilmek ne gibi katkılar sağlıyor?

Başımıza gelen olayları, yaşadığımız travmaları, kazaları anlamak istiyoruz, neden bu benim başıma geldi diye. Sembol okuyucusu bu sorduğu soruların cevaplarını bulabilir. Aynı zamanda diyelim ki hayatımızı yenilemek ve yepyeni bir gelecek tasarlamak istiyoruz. Önce şu anda mevcuttaki potansiyelin ne, bunun ne kadarını kullanıyorsun bilmen lazım. Evin, seçtiğin aksesuarların, renklerin, iş yerini dizayn ederken seçtiklerin sana seni anlatıyor. Onlara bak ve kendini analiz et, fark et. İstediğin yeniliği, geleceğini tasarlamak için gereken bilgileri veriyorum. Yani hem başına geleni anlamlandırmaya yarıyor hem de kendilerini yeniden tasarlamaları için bir yol haritası çıkarmalarını sağlıyor diyebiliriz. Hayatını dönüştürme yolculuğunun tek kapısı var; kalp kapısı. Ve o kapı sadece içeriden açılıyor. Onu içeriden açarsan zaten hayat
çok cömert. Bu bilgileri harekete geçersen kullanabileceğini hatırlatmak üzere veriyorum. O rengi oraya farkındalıkla koyarsan bir anlamı var. Hayat çabalayanı, eyleme geçeni, fark edeni seviyor.

Haberin Devamı

"Müşteri girdiğinde mekan onunla konuşuyor"

İş yerinde nelere dikkat etmeliyiz?

Masamızın olduğu yerin arkasında cam olmamalı ve düzenli olmalı. Benzer benzeri çekiyor, karmaşa karmaşayı getiriyor. Bir türlü bitmeyen işlerin en önemli sebeplerinden biri düzene girmemiş bir çalışma masasıdır. Masanın sağ köşesi bizim kariyer planımız. Bu alanda ışıklı bir obje, bir kristal top veya iyi bakılan, güzel bir canlı çiçek olmalı. Sağ taraf bizim geleceğimizi sembolize ediyor. Oraya baktığımızda şuur altımız geleceğimizin açık olduğunu görmeli. Para girdisi olan bir iş yeriyse kase tipi objeler ve içerisine konan güzel objeler bereketi toplamayı sembolize eder. Kasanın yanına kase türü objeler koyulabilir. Müşterinin çok girip çıktığı bir yerse iş yerimiz, müşteriyi görecek yere bir ayna ve kırmızı şekiller tercih edilebilir. Çünkü bu eylemi çağırır. Bir hekimsek ya da gelenleri rahatlatmak istiyorsak daha dişi hale getirmeliyiz mekanı. Daha yumuşak renkler ve az ayna, köşeli olmayan, yuvarlak hatlar tercih etmeli. Bazı doktorlar, diş hekimleri bembeyaz muayenehane yapıyor mesela. Orada baskı altında hissediyoruz, o beyaz, ölümü çağrıştırıyor bize. Müşteri girdiğinde mekan onunla konuşuyor. İşimiz hangi alandaysa ve ne mesaj vereceksek ona uygun olmalı.

Haberin Devamı

Peki hediye olarak seçebileceğimiz objeler için neler önerirsiniz?

Bir çifte hediye alıyorsak tek bir kuğu hediye etmek yanlış, çünkü kuğu evlilik sembolü. Güvercin, çift sembolü. Hediye baktığımızda bize de mutluluk hissettiren bir sembol olmalı. Mesela tek fil doğru bir sembol değil. Fil anaerkil bir topluluk olduğu için dikkat edin birbirine çok bağlı ailelerin olduğu evlerde çoklu fil sembolleri vardır. Maymun ve eşek sembolleri bir çocuğa götürülebilecek çok güzel hediyeler. Ama mesela koala, belli bir yaşa kadar kullanılması gereken bir sembol, anneyle bağı çok güçlendiriyor. Özellikle annesi tarafından desteklendiğini hissetmek isteyen çocuklar için örneğin pembe bir su aygırı da belli bir yaşa kadar çok güzel bir seçenek.

Haberin Devamı

“Hayat eyleme geçeni seviyor”

“Atölye ve hikayeler devam edecek”

Diğer projeleriniz neler?

Mitolojik hikayeler yazmaya devam edeceğim. “Niyet Defteri” kitabım yenileniyor, eklediğim bölümler var. Çok kısa bir süre içerisinde çıkacak. Roman kurgusunda bilgi aktarmayı seviyorum. Çocuklar için, 14 yaş grubu için mitolojik hikayeler yazmak istiyorum. Bir de kadın-erkek üzerine bir kitap hazırlıyorum, çünkü temelde her şey anne ve babayla ilişkimize geliyor. “Sırlar Bohçası” da kendi içinde devam edecek. Onun dışında niyet atölyesi yapıyoruz ve yeni yılda “Sırlar Bohçası”yla ilgili bir atölye başlatıyorum. Sembol okuyuculuğu üzerine merkezimizde çalışmalar yapıyoruz ve Türkiye’yi dolaşıyoruz. youtube/meltemguner YouTube kanalımda da hem enerji alanlarını hem de nasıl kullanılacağını anlatıyorum. “Cüzdanımızı, masamızı düzenlersek nasıl olur?” gibi kitabı destekleyecek bilgileri paylaşıyorum.

Mutfakta kırmızı banyoda mavi, beyaz gibi renkler

“Hayat eyleme geçeni seviyor”

Nar, fil gibi evlerimizde çokça kullandığımız figürlere de yer veriyorsunuz. Bereketli, güzel enerji veren bir ev için hangi renkleri, objeleri seçmeliyiz?

Bir rengi, şekli aşırı kullanmaktan kaçının, çünkü denge en önemli güç. Bir evde kırmızının olması çok önemli. Kırmızı ve turuncu hareket, eylem demek. Nar sembolü bolluk, çokluk ve çoğaltmakla ilgili ama bunu mavi ya da beyaz yaparsak bu bereket enerjisini soğutuyor. Bereket hareketlilik demek, o yüzden evin içerisinde mutfak alanında hareketli objeler, turuncu ve kırmızı bereketin artmasına yardım eder. Ama kırmızıyı banyoya koyarsak parayı fazla harcamaya sebep olur. Mutfak üretimin olduğu yerken banyo paranın çıktığı, giderin olduğu yerdir. O yüzden banyoda çok hareket iyi değildir. Mavi, beyaz gibi yumuşak renkleri tercih edebiliriz.