Pazar Hollandalı Ahmet’in yıldönümü kutlaması

Hollandalı Ahmet’in yıldönümü kutlaması

26.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk ve yabancı yelkencilere hizmet veren Ahmet Özkal, namıdiğer Hollandalı Ahmet 31 yılı geride bıraktı

Hollandalı Ahmet’in yıldönümü kutlaması

Türkiye’nin ilk mavi yol rotaları başladığında, bakir koylarda hiçbir tesis yoktu. İptidai şartları haiz teknelerle yapılan gezilerde, botla kürek çekerek karaya çıkılır, bir tatlı su kaynağı bulunur, içme suyu temin edilir, civar köylülerden de sebze alışverişi yapılırdı. Daha sonraki yıllarda kimi plan, proje ve estetiğe uygun iskeleler, içinde duşu ve tuvaleti olan, yatçıların çöpünü alan restoranlar yapılmaya başlandı. Kimi de kaçak, derme çatma estetikten uzak tesislerde hemen ardından pıtrak gibi çoğalmaya başladı.
Türkiye yat turizmi hamlesine henüz girmemişken, bir elin parmakları kadar
az olan Türk yelkenciler ile Avrupalı maceracı yelkenciler, güney kıyılarımıza ve özellikle Marmaris bölgesine geliyordu. Yatlara, bağlanma iskelesi, elektrik, su, duş, tuvalet ve restoran hizmeti veren yat kulübü de 1980 yılının haziran ayında Marmaris Kumlubükü’nde kuruldu. Hollanda’da restoran işletmeciliği yapan Ahmet Özkal iskelesi, restoranı ve yapılan her şeyi devletin bürokrasisinden izinli ve ruhsatlı Kumlubükü Yat Kulübü’nü kurdu. Ama bu tesisin adı herkesin ağzında Hollandalı Ahmet’in Yeri olarak anıldı. Geçtiğimiz günlerde Hollandalı Ahmet, Marmaris’te bulunan yerli ve yabancı yelkencilerle yatçılara 31’inci kuruluş yıldönümü partisi verdi.
31 yıllık tesisin en önemli özelliği ise hizmet kalitesindeki standardı koruması. Mutfaktaki Türk şef 27 yıl, Çinli şef 17 yıl, restoranın servis şefi ile iskelenin sorumlusu kaptan da 25 yıldır aynı tesiste çalışıyor. Mutfakta kullanılan tüm sebzeler Ahmet Özkal’ın kendi tarlasında üretiliyor. Hollandalı Ahmet’in müdavimleri arasında, Eski başbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz, Türkiye’nin tanınmış birçok işadamı, Avrupa’da çeşitli ülkelerin kraliyet ailesi mensupları ile Arap dünyası emirleri ve Avrupa jet sosyetesinden çok sayıda kişi yer alıyor.


Alex Thomson geliyor

Dünyanın en önemli yarış teknelerinden biri olan Hugo Boss ve kaptanı Alex Thomson İstanbul’a geliyor. Aylarca denizde kalarak tek başına büyük başarılara imza atan Alex Thomson ve Hugo Boss teknesinin, 2003’te Transat Jacques Vabre’da ikincilik, 2003 Atlantik Challenge’da üçüncülük,
24 saat solo tek gövde rekoru, 1999 Clipper Round The World Race’te birinciliği bulunuyor. 2012 yılında yapılacak Vendee Globe için çalışmalarına hız veren Alex
Thomson 27 Haziran günü, İstanbul Boğazı’nda yelken yapacak.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Tempura


Hollandalı Ahmet’te yediğimiz tempuranın tadı her zaman damağımda kalır. Çok lezzetlidir. Bu lezzetin iki sırrı var. Birincisi tempurayı gerektiği gibi hazırlamak ve pişirmek. Ki bu sırrı; bu yazıda size açıklıyorum. İkincisi ise kullanılan malzeme... Burada kullanılan sebzelerin hepsi organik olarak Ahmet Özkal’ın kendi tarlasında üretildiği için lezzet de bir başka oluyor.
Gelelim tempuranın hazırlanması ve pişirmesindeki püf noktalara. Kabak, soğan, patlıcan, havuç ince ve yuvarlak kesilir. Karideslerin kafaları ayıklanır, sırtı temizlenir, kuyruk kabuğu kalır. Başka bir yerde yumurta, pirinç unu, soğuk su, beyaz şarap, karabiber ve tuzu bir kasede çırparak bulamaç hazırlanır. Karidesler, sebzeler, un ve hazırladığınız bulamaç beş dakika kadar dondurucuda bekletilir ve soğutulur. Daha sonra, sebzeler ve karidesler önce una sonra bulamaça batırılır. Bulamaç, karides ve sebzelerin üzerinden akacak yoğunlukta olmalıdır. Çok kızgın çiçek yağında orta ateşte pişirilir. Malzemenin soğuk olarak kızgın yağa atılması sayesinde yağ, karides ve sebzelerin içine işlemez. Hem tempuranın lezzetinin özü kaybolmaz, hem de daha sağlıklı olur. Tempura önce kağıt havluda süzülür, sonra da kayık tabakta servis edilir. Yanına soya sosu, ekşi talı sos ya da acı sos vermeyi unutmamak gerekir.