Pazar “Hillary Clinton beni 30 kişiye tavsiye etmiş”

“Hillary Clinton beni 30 kişiye tavsiye etmiş”

10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünü kulaktan kulağa yayılan, Amerikalı parlamenterlere ve Hollywood yıldızlarına kadar uzanan müşteri listesi olan Hakan Evin’in halı mağazası Imperio Ottoman’dan alışveriş yapanlar arasında eski ABD Başkanı Baba George Bush, Demi Moore, Eric Clapton da var

“Hillary Clinton beni 30 kişiye tavsiye etmiş”

Geçtiğimiz hafta magazin sayfaları Türkiye’ye gelen Ben Affleck’in, karısı Jennifer Garner’a aldığı halı haberlerinden geçilmiyordu. Kapalıçarşı’daki Imperio Ottoman’ın sahibi Hakan Evin Ben Affleck’e 160 bin avro değerinde halı sattı. Affleck’e büyük oranda indirim yaptığını söyleyen Evin halıların indirimli fiyatını açıklamıyor. Halıcılığa başlama hikayesini anlatan Evin fotoğraf çekimi sırasında bize halı uçurma maharetini de gösterdi...

* Halıcılık aile mesleğiniz mi?

Üç kuşaktır bu işi yapıyoruz. Aslen Siirtliyiz. Dedem ve babası İstanbul’a göç edip ilk halı dükkanlarını Kapalıçarşı’da açmış. Babam da aile mesleğini sürdürmüş. 6 yaşımdayken babamın halı dükkanına gelip giderdim. Hafta sonlarını iple çekerdim, hafta içi uslu durursam babam beni Kapalıçarşı’daki dükkanına götürürdü.

* İlk satışınızı ne zaman yaptınız?

12 yaşımda. Cumartesileri, tezgahtarlardan önce, saat 08.00’de dükkana gelirdim. Yaşımın ufak oluşu nedeniyle müşteriler beni sempatik buluyordu. Benden halı almaya başladılar. Hafta içi Kapalıçarşı özlemim o kadar ağır basıyordu ki orta sonda okulu bıraktım, iki yıl sonra yine başladım. Ama lise sonda okulla birlikte yürütemediğime karar verdim, tekrar bıraktım. Kendi dükkanımı açmaya karar vermiştim.

* Kaç yaşında açtınız kendi dükkanınızı?

18 yaşındaydım. Babam dikiş tutturamayacağımı söyleyip “Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır. Sen de bizim halıcıya tekrar döneceksin” diyordu. Kafama koymuştum, bir ortak bulup minicik bir halıcı açtım. 19’umda ondan ayrıldım, kendi dükkanımı açtım. Babam ve abim dükkanımın önünden geçerken “Batacaksın. Borç senetlerini biz ödemek zorunda kalacağız” dedikçe ben hırslanıyordum.

* Siz nasıl bu kadar popüler oldunuz, çarşının içindeki bu kadar halıcının içinde?

İşime aşkla bağlıyım. Hâlâ her gün 08.00-19.00 arası çalışıyorum. İşinize sahip çıktığınızı gören müşteri sizi bırakmaz. Hele bir de sizin onu kazıklamadığınızı bilirse iç rahatlığıyla tekrar gelir, sizi tavsiye eder. Benim reklamımı fısıltı gazetesi yaptı. Benden halı alan müşteri arkadaşına önerdi, o geldi, ötekine söyledi... 39 yaşındayım, 20 yıllık müşterilerim var. Mesela Hillary Clinton’a 1996’da halı sattım. 30’a yakın arkadaşı gelip benden halı aldı.

Charlize Theron, Sivaslı mahkumların dokuduğu halıyı aldı”

* Hangi ünlüler müşteriniz oldu?

Baba Bush, Demi Moore, Eric Clapton, REM grubu üyeleri, Charlize Theron ve Ben Affleck. Tümü Amerikalı müşterilerimden duymuş beni.

* Nasıl halılar satın aldılar?

Demi Moore tarihi İran halıları, Hereke halıları ve kilimler aldı. Charlize Theron Anadolu ve Hereke halılarının yanı sıra Sivas Cezaevi’nde dokunmuş bir halıyı seçti. Bu halıları mahkumlar dokuyor, Adalet Bakanlığı satıyor.
20 bin TL kadar verdi. Tam çıkarken bir Hereke ipek halıyı gözüne kestirdi.
250 bindi değeri, onu da aldı. Eric Clapton da toplam 150 bin dolarlık alışveriş yaptı. Ben Affleck 100 yıllık tarihi halılara ilgi gösterdi. Beş eski halı, bir tane de Kayseri ipek aldı. Etiket fiyatı 160 bin avro tuttu ama biz ona epey indirim yaptık. Halıların fotoğrafını çekip eşi Jennifer Garner’a yolladı, o da içlerinden seçim yaptı. Affleck espriyle “Patrona beğendirmeliyim aldıklarımı” diyordu. O da Amerikalı bir müşterimden duymuş adımı.

* Tarihi halıları nereden buluyorsunuz?

İnsanlar aile büyüklerinden kalan halıları bana getiriyorlar. Hangisi kaç lira eder, çok iyi bilirim. Belirli senelerde halılarda kullanılan yünler, motifler, boyalar vardır. Ben bunları ezbere bilirim. Mağazamızda 100 yaşında İran ve Türk halıları bulunuyor. Ama halının yaşından çok motifinin orijinalliği, ona harcanan emek önemlidir.

* En kıymetli halı cinsi hangisi?

İpek Hereke halısı.

“Uşak halısı çok moda ama tavsiye etmiyorum”

* Halıların fiyatını ne artırır?

İşçiliği, halıya atılan düğüm sayısı. Hereke halısının metrekaresinde 1 milyona yakın, bazen iki milyona yakın düğüm bulunur. Dokuması altı-yedi yılda biten halılar çok kıymetlidir mesela. Kullandığı yünün, boyanın kalitesi yükseldikçe fiyat da artar.

* Hereke halısının metrekaresinin fiyatı kaç liradan başlıyor?

1000 liradan başlar. 300 bin liraya kadar çıkabilir.

* Siz Hereke halılarını nereden alıyorsunuz?

Cezaevlerinden. Mahkumların dokuduklarını satın alıyoruz. Eskiden Sümerbank’tan alırdık. İnsanlar genelde Sümerbank’ın kötü halı yaptığını düşünür ama aslında çok güzeldir halıları. Ama onlar tükendi artık. Bir de eski Hereke halılarını bana satmaya getiriyorlar işte.

* İyi bir Hereke halısının ömrü ne kadardır?

Sizi eskitir, sizin çocuğunuzu da eskitir. Çok dayanıklı halılardır. Üzerine meyve suyu, ketçap falan dökseniz de ıslak bezle sildiğinizde leke kalmaz.

* Halının da bir modası var mı?

Uşak halısı modası var ama tavsiye etmem. Geçmişteki Uşak halıların yanından bile geçmeyen taklit modeller yapıyorlar. Ne rengi ne yünü benziyor eski Uşak halılarına. Ben tarihi Uşak halısı satıyorum. Biri halı almak istiyorsa eski kültürü yansıtan eski halılar alsın bence: Hereke, Kayseri, cezaevinde dokunanlar, Konya Obruk...

“Ağır bir müşterinin yanında halı atmak yakışık almaz”

* Küçük halıları müşterilerin önüne uçurarak bırakıyorsunuz. Halı atmanın raconu nedir?

7 yaşında öğrendim halı atmayı. Halı satıcısı için bir zevktir halı uçurmak. Durup dururken halı atılmaz. Ağır bir müşterinin yanında halı atamazsınız, yakışık almaz. Bu işin bir adabı vardır. Muhabbet koyulaştığında halı atılır.