Pazar “İstek parçalarınızı Facebook’tan yazın”

“İstek parçalarınızı Facebook’tan yazın”

31.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ressam, fotoğrafçı Ali Arif Ersen ile Turgut Uyar İTÜ Radyo’da 100 haftadır cazseverlerin karşısına çıkıyorlar. Ersen hastalığı yüzünden sadece başını oynatabiliyor ve lazer ışıklı gözlüğüyle panodaki harfleri seçerek Uyar’a çalınacak parçaları söylüyor. Dinleyicilerine de mesajı var: “İsteklerinizi bekliyoruz”

“İstek parçalarınızı Facebook’tan yazın”

Fotoğraf sanatçısı ve ressam Ali Arif Ersen’in Topağacı’ndaki evinde buluşmak üzere sözleştik Turgut Uyar’la. Ali Arif Ersen kilitli kalma sendromu sebebiyle 12 yıldır yatağa bağlı yaşıyor. İki yıldır ise İTÜ Radyo’da Turgut Uyar’la birlikte caz programı yapıyor. Parçalar hafızadan çalınıyor. Ersen çalınacak parçaları ezberinden Uyar’a söylüyor. Uyar notlarını aldıktan sonra program süresine göre düzenleyip kaydını yapıyor. Sonra her pazar günü saat 12.00’de “Kış Bahçesi” programı dinleyicileriyle buluşuyor.

Haberin Devamı

100’üncü programı devirdiler

Geçtiğimiz haftalarda 100’üncü programı deviren ikiliyle neler yaptıklarını konuşmak için bir araya geldik. Röportaja gitmeden önce tedirgin olduğumu söylemeliyim. Sadece başını ve bir gözünü oynatabiliyor Ersen. “Nasıl sorular soracağım, kendisini yormadan nasıl iletişim kuracağım?” diye epey endişelendim. Ta ki duvarları film ve albüm afişleriyle donatılmış koridordan geçip Ersen’in yattığı küçük ama ferah odaya girene kadar. Selamlaştık önce gözlerimizle. Sonra yatağının önündeki panodan lazer ışıklı gözlüğüyle harfleri seçerek “Tekrar hoş geldiniz” dedi.

Bu beyaz panoda Türkçe alfabe, sayılar ve sık kullanılan kelimeler yer alıyor; “nasılsın, evet, hayır” gibi... Bu kelimelerden birine gözüm takılıyor; “Küfürlü konuşuyoruz biraz galiba” diye soruyorum “Bazen her şeye cevap olarak tek bir kelime yetiyor” diyor.

Haberin Devamı

Tomris Uyar ve Turgut Uyar’ın oğlu Turgut Uyar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi. Annesi Tomris Uyar’ın arkadaşı Ali Arif Ersen’le 30 yıla yakın zamandır tanışıyor. Her hafta Ersen’i ziyarete gidiyor, söylediği parçaları not ediyor, süreleri düzenliyor ve yayına hazırlıyor. Üstelik bütün bunları “İşin en kolay kısmı” diye anlatıyor. Ersen’e göre Turgut ve caz onu hayata bağlayan müthiş ikili...

“İstek parçalarınızı Facebook’tan yazın”


Ali Arif Ersen hastalığından dolayı sadece başını oynatabiliyor. Lazer ışıklı gözlüğü sayesinde panodaki harfleri göstererek iletişim kuruyor.

-100’üncü programı devirdiniz. Ne zaman başlamıştınız?

Turgut Uyar:5 Ocak 2014’te başladık programa, yazları da devam ettik, hiç aksatmadan her hafta bir kayıt yayınlandı. İki yılı biraz geçmiş bulunuyoruz.

-Böyle bir program yapma fikri nasıl ve kimden çıktı?

Turgut U.:Ali’den çıktı bu fikir aslında. Bir gün İTÜ Radyo’dan bahsediyorduk, “İTÜ Radyo’ya bir caz programı yapalım, ne dersin?” dedi. “Ben de olabilir, radyonun müdürü Süha beye sorayım” dedim. Süha bey de çok sevindi ve “Çok iyi olur, yapalım” dedi. O gün bugün devam ediyoruz.

Haberin Devamı

-Programı nasıl hazırlıyorsunuz?

Turgut U.:Ali şarkıları seçiyor, ben çok seyrek şarkı dahil ediyorum. Onun söylediklerini not edip süreleri takip ediyorum. 55 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlıyorum. Yakın zamanda çaldığımız parçaları çalmamaya özen gösteriyorum. Sonra hepsini toplayıp radyodaki arkadaşlarla kayıtlarını yapıyorum ve orada montajı bitiriliyor.

-Siz parçaları hafızanızdan seçiyorsunuz, doğru mu?

Ali Arif Esen:Evet. Eskiden caz kulübünde DJ’lik yaptım. Onun için parça seçmek zor olmuyor. Caz o kadar engin ki çok rahat çalıyorum. Maksat brunch için çok ağır olmayan parçalar çalmak. Ancak Turgut’un sözünden çıkmıyorum, top onda.

Turgut U.:Bazen parçalara süre nedeniyle müdahale etmem gerekiyor, o zaman inisiyatif alıp bir başka parça seçiyorum çıkanın yerine, ondan bahsediyor. Bir de konuşma çok az programda, daha çok müzik olsun istiyoruz.

Ali A.E.:Turgut süper zeki ve bana eski çalınmış parçaları söylüyor. Tekrara düşmüyoruz.

“Programın adı Henri Salvador’dan esinlendi”

Haberin Devamı

-Programın adı neden “Kış Bahçesi”?

Turgut U.:Ali seçti programın adını. Fransız şarkıcı Henri Salvador’un kış bahçesi anlamına gelen şarkısını çok sever, o yüzden programın adı da bu olsun istedi.

-Programı hazırladığınız şartlar kolay değil. Dolayısıyla iki yıl iyi bir süre. Bu kadar sürdürebileceğinizi tahmin etmiş miydiniz?

Turgut U.:Aslında “Bir başlayalım, duruma göre bakarız” dedik gibi
oldu ama İTÜ’de yayın yapıyor olmanın da etkisi büyük. Biliyorsunuz Türkiye’nin ilk üniversite radyosu
ve bu yıl İTÜ Radyo’nun kuruluşunun da 70’inci yıl dönümü. Reklam
almıyor ve 24 saat caz müzik ve
rock müzik yayını yapıyor. Çok mutluyuz biz de orada program yapmaktan.

“Uzaktan öğrenimle bir caz eğitimi de aldım”

-Sosyal medya üzerinden dinleyicilerden dönüş alıyor musunuz?

Turgut U.:Alıyoruz evet. Genelde Facebook sayfasından yazıyorlar ama benim Facebook’la çok aram olmadığı için çok sıkı takip edemiyorum, gecikebiliyorum.

Ali A.E.:Almanya, Amerika, Macaristan’dan dinleyicilerimiz de var.

Haberin Devamı

-Ali beyin uzun yıllardır caz dinlediğini biliyoruz. Sizin ilginiz var mıydı program öncesi?

Turgut U.:Ali kadar değil ama benim de bir ilgim vardı. Bu işe girdikten sonra çok genişledi tabii. Uzaktan eğitimle bir caz eğitimi aldım ve biraz daha öğrendim. Ali’yle de zevklerimiz üç aşağı beş yukarı uyuyor, bu da güzel bir şey bizim için.

Ali A.E.:Turgut’la zevklerimiz uyuyor, üstelik Turgut çok iyi müzik dinler.

Turgut U.:Teşekkür ederim abi, o kadar da değil canım.

“Amacımız gençleri kazanmak”

-Bundan sonra program yine caz müzik olarak devam edecek değil mi?

Ali A.E.:Daha çok brunch’a yönelik parçalar çalıyoruz, cumartesi akşamının yorgunluğunu atmak için. Asık yüzlü caz parçalar çalmıyoruz. Çok uzun sololar atmıyoruz, kısalarını tercih ediyoruz. Zira gençleri kazanmak istiyoruz. Bir kişiyi bile kazanırsak çok mutlu olurum.

- 100’üncü programı devirdiniz, dinleyenlerinize ne söylemek istersiniz?

Ali A.E.: Eğer bir parça isterlerse, bize facebook sayfamızdan yazsınlar.

Turgut U.:Çok güzel fikir bence. Bana da sürpriz oldu bu. İstek parça alabiliriz evet. İsteyenler bize Facebook sayfamızdan yazabilirler hakikaten.

“İstek parçalarınızı Facebook’tan yazın”


“Dart oynamak için kaset doldururdu”

-Nasıl tanıştınız Ali beyle?

Turgut U.:Benim üniversiteye başladığım yıllarda, annemle Ali arkadaş oldu. Ben de o vesileyle tanıdım. 30 yıla yakın tanışıklığımız var.

-Uzun yıllardır birbirinizi tanımanızın faydaları oluyordur programı hazırlarken.

Turgut U.:Tabii, eskiden beri zaten müzikle ilgilenirdi Ali. O dönemlerde kolaj kasetler yapardı. Sonra CD’ler yapmaya başladı, profesyonelliği var.

Ali A.E.:Dart müziği yapıyordum. Toplanıp içerdik ve dart atardık.

Turgut U.:Bir arkadaşımız dart tahtası hediye etmişti. Ali gelirdi ve dart atardık. Dart oynarken çalınacak müzikler diye bir de kaset doldurmuştu.

-Kaç yıldır kilitli kalma sendromuyla yaşıyorsunuz?

Ali A.E.:12 yıl oldu.

-Herkese örnek olacak bir şekilde hayata tutunuyorsunuz. Bu program öncesi yaptığınız başka şeyler var mıydı?

Ali A.E.:Pek ciddi işler yapmıyordum. Turgut ve caz beni hayata bağladı.

Turgut U.:Yapıyordun hocam. Sergi organizasyonları yapıyordun. Sürekli kafasında projeler vardır, hiç bitmez.