Pazar “Her şey ilham kaynağım”

“Her şey ilham kaynağım”

10.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Markası madebyZA ile kadınlar için kıyafetler tasarlayan Zerrin Akıncı, tasarımlarını “zamansız ve şık” olarak tanımlıyor. Akıncı: “Hayat, yaşanan her şey ilham kaynağım olabiliyor. Bu bir his, koku veya bir şarkı olabilir”

“Her şey ilham kaynağım”

Zerrin Akıncı madebyZA markasıyla kadınlar için kıyafetler tasarlayan bir tasarımcı ve markanın iki direktöründen biri. Sadece kadınlar için zamansız parçalar tasarladığını ama ileride ara ara erkekler için de kapsül koleksiyonlar hazırlayabileceğini söylüyor. Şu ana kadar İstanbul’da bir defile yapmamış, Londra’yı tercih etmiş. Ama yakın zamanda İstanbul’da da olabileceğini anlatıyor. Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kızı. Fakat bu konuyla gündeme gelmeyi tercih etmiyor, tasarımcı kimliğiyle ön planda olmayı istiyor. Kendisiyle tasarımlarını ve markasını konuştuk.

Haberin Devamı

- Tasarıma olan ilginiz ne zaman başladı?

Kendimi bildim bileli diyebilirim. Çocukluğumda bir şeyler çizer, Barbie bebeklerime elbiseler dikerdim. 15 yaşımda da New York’taki bir tasarım yarışmasına katılıp ikinci olmuştum.

- Moda üzerine mi eğitim aldınız?

Moda dünyasına ilk adımı pazarlama iletişimi yüksek lisans eğitimim ve iki yıllık iş tecrübemden sonra Amerika’da moda tasarım eğitimi alarak attım. Mezun olduktan sonra madebyZA markasını kurarak sektörde yer almaya başladım. Markamız 2012 yılından bu yana, ilkbahar/yaz, sonbahar/kış olmak üzere senede iki ana koleksiyon ve arada çıkardığımız kapsül koleksiyonlarla Kıbrıs ve Türkiye’deki satış noktalarında. Online satış kanallarıyla da dünya kadınlarına ulaşıyor.

Haberin Devamı

- Tasarımlarınızın tarzını nasıl tanımlıyorsunuz? Tasarlamaktan en çok hoşlandığınız ürünler neler?

Zamansız, şık ve elegan diyebilirim. MadebyZA kadınlarının severek taşıyacağını düşündüğüm her parçayı tasarlamayı seviyorum. Tasarım aşamasındaki her yeni koleksiyonun heyecanı bir başka oluyor. Benim için de en değerli koleksiyon, numune süreci tamamlanana kadar yeni koleksiyonum oluyor.

- Tasarımlarınızda imzam gibi diyebileceğiniz, sıklıkla kullandığınız renk ya da figürler var mı? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Renk blokları, kontrast oyunları ve cut out detaylar diyebilirim. Farklı renk ve dokuları bir arada kullanmayı seviyorum. Koleksiyonlarda kullandığım renkler sezon trendlerine göre değişiyor ama beyaz ve siyahı mutlaka kullanıyorum. Kullanmayı tercih etmediğim renk ise kahverengi. Hayat, yaşanan her şey ilham kaynağım olabiliyor. Bu bir his, koku veya bir şarkı olabilir...

“Londra’daki sergide tasarımım yer alacak”

- Müşterilerinizden nasıl yorumlar geliyor?

Müşteri kitlemiz ağırlıklı olarak
17-50 yaş aralığındaki stil sahibi kadınlar. Şu ana kadar “Neden daha büyük beden de yapmıyorsunuz?” soruları dışında hep güzel yorumlar aldık. Kullanılan renk blokları, seçilen kumaş ve silüetler giyen kadınların kendilerini gerçek ve özel hissetmelerini sağlıyor.

- Yurt dışında defileler gerçekleştiriyorsunuz sanıyorum...

Haberin Devamı

2010 yılında Amerika’da Moda Tasarım Bölümü’nü yaptığım ayna detaylı elbiseyle Fashion Art ödülünü alarak bitirdim. Sonrasında Los Angeles’ta Outstanding Emerging Designer ödülü aldım ve Orange County’de defile gerçekleştirme hakkına sahip oldum. “An envelope all I’m waiting for” koleksiyonuyla Londra Moda Haftası defilelerinde yer aldım. 2015’te Fashion TV ve 2016’da Magazin Gazetecileri en iyi moda tasarımcısı ödülüne layık görüldüm. Geçtiğimiz mayıs ayında sonbahar/kış 2016-2017 “Travel My Mind” koleksiyonumuzun ilk tanıtımını da Londra’da yapılan bir defilede gerçekleştirdik.

- Geleceğe yönelik projeleriniz arasında neler var?

Heyecanınını yaşadığımız en yakın proje 13 Temmuz’da Londra’da başlayacak olan “Fashion Salute Art” sergisi. Markamız bu sergiye özel olarak tasarladığım “The SALUTE” tasarımıyla yer alacak. Doğu ve Batı’nın benzerlik ve farklılıklarının farklı sanat ve tasarım öğeleri ile anlatılacağı sergi eylülde de Şangay’da olacak.

Haberin Devamı

- Tasarımlarınızı almak isteyenler nereden ulaşabilirler?

İstanbul’da Akmerkez, Caddebostan ve Akbatı Building mağazaları, Ankara S9 Boutique, Antalya Berrin Şentay Butik, İzmir Rouge et Blanc Store dışında Lidyana.com’dan da indirimli ürünlerimize ulaşabilirler. Çok yakın zamanda madebyZA.com’dan online satışlarımız da başlayacak.

“Politikaya ayrı bir ilgimin olduğunu söyleyemem”

- Ailenizin sanat ve tasarımla olan ilişkisi nasıl?


Üç kız kardeşiz ve hepimizin de farklı sanat dallarında yetenekli olduğunu söyleyebilirim. Tasarımlarımı onlar da severek giyiyor. Yaz koleksiyonumuzda yer alan dantel detaylı ceketler bu yaz annemin favori parçaları arasında.

- Babanız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı, siz politikayla ilgilenir misiniz?

Genel olarak politik gündemi tabii ki takip ediyorum ama onun dışında ayrı bir ilgim olduğunu söyleyemem.