Pazar Her derde deva

Her derde deva

25.09.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sarmısak pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Kanserden bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde işe yarıyor

Her derde deva

tkumeli@milliyet.com.tr Sarmısağın yapısında bol miktarda su (yüzde 65), fruktoz içeren karbonhidratlar (yüzde 26-30), kükürt bileşikleri (yüzde 1,1-3,5), protein (yüzde 1,5-2,1), lif (yüzde 1,5) ve serbest amino asitler bulunur. Sarmısak ayrıca yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve B kompleks vitaminlerini içerir. Uygarlık tarihi boyunca sarmısak birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Bugün de çeşitli kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılıyor. Bunlar arasında ateroskleroz, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve artrit sayılabilir. Anavatanı Hindistan olan ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısak yüzyıllardır bütün dünya tarafından kullanılan vazgeçilmez bir besin. Arkeolojik kayıtlardan, tarihin ilk çağlarında Sümerlerin sarmısağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlıların da sarmısağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor. İlk kez Haçlı Seferleri sırasında Fransa'ya getirilen ve bu şekilde Avrupa'nın öğrendiği sarmısak, bugün dünyanın her tarafında yetiştiriliyor. Uzmanların tespitlerine göre, sarmısağın insan sağlığı açısından en önemli faydaları şöyle: Antioksidan özelliği bulunuyor (Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor). Bunu vücuttaki serbest radikalleri (zararlı maddeleri) etkisiz hale getirerek yapıyor. Kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Doğal bir antibiyotik. Kardiyovasküler (kalp-damar sistemi) hastalıklara karşı çok önemli doğal bir silah. Kandaki yüksek serum kolesterolü ve trigliserit seviyesi damar tıkanıklığı riski için en büyük faktörlerden biridir. Sarmısak kolesterol ve trigliseritleri düşürücü etkiye sahiptir. Doğal bir ağrı kesicidir. Sarmısaktaki kimyasal bir madde doğrudan vücudu etkileyerek ağrı hissinin azalmasını sağlıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Yaşlılarda ve kuvvetten düşmüş hastalarda çok faydalı. Nezle ve bronşitte etkili. Damar sertliğinde zararlı kolesterolü düşürür, faydalı kolesterolü yükseltiyor. Sarmısağın faydaları Hücrelerin tamirini kolaylaştırıyor. Böbrek taşını önlüyor. Mide ve bağırsakları uyarıp faaliyetlerini artırarak hazmı kolaylaştırıyor. Uzmanlar sarmısaklı yoğurdun, zehirlenmelere karşı insanı koruduğunu ve sarmısağın en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağladığını bildiriyor. Sarmısak bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmayı, uzun yaşamayı sağlıyor. Kurşun zehirlenmelerine iyi geliyor. Sarmısak esansı akciğerler yoluyla dışarı atılırken bu organları ve bronşları dezenfekte ediyor, oralardaki mikropları öldürüyor ve bronşların ifrazatını artırarak öksürükle astıma faydalı oluyor. Veremin iyileşmesinde de önemli bir rol oynuyor. Krampları önlüyor. Halsizlik ve yorgunluk için de etkili. Gut, nefes darlığı, sivilce ve şeker hastalığına çeşitli yönlerden olumlu tesir ediyor. Yorgunluğa karşı etkili haftanın öğüdü Yüksek tansiyon sorununuz varsa sarmısaktan yararlanabilirsiniz. Sarmısak kandaki ve damar cidarlarında biriken ürat tuzlarını ve kireci eritip idrarla dışarı attırıyor. Böylece damarların iç yüzeylerinin genişlemesini sağlayarak tansiyonu düşürüyor. Sarmısak içeriğindeki maddelerle hücrelerin zarar görmesini önlüyor ve vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Ayrıca antibiyotik etkili olduğu için bağışıklık sistemini destekliyor, fiziksel dayanıklılığı artırıyor, kan basıncını düzenliyor ve kolesterolü düşürüyor. haftanın öğüdükarşı sarmısak haftanın besini Cacık faydalı üç ayrı besinin kombinasyonudur. Sarmısaktaki allicin adlı maddenin bakteri gelişimini önlediği, vücuttaki mantarı ve maya oluşumunu tahrip ettiği biliniyor. Salatalığın kanı temizlediği, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak idrar atttırdığı, yoğurdun ise kanser, enfeksiyonlar, mide-bağırsak hastalıkları ve astımı önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Bu nedenle günde en azından 1 kase cacık tüketilmesinde fayda var. Cacık