Pazar İnternetten satışa çıkan vapurun hikayesi

İnternetten satışa çıkan vapurun hikayesi

26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar İstanbul Boğazı’nın en tanıdık simalarından biriydi Şehir Hatları vapuru Şehit Caner Gönyeli. Kısa süre önce bir internet sitesinde 1 milyon 200 bin liraya satışa çıkarıldı. İşte hikayesi...

İnternetten satışa çıkan vapurun hikayesi

Kim bilir kaç martı havada simit kaptı bu vapurun yolcularından ya da kaç sevgili içinde hatıra fotoğrafı çektirdi Boğaz’a karşı... Beşiktaş İskelesi’ndeki darbuka çalan çocuklar kim bilir kaç defa karşıladı Şehit Caner Gönyeli’yi?

Haberin Devamı

Adını Kıbrıs Barış Harekatı’nda hayatını kaybeden Caner Gönyeli’den alan Şehir Hatları vapuru 35 yıl boyunca iki yakayı birleştirdi durdu. Her gün ortalama 15 sefer yaptı, milyonlarca insanın duygularına, kavuşmalarına ve de ayrılıklarına tanık oldu. Beşiktaş - Kadıköy, Kadıköy - Eminönü derken kaç kaptan gördü ve onların hikayesini dinledi, kim bilir?

İnternetten satışa çıkan vapurun hikayesi

Söylenenlere göre Şehir Hatları’nda çalışmaya başlamadan önce bir süre karakol botu olarak görev yaptı. 1977’de Haliç Tersanesi’nde suya indirilen vapur 35 yıl sonunda tüm gördükleriyle birlikte emekliye ayrıldı... İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleyle satışa çıkarıldı ve yeni sahipleri onu otel yapmak için satın aldı.

Sonrası dört yıllık bir sessizlik. Şu anda Yalova’da demirli bulunan Şehit Caner Gönyeli’nin fotoğrafları kısa bir süre önce sahibinden.com adlı e-ticaret sitesinde görüldü. Özellikleri, “Boyu 60 metre uzunluğunda, eni 10 metre, Kaptan Köşkü’nün yanı sıra, dört büyük salı ve suyun altında 4 metre kazan dairesi, odalar ve ticari işletme için uygunluk belgesi bulunmaktadır” diye sıralandı. Fiyatı ise 1 milyon 200 bin lira olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Turizmcilerin ilgi odağı

Herkesin merak ettiği soru, “Bir insan neden Şehir Hatları vapuru satın alır ki?” oldu. Sahibinden.com’a vapurun fotoğraflarını koyan ilan sahplerinden Yiğit Ali Günaydın’dan yanıt gecikmedi: “Otel yapmak için satın almıştık. Proje de çizildi.
Ancak maliyeti nedeniyle bugüne kadar hayata geçiremedik. Bu nedenle de satma kararı alarak satışa çıkardık.”

39 yaşındaki Şehit Caner Gönyeli vapuru şimdi yeni sahiplerini bekliyor. Şu ana kadar ilana ilgi gösterenler arasında yerli - yabancı turizm işletmeleri ve mimarlar var. Ayrıca kafe olarak işletmek ya da mimarlık ofisi olarak kullanmak için ilgilenenler hatta vapuru, Tunus’a ve Fas’a götürmek isteyenler de mevcut.

Şehit Caner Gönyeli kimdir?

Caner Gönyeli, Kıbrıs’ta dünyaya geldi. Eğitim görmek için Türkiye’deki Deniz Harp Okulu’na gitti. Kıbrıs’a dönmedi, hayatını Türkiye’de kurdu. Bir evlilik yaptı. Daha sonra Gönyeli’nin gençlik hayali gerçek oldu ve ikmal subayı olarak Kocatepe adlı savaş gemisiyle 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı. Teğmen Caner Gönyeli’nin içinde bulunduğu gemi, harekatın ilk gününde Yunan gemisi sanılarak Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Gönyeli kurtulmayı başaramadı ve Akdeniz’de kayboldu. Teğmen Caner Gönyeli adına her sene Kıbrıs açıklarında Arama-Kurtama Tatbikatı yapılıyor. Ayrıca teğmenin adı Türk sularında da yaşasın diye 1977 yılında Haliç Tersanesi’nden çıkan vapura verildi.