Pazar "İnsanlar yeniden mutfakta buluşuyor"

"İnsanlar yeniden mutfakta buluşuyor"

11.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalyan tasarımcı Roberto Pezzetta geçen hafta İstanbula geldi. Pezzetta "İnsanlar giderek eskisi gibi daha çok mutfakta, büyük bir masanın etrafında buluşmaya başladı. 1980lerin cafcafı da yerini sade tasarımlara bırakıyor" diyor

İnsanlar yeniden mutfakta buluşuyor

Pezzetta kimdir, niye İstanbula gelmiştir peki, açıklayalım: Beyaz eşya ürünleriyle ün kazanan Electroluxün kreatif direktörü. Tam 20 yıldır bu grup için ürün tasarlıyor. Özellikle de elektrikli ev eşyaları. Bir Electrolux mağazasında gördüğünüz, belki de enteresan bulduğunuz buzdolapları, mutfak tezgahları, çamaşır makineleri onun hayal gücünün ürünü. Sadece elektrikli eşyalar değil kadeh, bıçak, kol saati gibi tasarımları da var. "Tasarım sihirbazı" diye tanımlanan Pezzettanın İstanbul ziyaretinin nedeni TÜYAPtaki MUDER 2004 5. Mutfak&Banyo ve Ankastre Cihazları Fuarı. Bugün sona erecek fuarda Electroluxün bir standı var, ayrıca bay Pezzetta 6 Nisan günü fuar kapsamında geleceğin mutfak ekipmanları konusunda bir seminer verdi. Roberto Pezzetta ile görev yerinde yani Beylikdüzü TÜYAPta buluşuyoruz. İri yarı bir adam. Ketum. Ağzından laf almak hayli zor, soruyu birkaç defa tekrarlamak gerekiyor. Zaten şöyle söylüyor: "Biliyorum, mutfakla ilgili çok yeni fikirler duymak istiyorsunuz ama her şey bir günden öbürüne değişmiyor. Evet, değişim var ama devrimler gibi hızlı değil, yavaş yavaş." Evin en iştah açıcı bölümü mutfakla ilgili ilk haberler şimdi geliyor Pezzettadan: "İnsanlar giderek daha çok mutfakta, büyük bir masanın etrafında buluşmaya başladı. Yani mutfak bir sosyalleşme alanı olarak kullanılıyor. Gerçi masanın başında büyükbabadan çok artık bir televizyon var ama... Teknoloji ilerliyor, mutfak felsefesi anlamında ise eskiye dönüş yaşanıyor. Daha büyük ve açık mutfaklar söz konusu." Pezzettaya artık evlerin küçüldüğünü hatırlatıyoruz ama o ısrarlı: "Evet, böyle bir şey var ve bu üzücü. Ama mutfakları küçük bile olsa insanlar orada vakit geçirmekten hoşlanıyor." "Şiirsel" mutfaklar Tamam mutfaklar büyüyor ama nasıl? Pezzetta bunu da anlatıyor: "Bu fuar kafa karıştırabilir çünkü katılımcılar daha çok elektronik çözümlerini göstermek istiyor fakat son zamanlarda mutfaklarda taş, mermer, paslanmaz çelik hatta bildiğimiz tahta kullanılıyor. Daha şiirsel, daha sakin mutfaklar var. Tabii ki elektroniğin bize verdiği şansları değerlendirmemiz gerekiyor ama bunun nasıl yapıldığı önemli. İyi bir tasarımcı elektronik aletleri gizler; oradadır, ihtiyacınıza cevap verir ama görmezsiniz. Ben buradayım diye bağırmaz. Tabii bazen tüketici ürünü, özellikle solo (tek) dediğimiz ürünleri görmek isteyebilir. Ankastre ya da solo olsun, mutfakta her şey birbirini bütünlemeli. Fonskiyonel olmalı ve tek başına çok dikkat çekmemeli."Roberto Pezzetta bugünün mutfağından bahsederken haliyle, bugünü daha iyi kavramak için yıllar önce durumun nasıl olduğunu da soruyoruz. 1970lerden başlayıp 60lara gidiyor ve şöyle diyor: "1970lerde ofis mutfak diyebileceğimiz mutfaklar gündemdeydi. Yerden tavana kadar dolaplar bulunurdu. Her şey gizlenmişti. Eve döndüğünüzde Ofisteyim hissi devam ederdi. Son dönemde mutfakları daha insani, yumuşak hale getirmek için bir hareket başladı. Kapalı ve yüksek dolaplar azaldı. Genelde daha açık bir düzen mevcut, her şey gizli değil. Mobilyayla elektronik cihazların evliliği daha iyi... Bir bakıma 1960lara dönüyor; temiz formlar, sade tasarımlara yöneliyoruz. 80lerdeki gibi cafcaflı şeylerin devri bitiyor, süslemeler azalıyor." 1960lara dönüyoruz Roberto Pezzetta "Şanslı bir erkeğim. Annem çok iyi bir aşçıydı, karım da harika" diyor. Bu cümleler de bize şunu gösteriyor: Evde bulunduğu zamanlarda vaktini daha çok, "kültürün başladığı yer" olarak gördüğü mutfakta geçiriyor ama hiç yemek yapmıyor."Bugüne kadar gördüğünüz en iyi mutfak kimin mutfağıydı?" sorusuna gülerek verdiği yanıt şu: "Tabii kendi mutfağım." Mutfağını evlendiğinde yani 1971de tasarlamış. Zemini mat siyah, kalan kısımlar beyazmış. O yıllarda henüz yaygın olmamasına rağmen paslanmaz çelik kullanmış. Bir de poster varmış mutfakta ve üzerinde "Genç bir tasarımcı, daha iyiye gidecek" yazıyormuş. Zaten yakında evlerini değiştirecekler. "Daha iyi bir tasarımcı" olarak planlayacağı; eşi yemek hazırlarken de dostlarıyla sohbet edecekleri bir mutfakları olacak.Erkekler dahil kendini mutfakta profesyonel bir aşçı gibi görmek isteyenlerin sayısının arttığını söylüyor. Ve ona göre bu yüzden günümüzde birçok ürün inoks denilen paslanmaz çelikten; kolay temizlendiği için değil, insanlara "profesyonelim" hissi yaşattığı için. "Kendini mutfakta profesyonel gibi hissetmek isteyenler artıyor" Bir süre önce yine Electrolux çatısı altında anneannelerimizin eski tel dolaplarına benzeyen bir dolap üretilmiş. Ama bayağı ciddi bir farkla: Bu dolabın motoru var yani bir buzdolabı.Pezzettaya göre önümüzdeki yıllarda dondurucuların kapasitesi artacak. Ayrıca "Şu anda yüzlerce mühendis sadece 0.1 kilovat daha az enerji harcayacak bir buzdolabı geliştirmek için uğraşıyor" diyor.Mutfağını değiştirmek isteyenlere ne tavsiye eder? "Mimara gitmeyin. Ya da kafanızda projenizi oluşturup öyle gidin. Kimse bir mutfağı nasıl kullanmak istediğinizi sizden iyi bilemez." "Nasıl bir mutfak istediğinizi kimse sizden iyi bilemez"