Pazar “İnsan ne istiyorsa peşinden gitmeli”

“İnsan ne istiyorsa peşinden gitmeli”

23.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Reggae müziğinin Türkiye’deki öncüsü Sattas grubu “Bir Ben miyim?” adlı single’ıyla yeniden karşımızda. Afrika’dan yeni dönen grubun üyeleri yeni çalışmalarının hikayesini anlattılar

“İnsan ne istiyorsa peşinden gitmeli”

Reggae, “Müzik size çarptığı zaman canınızı yakmaz” diyen Bob Marley ile girdi hayatımıza. Ritmini kalp atışlarından aldığı söylenen bu Jamaika’ya özgü müzik türünün Türkiye’deki öncüsü ise 2004 yılında Orçun Sünear ve Derya Eke tarafından kurulan Sattas. Bir süredir ortalarda görünmeyen grup “Bir Ben miyim?” adlı single’ıyla yeniden hayranlarıyla buluştu. Duman’ın “Aman Aman” şarkısını da cover’layan grup üyeleriyle konuştuk.

Haberin Devamı

- Neden bu kadar ara verdiniz?

Derya Eke: Ara vermedik, şarkı üretmeye ve çalmaya devam ettik aslında. Plak şirketiyle ilgili belirsizlikler vardı. O da çözülünce gerisi geldi zaten.

“Grup toplam dokuz kişi”

- Sizi ilk kez 2012’de Türkiye’nin ilk reggae albümü “Sattas Sattas” ile tanımıştık. Şimdi yeni bir single heyecanı var; “Bir Ben miyim?”. Nasıl gelişti süreç?

Orçun Sünear: Aslında Sony’nin bizi kandırmasıyla oldu diyebiliriz. “Bir cover yapalım” dediler. Pek düşündüğümüz bir şey değildi. Bir de Şafak Ongan üç-dört sene önce bir tweet atmıştı; Sattas bir Duman şarkısı cover’lasa diye. “Aman Aman”ın hikayesi böyle başladı. “Bir Ben miyim?” ise aşk acısıyla geldi. O da kendi şarkımız zaten.

- Grup toplam kaç kişi?

Haberin Devamı

Seçkin Özmutlu: Yurt dışındaki büyük festivallerde dokuz kişiyiz. Türkiye’de çıktığımız sahnelerde ise sekiz kişiyiz.

- Sattas nasıl bir araya geldi?

Seçkin Ö.: Sattas’ın hikayesi 2005’e dayanıyor. Ben 2013’ten beri Sattas’layım. Klasik müzik kökenliyim ama bir arkadaşımın aracılığıyla Sattas’la tanıştım. O gün bugündür birlikteyiz. Bana çok şey kattı bu grupla çalışmak. Dört yıldır da aynı ekiple devam ediyoruz.

“Metallica ile oyun oynardık”

- Günlük hayatınızda da beraber misiniz?

Seçkin Ö.: Genel anlamda beraberiz. O kadar zaman geçirmesek sahnede birlikte olmaktan da keyif alamayız.

Orçun S.: Arada tartışmalar da olsa sonunda tatlıya bağlanıyor mutlaka.

- Reggae sizin hayatınıza nasıl girdi?

Faruk Demir Tugayoğlu: Benim amcam prodüktör. Onun çok geniş bir müzik arşivi vardı, onu dinleyerek başladım. Ama bu konudaki ilerleyişim gruba girdikten sonra oldu.

Derya E.: Orçun’la 37 senedir beraberiz; kuzeniz.

Orçun S.: Müziği çok seviyoruz. Küçüklüğümüzde de Metallica’nın albümünü koyup şarkı söylerdik. Oyun oynama şeklimiz buydu. Amcamın çok etkisi var. Babam ve eniştem askerdi. Buna rağmen, otoritenin aksine sürekli müzik eksik olmayan, neşeli bir evdi bizimki.

Sami Dönmez: Boğaziçi Ekonomi mezunuyum aslında. Daha önce bir müzik grubum vardı. Ama sonra Sattas’la yolumuz kesişti ve o günden beri ayrılmadık.

Haberin Devamı

Seçkin Ö.: Aslında ben hiç müzik dinleyen bir adam olmadım. 11 yaşında konservatuvara girdim. Sonra da yurt dışına gittim. Bütün günüm enstrüman çalarak geçtiği için eve gelince sessizlik isterdim. Bob Marley’i tabii ki biliyordum. Ama reggae ile tanışmam Sattas sayesinde oldu.

“Anladım ki çok doğru bir noktadayız”

- Reggae Türkiye’de yapılması çok da kolay bir müzik türü değil. Siz bu süreçte nasıl tepkiler aldınız?

Orçun S.: İlk yurt dışı konserimizde Prag’a gittik. Bulgar bir grup geldi. Türkiye’de bu tarz müzik yapan kaç grup olduğunu sordular. İkiydi o zaman. Sadece Sofya’da 200 reggae grubunun olduğunu söylediler. Çok şaşırmışlardı. Bence insan ne istiyorsa peşinden gitmeli.

Seçkin Ö.: Montreal Caz Festivali’nde Kanadalı bir müzikolog bizde hem Anadolu’nun hem reggae’nin müziğini duyduğunu söyledi. O an anladım ki biz çok doğru bir noktadayız.

Sami D.: Bizim konserimize gelen izleyiciler yerlerinde duramıyorlar. Başta cool duranlar bile kendilerini hemen müziğin ritmine kaptırıyorlar. Böyle olunca biz de yaptığımız müzikten daha fazla keyif alıyoruz.

Haberin Devamı

- Reggae müziği yapmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Orçun S.: Bol bol konserlere gitsinler, dinlesinler, araştırsınlar. İnsan ne istiyorsa peşinden gitmeli.

Faruk D.T.: Bu işi ticari ve popülerite kaygısı duymadan yapmak lazım. Kalplerini koysunlar.

Psikolog, gazeteci, öğretmen, yönetici...

- Asıl mesleğiniz nedir?

Derya E.: Gayrimenkul uzmanıyım.

Faruk D.T.: Endüstriyel tasarımcıyım.

Sami D.: Özel bir bankada yöneticiyim.

Seçkin Ö.: İTÜ’de ve özel bir okulda öğretmenlik yapıyorum.

Orçun S.: Ben insan kaynakları yöneticiliği yaptım uzun süre.

Sami D.: Grupta psikolog, gazeteci ve yönetici de var.

- Siz aynı zamanda birçok uluslararası müzik festivalinde yer aldınız. Afrika’dan yeni döndünüz. Yakın zamanda planlanan festival ya da konserler var mı?

Orçun S.: Fildişi Sahili’ndeki Abidjan Festivali’ne katıldık. Çok keyifliydi. Planlanan Almanya turnemiz var. Bir de Jamaika ve Japonya’ya gitmeyi çok istiyoruz.

Haberin Devamı

Seçkin Ö.: Hedeflediğimiz ve hayal ettiklerimiz oluyor genellikle. Anadolu’yu da karış karış gezmek istiyoruz.

- Favori müzisyenleriniz kimler?

Orçun S.: Burning Spear, Midnight, Groundation var.

Faruk Demir T.: Metallica, Pantera, Sepultura gibi müzik gruplarını da çok fazla dinliyoruz. -