Pazar Hilton Oteli, Konyanın yeni rengi oldu

Hilton Oteli, Konyanın yeni rengi oldu

02.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konyada 80 milyon dolara yapılan Hilton Oteli geleneksel Konya yemeklerinin yeni adresi. Otel yakında Mevlana Şenlikleri düzenlemeye de hazırlanıyor

Hilton Oteli, Konyanın yeni rengi oldu

Yok eğer Akşamı Aziziyede kılar, yatsıyı da Şerafettin Camiinde eda eyleriz demiş ise akşam yemeğinden sonra bir de ara yemek vardır. Ara yemek, arapaşı (bir çeşit çorba), çetnevir (bulgurlu bir aş), elmakakı (kuru elma) veya yunuseriği yani kuru eriktir. Bu tür davete mecazi davet derler. Bu davetler mutlaka namaza bağlı değildir. Namaz yemek davetine vesiledir."Geçen hafta Konyaya gittim. İhsan Kayserinin anlattığı biçimde Konya adetlerine uygun şekilde değil ama modern şekilde yemek daveti aldım. "Size Konya usulü etli ekmek ile fırın kebabı yedirelim" dediler. Çarşı içinde bir lokantaya gitmeyi beklerken beni Konya Hilton Oteline götürdüler.Konyada Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlunun teşviki ile iki Konyalının Mustafa ve Ahmet Sert Kardeşlerin sahip oldukları Maser Holding, üniversitenin tahsis ettiği araziye 49 yıl süreli yap-işlet-devret sözleşmesi ile bir otel yapmaya karar vermiş. Hiltonun işletmeyi kabul ettiği 27 katta 279 odaya sahip oteli İsa Bolay sorumluluğundaki Seta İnşaat firması 18 ayda tamamlamış. 42 bin metrekare otel, 33 bin metrekare çarşı eki ile yatırıma 80 milyon dolar harcanmış. Doğma büyüme Konyalı İhsan Kayseri anlatıyor: "Bir Konyalı, arkadaşına Akşam namazını Aziziye Camiinde kılalım demiş ise o akşam yemeğinde etli ekmek veya fırın kebabı yemeye davet ediyor demektir. Otel Müdürü Demir Gürel, Ürgüp-Pamukkale-Antalya üçgenindeki "kültür turları" yolu üzerinde yer alan Konya Hilton Otelinin üst gelir grubu yabancı turist çekmede etkili olacağını söylüyor. Demir Güzel, otelin 1200 kişilik büyük kongre ve davet salonunda her yıl "Mevlana Şenliği" düzenlemeye kararlı. Böylece "Spor Sergi Salonunda" düzenlenen ve yozlaşan törenler ciddi ve çağdaş bir salona taşınmış olacak. Açık ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzları, spor salonları, geniş bahçesi ile Konyaya bir renk getirmiş.Bir otel yatırımı yüzlerce gence iş ve aş imkanı sağlıyor. Konya Hiltonun Selçuk Üniversitesi kampüsüne bitişik olması öğrencilere ve mezunlara şans yaratmış. Pırıl pırıl genç kızlarımız otelde çalışıyor. Selçuk Üniversitesinde Uluslararası İlişkilerde üçüncü sınıf öğrencisi Giresunlu Zeynep İngilizceyi iyi bildiği için otelde çalışarak üniversiteye devam şansını elde etmiş.Selçuk Üniversitesinden mezun Yasemin evli. Bir yaşında çocuğu var. Arapça ve İngilizce biliyor. Arapça eğitim görenlere iş imkanının sınırlı olması nedeniyle otelde çalışmaya başlamış. Elif ise Polatlılı. Mersin Üniversitesinde Satış Yönetimi, Anadolu Üniversitesinde İşletme okumuş. İngilizcesi çok iyi. Hürriyetin İnsan Kaynaklarındaki ilan ile Konya Hiltonda iş bulmuş. Otel yakınında ev kiralamış. Hayatından memnun. Ebru, Selçuk Üniversitesinde otelcilik okumuş. Halen Açık Üniversitenin İşletme bölümünde üçüncü sınıfta. Hümayun Lokantasında görevli. Otel lokantası, farklı servis alanları, satış bölümleriyle böyle 250 genç kızımız ve genç erkeğimize iş imkanı sağlıyor. Ekonominin kriz döneminde Konyada 80 milyon dolar harcayarak 18 ayda bir oteli tamamlayıp hizmete açmak büyük başarı. Bamya çorbası ve etli ekmek nefis Ben otelin alakart lokantası olan Hümayun Lokantasına davetli idim. Yiyecek İçecek Müdürü Fikret Odabaşı ile Genel Müdür Muavini Emrullah Akçakayayı tanıdım. Masamıza Aykut Demirhat ile Ebru Selen hizmet verdi.Aşçıbaşı Ali Murat Dikmen, Mengenli. Uzun yıllar Hacı Salih Lokantasında çalışmış. Şimdi Konya yemeklerini öğrenme çabasında. Hümayun Lokantasında Konya kuzu kebabı, etli ekmek ve bamya çorbasını tattım.Konya kuyu kebabı, kuzu kolunun fırında kendi kendine hafif ateşte dört buçuk saat pişmesi ile hazırlanıyormuş. Etli ekmek bir tür kıymalı (ama iri kıymalı) pide. Bamya çorbası ise kuru bamya ve tavuk suyu ile hazırlanan, ekşili, nefis bir çorba.Bunların üzerine Konya usulü baklava hamuru ile cevizden hazırlanan "saçarası" tatlısını yedik. Sarığı burma tatlısının irisi gibi hazırlanmıştı.Hümayun Lokantasının listesinde kuzu ciğeri tavası, yoğurtlu kebap, kuzu külbastı, safranlı pilav gibi yemek çeşitleri de var. Otelin lobisinde akşam üzerleri canlı piyano müziği var. Kazan Lokantasında akşamları üç genç müzik yapıyor. Doğan Sarıcı ve Ayhan Beyenici, Selçuk Üniversitesi mezunu ve gitar çalıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğrencim olan Hüseyin Uzer flüt çalıyor.